Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Lielākie ES fondu apguves kavētāji pērn - SM, IZM un EM

Lielākā Eiropas Savienības (ES) fondu neizpilde un novirzes no apstiprinātajiem mērķiem pērn bijusi Satiksmes, Ekonomikas, kā arī Izglītības un zinātnes ministrijas pārziņā esošajās programmās, liecina valdībā izskatītais ziņojums.

Satiksmes ministrijai (SM) pērnā gada valsts budžetā bija piešķirti 202,9 miljoni latu, no kuriem gada laikā apgūti tikai 168,1 miljons latu. Zīmīgi, ka valsts budžeta sagatavošanas laikā SM iesniegtā prognoze bija vēl ambiciozāka un tā bija gatava 2011.gadā apgūt 281,1 miljonu latu.

Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM) pērn budžetā bija piešķirti 131,1 miljons latu, no kuriem apgūti tika 112 miljoni latu. Arī šī ministrija sākotnēji bija pieteikusi daudz ambiciozākus plānus - apgūt 181 miljonu latu.

Savukārt Ekonomikas ministrijai (EM) budžetā pērn bija piešķirti 75,8 miljoni latu, no kuriem tās administrētajās programmās ir izdevies apgūt 49,5 miljonus latu. Sākotnēji EM gan arī bija pieteikusi plānu apgūt pat 108,8 miljonus latu.

Veselības ministrijai pērn budžetā bija piešķirti 35,6 miljoni latu, no kuriem apgūti - 32,8 miljoni latu. Finanšu ministrija apguvusi 11,4 miljonus latu no piešķirtajiem 18,1 miljona, bet Valsts kanceleja no piešķirtajiem 2,3 miljoniem latu apguvusi 1,9 miljonus latu.

Pērn bijušas arī ministrijas, kuras līdzekļus apguvušas pat vairāk, nekā sākotnēji budžetā bijis paredzēts. Tā Kultūras ministrija plānoto 3,4 miljonu latu vietā apguvusi 4,1 miljonu latu, Labklājības ministrija (LM) plānoto 45 miljonu latu vietā apguvusi 49,8 miljonus latu, bet Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) piešķirto 113,4 miljon latu vietā apguvusi 118,5 miljonus latu.

Zīmīgi, ka novirzes no izvirzītajiem plāniem turpinās arī šogad. Piemēram, janvārī no plānotājiem 28 641 467 latiem apgūti 24 809 062 lati. Lielākās novirzes no plānotā apguves tempa ir VARAM, EM, VM un KM.

Jau iepriekš ziņots, ka galvenie ES fondu apguves plānu neizpildes iemesli no ministrijām tiek minētas problēmas iepirkumu jomā - pārkāpumi, kā arī bieži vien nepamatotas pārsūdzības, sadārdzinājums, pārējie iemesli - izpildītāju kavējumi darbu izpildē, nekvalitatīvi sagatavoti dokumenti no finansējuma saņēmēju puses, neprecīza plānošana.

Jāatgādina, ka 2011.gadā tā arī nav izdevies izpildīt pērnā gada izvirzītos budžeta mērķus un neapgūti palikuši ap 100 miljoniem latu, kurus nu būs jāpaspēj apgūt daudz saspringtākos termiņos.

Lai arī 2011.gads ir bijis viens no aktīvākajiem gadiem Eiropas Savienības fondu apguves ziņā, tomēr pretēji iepriekš plānotajam ES fondu apguve nav sasniegusi augstāko punktu budžeta izdevumu ziņā gadu griezumā. No gada sākumā atvēlētajiem 648 miljoniem latu budžetā pieejamo līdzekļu ES fondu projektiem iztērēti vien 548,5 miljoni latu, veidojot 15,4% budžeta neizpildi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Paaudzes krāj atšķirīgi

Pēdējos gados Baltijas valstīs privātpersonu veiktie investīciju apjomi ir auguši gan ieguldītāju skaita, gan iemaksāto apjomu ziņā. Investīciju jomā paaudžu izvēlēs gan pastāv būtiskas atšķirības.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses