Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Jaunā rūpnīca piena cenu un tirgu būtiski neietekmēs

Jelgavā atklātā zemniekiem piederošā SIA Latvijas piens jaunā piena pārstrādes rūpnīca, lai gan sākusi iepirkt pienu, pagaidām strādā testa režīmā un aptuveni pēc nedēļas sadarbības partneriem varētu nosūtīt pirmos gatavās produkcijas paraugus.

Darbu pakāpeniski sāks ar vājpiena koncentrāta un krējuma ražošanu, lai gan jaunās rūpnīcas pamatprodukts būs siers, kuru sāks ražot šī gada rudenī. Latvijas piena vadītājs Raimonds Freimanis norāda, ka pircējiem tikšot piedāvāti augstas kvalitātes sieri ar Trikātas zīmolu. Savukārt vājpiena koncentrāts kalpošot kā drošības spilvens tādos brīžos kā šis, kad samazinās pieprasījums pēc svaigpiena.

Ražotnes būvniecībā un aprīkojumā kopumā tiks ieguldīti 10,5 miljoni latu, kas ir kredītlīdzekļi, ES finansējums un zemnieku nauda. Uzņēmuma dibinātāji ir zemnieku kooperatīvi Trikāta KS, Dzēse un Piena partneri KS. Plānotās ražošanas jaudas sākotnēji ir 300 tonnu siera mēnesī, ko pakāpeniski plānots palielināt līdz 800 tonnām.

Uzņēmuma pārstāvji gandarīti, ka līdz ar jaunās rūpnīcas pirmās kārtas atklāšanu izdevies sasniegt galveno mērķi - lauksaimnieku spēju vienoties sava pārstrādes uzņēmuma radīšanā, kas nodrošinās zemniekiem garantētu piena iepirkumu par godīgu cenu. Sasniegto atzinīgi novērtē arī zemkopības ministre Laimdota Straujuma un Ministru prezidents Valdis Dombrovskis, norādot, ka ieguvēji būšot visi - piensaimnieki, viņu ģimenes, kā arī apkārtnes iedzīvotāji, kuriem būs darbs jaunajā rūpnīcā.

Latvijas piensaimnieku centrālās savienības valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks gan piebilst, ka ne situāciju piena tirgū, ne arī produktu cenu veikalos vēl viena spēlētāja ienākšana tirgū neietekmēšot. «Ņemot vērā plānotās rūpnīcas jaudas, tā pēc lieluma varētu pretendēt uz 4.- 5. vietu, jo pašreizējie tirgus līderi - Rīgas piena kombināts, Valmieras piens, Preiļu siers - šodien pārstrādā vairāk piena. Līdz ar to domāju, ka tas nevarētu būtiski ietekmēt esošo tirgu,» saka J. Šolks. Viņš domā, ka jaunās rūpnīcas izveide neietekmēs arī piena iepirkuma cenu, kas Latvijā šobrīd ir vidēji 19,11 santīmu par kilogramu. Latvijas piens piegādātājiem maksājot 18 santīmu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ūdens konflikti Eiropā

Sašutumu izsauc Eiropas Komisijas vilcināšanās pieņemt Ūdens iniciatīvu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses