Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +5 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Samsung Series 9 klēpjdators izaicina MacBook Air

Jaunais Samsung Series 9 klēpjdators ir jāredz, lai noticētu, ka pilnvērtīgs un jaudīgs klēpjdators var būt tik plāns un viegls. Iespējams, lasītājs atceras kā 2008. gadā Stīvs Džobs prezentējot jauno MacBook Air datoru, to izņēma no.. aploksnes. Kādēļ atkal tiek pieminēts Apple? Tādēļ, ka ir bijuši nepieciešami veseli 3 gadi, lai PC datoru pasaule iegūtu pirmo reāli līdzvērtīgu pretinieku, kas nepaliek konceptmodeļa līmenī un ierauga veikalu plauktus.

Nav runa tikai par plānumu vai svaru. 13 collu “Series 9” NP900X3A modelis sver 1315 gramus, kamēr otrās paaudzes “Air” sver 1320 gramus. Runa ir par klēpjdatora lietojamību. Series 9 ir nepieciešamas tikai 3 sekundes, lai tas atmostos un būtu pilnībā gatavs darbam, tam ir liela izmēra žestus atbalstoša peles funkciju virsma (trackpad), lai nebūtu nepieciešama papildus pele un ērta tastatūra ar pietiekami atstatu novietotiem taustiņiem, stingrs dūralumīnija korpuss un SSD disks. Bija nepieciešamas 19 sekundes, lai pilnībā izslēgts “Series 9” būtu gatavs darbam to ieslēdzot un 3-4 sekundes, to atverot no aizmiguša stāvokļa. Neliekas maz? Izdariet eksperimentu un uzskaitiet laiku, kas šobrīd nepieciešams Jūsu klēpjdatoram to ieslēdzot vai atmodinot.

Samsung Series 9 var ielikt somā un starp papīriem to neievērot, praktiski nejūtot svaru, turklāt nevis lielā polsterētā datorsomā, bet pavisam neliela izmēra portfelī. Dators ir ātrs un gatavs darbam tad, kad es to vēlos, nevis kad tas “uzsils kurinot ogles”. Tiem, kas ciena savu laiku un ir mobili, šī nebūs spēļmantiņa, bet noderīgs palīgs ar Intel Core i5 procesoru un Windows 7, kas ilgtermiņā ietaupīs daudz laika.

Kompakts un jaudīgs

Windows Experience Index jaudas tests uzrādīja sekojošus rezultātus: procesoram 6,3, atmiņai 5,9, grafikai 4,7, spēļu grafikai 5,9, cietam diskam 7,4. Grafiskā videokarte nav šī datora izteikti stiprā puse, taču jāatceras, ka šī datora mērķauditorija spēlītes datorā nespēlē. Grafiku tomēr izmanto, piemēram, video atskaņošana. Man ir salīdzinoši vienkāršs tests, kas ļauj novērtēt datora spējas. Es atveru YouTube 1080p izšķirtspējas video, vēl pāris pārlūku logus, pilnus ar atvērtām cilnēm, visu ofisa programmatūru un vēl dažādus niekus, kas atrodami datorā un pārslēdzoties starp programmām visam ir jānotiek momentāni, turklāt video atskaņošana nedrīkst pat noraustīties. Viss sanāk? Dators nepūš kā traka lokomotīve? Vari ņemt.

Tastatūra un pele

Pirkārt ir jāpiemin liela izmēra skārienjūtīgā peles virsma, kas atbalsta žestus. Liels izmērs praktiski nozīmē to, ka pārvietojot kursoru pirksts slidinot nebūs jāatrauj vai jāpārceļ no skārienjūtīgā paneļa. Ar vienu pirkstu velkot kustas kursors, ar diviem varam ritināt. Nospiežot ar diviem porkstiem, iegūstam peles labās pogas klikšķi. Iespējas ir dažādas un peles virsmas pārvaldība uzstādījumos sniedz iespējas šo pielāgot katra lietotāja vēlmēm.

Samsung Series 9 datoram ir izgaismota klaviatūra ar apgaismojuma sensoru. Spožumu varam regulēt ar klaviatūras pogām. Neskatoties uz dūralumīnija korpusu, tastatūras daļa ir iestrādāta plastmasas formā un tastatūras labajai pusei rakstot veidojas neliels gājiens, mīksti ieliecoties. Pavisam nedaudz, bet tomēr šādas cenas datoram varēja izdarīt labāk. Kā pluss ir jāatzīmē lieli taustiņi ar gana lieliem attālumiem. Dizaina kopainu mazliet bojā ieslēgšanas poga ar blakus novietotu spoži zilu diodi, kas informē par darbu. Askētiskajā dizainā tie neiederas.

Ekrāns un skaņa

Matēts, 13.3 collu SuperBright Plus LED izgaismots ekrāns ar 1366 x 768 punktu izšķirtspēju ir vertikāli nedaudz mazāks, nekā Air datorā, taču piedāvā košu ekrānu, kuru augšpusē rotā 1,3 megapikseļu HD kamera. Pieregulējot ekrāna spožumu, acis nenogura arī pēc vairāku stundu darba. Ekrāna daļa ir iestiprināta izliektās enģēs, kas izskatās gana stipras, lai izturētu arī ilgmūžīgu lietošanu. Grafiku nodrošina Intel® HD 3000 grafiskais procesors.

Iepakojums vēsta, ka datorā pieejama “srs premium” skaņa. Skaļruņos dzirdu bagātīgi telpisku stereo skaņu ar dzidrām un izteiktām augšējām frekvencēm. Skaņu var ieslēgt visai skaļi, tomēr zemo frekvenču trūkums, mūzikas baudīšanai strādājot, liks paņemt austiņas.

Papildus labumi

Datoram pieejama DLNA tehnoloģija, ar kuras palīdzību varēsiet savienot datoru ar tālrunu vai televizoru bez vadiem, piemēram, lai ar jaunākā Windows Media Player palīdzību plūsmotu video televizora ekrānā. 4GB operatīvā atmiņa paplašināma līdz 8 gigabaitiem. 802.11 standarta b/g/n WiFi modems, kas testējot iespējams akumulatora taupīšanas nolūkos nestrādāja lielākos attālumos no WiFi bāzes stacijas. 3 paaudzes Bluetooth savienojums, 2 USB porti atvāžamās kabatiņās. 

Šīs no korpusa atliecamās kabatiņas gan ir jāuzmana, lai netīšām nenolauztu. Micro HDMI, MicroSD vieta, Samsung programmatūra efektīvai akumulatora izmantošanai man ļāva strādāt gan ar internetu, gan ar dažādu dokumentu rediģēšanu aptuveni 5 stundas. Iespējams ar izslēgtu Bluetooth un WiFi modēmu, tikai rakstot, būtu iespējams sasniegt arī ražotāja pieminētās 7 stundas. 

Datorā pieejams 128 GB SSD disks. Neskatoties uz internetā atrodamām lietotāju sūdzībām par SSD disku neilgo mūžu, Samsung piedāvā 3 gadu garantiju, kas ir slavējami un atbilstoši datora cenai! Ja savā ikdienā izmantosiet arī dažādus mākoņpakalpojumus datu uzglabāšanai un sinhrozizēšanai, diskam nobrūkot dati nepazudīs, tomēr jāatceras, ka lai cik dators būtu labs, dārgs vai uzticams, rezerves kopiju veidošana ir katra lietotāja paša ziņā. Līdzīgi kā ar apdrošināšanu.

Vērtējums

Izcils PC klēpjdatoru sugas beksemplārs, ierindojams klēpjdatoru industrijas saraksta augšējā daļā, pateicoties teicami realizētai klēpdatora būtībai - tas ir viegls un ātrs. Stingrs dūralumīnija korpuss, SSD disks, teicama veiktspēja. Netbuka (tīmekļdatora) izmērs un svars, taču nopietna klēpjdatora jaudas iespējas.

Pie trūkumiem jāpiemin dažādi nebūtiski sīkumi, kas pieminēti apskatā tomēr galvenais trūkums ir vairāk nekā tūkstoš latu cena, kas noteikti atturēs daudzus gribētājus. ieteicams dažāda līmeņa vadītājiem, kuri datoru pārvieto sev līdzi un vēlas pieturēties pie PC. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko