Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 30. maijs
Lolita, Vitolds, Letīcija

Kreditoru aizstāvības apvienība: No Krājbankas noplūdusi informācija par bankas klientiem

Biedrības Kredītiestāžu noguldītāju un kreditoru aizstāvības apvienība (KNAA) rīcībā ir nonākusi informācija par to, ka AS Latvijas Krājbanka kreditoriem - personām, kurām ir prasījuma tiesības pret šo kredītiestādi, tiek piedāvāts slēgt līgumus par prasījuma tiesību pārdošanu jeb cesiju. Tas, iespējams, nozīmē, ka informācija no bankas par tās kreditoriem nonākusi trešo personu rīcībā, portālu Diena.lv informēja KNAA valdes loceklis Valdis Savickis.

"Pirmkārt, būtu jautājums Latvijas Krājbankas pilnvarniekiem, kādā veidā informācija no bankas par tās kreditoriem ir nonākusi nezināmu personu rīcībā, kuras piedāvā šādus pakalpojumus? Mūsu ieskatā, ja šāda informācija noplūde ir notikusi, tiek pārkāpts konfidencialitātes princips bankas un klienta attiecībās," paziņojumā presei norādīja V.Savickis.

KNAA arī vēlas brīdināt personas, kurām šādi piedāvājumi tiek izteikti, rūpīgi pārdomāt, vai šādu darījumu slēgšana nākotnē nesīs gaidīto rezultātu un kādas ir iespējamās juridiskās sekas. "Visticamāk, iegādājoties no Jums prasījuma tiesības, tās varētu tikt izmantotas, lai veiktu ar banku prasījumu savstarpējo ieskaita darījumus. Ieinteresēti šādu darījumu slēgšanā varētu būt bankas debitori, kuri varētu mēģināt dzēst savus parādu pret banku ar ieskaitu," domā KNAA vadība.

V.Savickis uzsvēra, ka šādi ieskaita darījumi ir pieļaujami tikai līdz bankas likvidācijai vai maksātnespējas pasludināšanai. "Ņemot vērā to, ka Finanšu Kapitāla tirgus komisijai faktiski ir publiski paziņojusi par AS Latvijas Krājbanka maksātnespēju jeb nespēju pildīt saistības, kā arī to, ka Rīgas Apgabaltiesa ir ierosinājusi maksātnespējas lietu, mūsuprāt, ieskaita darījumu veikšana bez tiesas starpniecības šobrīd juridiski nav iespējama. Savukārt, ja Jums piedāvā slēgt darījumus ar atpakaļejošu datumu, tad šāds darījums jau pats par sevi var tikt atzīts par fiktīvu un spēkā neesošu," teica valdes loceklis.

KNAA pārstāvis skaidroja, ka šādi darījumi par prasījumu ieskaitu līdz maksātnespējas procesa uzsākšanai var tikt neatzīti vai apstrīdēti no Latvijas Krājbankas maksātnespējas procesa administratora puses, ja tiks konstatēts, ka šādu darījumu mērķis ir pretējs visu kreditoru kopuma interesēm.

Jau ziņots, ka Rīgas apgabaltiesa otrdien pēc Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) pieteikuma ierosināja AS Latvijas Krājbanka maksātnespējas lietu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses