Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Viesabonēšanas tarifu atcelšana var paaugstināt vietējos tarifus

No 2015. gada 15. decembra Eiropas Savienībā (ES) varētu tikt atcelti viesabonēšanas tarifi telekomunikāciju pakalpojumiem. Tas nozīmē, ka Latvijas iedzīvotājs, kurš aizbraucis, piemēram, uz Franciju, ar mājiniekiem Latvijā varēs sazināties pēc ierastā iekšzemes tarifa bez papildu maksas par viesabonēšanu.

Par to jau nobalsojis Eiropas Parlaments pirmajā lasījumā, tiesa, gaidāms vēl otrais galīgais lasījums. Jāpiebilst, ka šovasar saskaņā ar Eiropas Komisijas (EK) apstiprināto pakāpenisko viesabonēšanas tarifu samazināšanas plānu tarifi ir samazinājušies par 50% salīdzinājumā ar pagājušā gada vasaru, trešdien raksta laikraksts Diena

Eiropas valstu telekomunikāciju operatori jau pauduši bažas par viesabonēšanas tarifu atcelšanu, norādot, ka tādā gadījumā to vidējie gada ienākumi saruktu par 2% un tas apgrūtinātu nepieciešamo investīciju veikšanu un jaunāko tehnoloģiju ieviešanu.

Pagaidām neskaidrs ir arī jautājums par telekomunikāciju operatoru savstarpējiem norēķiniem. Pašlaik iecerēts, ka tie būs pieci centi minūtē, taču daudzu telekomunikāciju operatoru iekšzemes tarifi ir zemāki, kas nozīmē, ka lielu daļu no iekšzemes ieņēmumiem vietējie operatori būs spiesti samaksāt citu ES valstu operatoriem par sniegtajiem pakalpojumiem. Tas īpaši smagi skars Baltijas valstu telekomunikāciju operatorus, kuru piedāvātie iekšzemes tarifi ir stipri zem pieciem centiem minūtē, un varētu atsaukties arī uz patērētājiem, jo operatoriem, iespējams, nāksies paaugstināt iekšzemes tarifus.

Dienas aptaujātie telekomunikāciju operatori par viesabonēšanas tarifu atcelšanas sekām runā nelabprāt un izvairīgi, neatbildot uz jautājumu, vai varētu būt sagaidāma iekšzemes tarifu celšana. Tā, piemēram, telekomunikāciju uzņēmums Latvijas Mobilais telefons norāda, ka "gaidāmais lēmums būtu jāskata ciešā kontekstā ar vairumtirdzniecības cenām visās Eiropas valstīs, kāda būs noteiktā maksa par operatoru savstarpējiem norēķiniem. Jāņem vērā, ka Latvijā jau šobrīd ir vienas no zemākajām mobilo sakaru pakalpojumu cenām Eiropā. Ir pāragri vērtēt, kāda būs ietekme, jo lēmums vēl ir procesā un daudz kas var mainīties." Arīdzan kompānija Bite ir izvairīga un teic, ka par lēmuma sekām runās tikai pēc tā pieņemšanas.

Atklātāks ir kompānijas Tele2 valdes priekšsēdētājs Valdis Vancovičs, kurš Dienai atzīst: "Ja būtiski mainīsies Eiropas tirgu regulējošie noteikumi, tas noteikti agrāk vai vēlāk atstās iespaidu arī uz iekšzemes tarifiem. Taču vienlaikus šie ierosinājumi var pavērt ceļu jauniem, Eiropas mērogā strādājošiem tarifu plāniem, kuri gan atkal būs interesanti galvenokārt tiem iedzīvotājiem, kas bieži uzturas ārpus valsts. EK pārstāvji bieži noklusē citus efektus, kādus var izraisīt minētās iniciatīvas. Kopumā Eiropā patērētāji par telekomunikāciju sakariem savās valstīs maksā mazāk nekā, piemēram, ASV vai Japānā, kur ir lielāki tirgi un mazāk spēlētāju. Samazinot ieņēmumus no viesabonēšanas, klientiem, kuri bieži uzturas ārvalstīs, rēķini kļūs mazāki, taču operatoriem nāksies meklēt līdzekļus investīcijām vai samazināt ieguldījumu apjomu tādu jauno tehnoloģiju kā 4G ieviešanā."

Plašāk lasiet Rūtas Kesneres rakstā Zemāka cena ārzemēs būs jākompensē trešdienas, 9.jūlija, laikraksta Diena 8.-9. lpp.! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko