Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Citadele Index: Darbinieku algas plāno palielināt 40% uzņēmēju

Latvijā 40% uzņēmēju plāno palielināt darbinieku algas. Daļa uzņēmēju to varēs paveikt, pateicoties veiktajiem uzlabojumiem produktivitātē un investīcijām attīstībā. Tomēr liela daļa uzņēmēju norāda, ka algu kāpums ietekmēs uzņēmuma peļņu un cenas klientiem - liecina bankas Citadele sadarbībā ar SKDS veiktais Citadele Index pētījums.

No tiem, kas plāno algu palielinājumu, 50% uzņēmēju to var atļauties, pateicoties līdzšinējām investīcijām attīstībā un efektivitātes uzlabojumiem - liecina Citadele Index pētījums. Lielākā daļa jeb 60% uzņēmēju atzinuši, ka algu kāpums visdrīzāk samazinās uzņēmuma peļņu. Savukārt 52% uzņēmēju norādījuši, ka algu kāpuma dēļ ir tikušas vai tiks celtas cenas klientiem. To, ka algu kāpumu kompensēs ar cenu celšanu, visbiežāk norādījuši būvniecības nozares uzņēmumi (74%). Teju ceturtā daļa no tiem, kas plāno algu palielinājumu, jeb 23% uzņēmēju atbildējuši, ka algu palielināšana apdraud uzņēmuma darbību.

"Ir skaidrs, ka mūsdienās uzņēmēji darba tirgū konkurē ne tikai ar citiem Latvijā strādājošiem uzņēmumiem, bet ar visu pasauli un jo īpaši citām Eiropas valstīm. Iedzīvotāji var brīvi izvēlēties savu darba vietu teju jebkurā no valstīm. Tādēļ mums jārēķinās, ka arī konkurētspējīgam atalgojumam ir un arī turpmāk būs tendence pieaugt. Ilgtspējīgai uzņēmuma darbībai nepietiks ar izdevumu samazināšanu un darbinieku atalgojuma nodrošināšanu uz uzņēmuma peļņas rēķina. Risinājums ir investīcijas produktivitātes un procesu efektivitātes uzlabošanā. Piemēram, Citadeles kredītlīdzekļus uzņēmēji ir izmantojuši jaunāku un modernāku iekārtu iegādei, kas lielu daļu procesu ļauj automatizēt, kā arī ļauj palielināt ražošanas jaudu un ātrumu, izmantojot mazāk energoresursu," saka bankas Citadele valdes locekle Santa Purgaile.

"Katrs pats var vērtēt, vai 23% uzņēmēju, kuri atzinuši, ka algu kāpums apdraud uzņēmuma darbību, ir daudz vai maz, tomēr tas ir ļoti būtisks rādītājs. Svarīgi, lai šis īpatsvars nepieaugtu, sevišķi ražojošo uzņēmumu sektorā. Šobrīd, kā rāda Citadele Index pētījums, algu kāpumu kā apdraudējumu uzņēmuma darbībai visvairāk izjūt tieši ražotāji un tirgotāji, kā arī reģionos strādājošie uzņēmumi," skaidro bankas Citadele ekonomists Mārtiņš Āboliņš. Viņš norāda, ka "faktiskais algu pieaugums Latvijā apmēram divas reizes apsteidz uzņēmēju plānus to palielināšanai. Straujš algu kāpums savukārt ir risks ekonomikai, jo uzņēmēji nespēs tik daudz nopelnīt – kad algas par augstu esošajai ekonomikai, bet par zemu, lai apturētu emigrāciju."

Pētījumā noskaidrotais liecina, ka gandrīz 40% uzņēmēju plāno algu palielinājumu. Lielākā daļa uzņēmēju jeb 19% plāno algu pieaugumu līdz 5%. Savukārt 16% uzņēmēju plāno palielināt darbinieku algas par 5% līdz 10%. Bet būtisku algu pieaugumu – lielāku par 10% - plāno 4% uzņēmēju. 

Algas biežāk plāno palielināt eksportējošie uzņēmumi – tā atzinuši 47%, salīdzinot ar 37% uzņēmumu, kuri strādā tikai vietējā tirgū.

Algu palielinājumu lielākoties plāno būvniecības (46%) un ražošanas (44%) nozarēs strādājošie uzņēmumi. Bet vismazāk – pakalpojumu nozarē (37%).

Lielākoties atalgojuma palielinājumu plāno pēc darbinieku skaita vidējie un lielie uzņēmumi. Algu pieaugumu plāno 72% uzņēmumu, kuros strādā no 50 līdz 249 darbinieki, un 59% uzņēmumu, kuros strādā 250 un vairāk darbinieku. 
Algas neplāno palielināt 52% uzņēmēju, liecina Citadele Index. Daļa šo uzņēmumu nevar atļauties palielināt algas, savukārt citi darbaspēka trūkuma dēļ tāpat būs spiesti palielināt atalgojumu, lai arī nav to plānojuši, saka ekonomists Mārtiņš Āboliņš.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses