Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Nokia zaudējumi analītiķus un biržu īpaši nesatrauc

Mobilo telefonu ražotāja_ Nokia 2011.gada pēdējā ceturkšņa zaudējumi 954 miljonu eiro (667 miljonu latu) apmērā nozares analītiķus un biržu īpaši nav satraukuši, starptautiskie tirgi cerīgi skatās uz jauno Windows Phone 7_ telefonu pirmajiem pārdošanas skaitļiem.

Laikraksta Financial Times portāls ft.com raksta, ka, neskatoties uz negatīviem finanšu rezultātiem, Nokia izrāda pirmās pazīmes, ka sākusi cīņu, lai atgūtu dārgākās kategorijas ("high end") viedtelefonu tirgu". Ar Microsoft operētājsistēmu aprīkoto pārdoto telefonu skaits pārsniedzis vienu miljonu, kopš tos sāka piedāvāt atsevišķos pasaules tirgos pērn oktobrī.

Nokia Latvia pārdošanas vadītājs Aivars Krauklis teica, ka viņam patlaban neesot informācijas, kad Latvijā varētu oficiāli sākt tirgot Nokia telefonus ar Windows Phone 7 operētājsistēmu - Lumia 800 un Lumia 710.

Tomēr Krauklis teica, ka, iepazīstoties ar Lumia 800 telefona darbību, viņš kā Nokia darbinieks, kam šādi produkti ir pieejami apskatei, saprotot, kādēļ Lumia aparāti tiekot izpirkti citviet pasaulē.

"Īpaši iespaidīga ir Microsoft operētājsistēmas un Nokia kontaktu aplikācija, kur redzams ne tikvien, cik bieži notikusi sazvanīšanās ar konkrētu kontaktu, bet arī šī kontakta darbība sociālajos tīklos, piemēram, "Twitter", ja šādam skatījumam abas puses piekritušas," teica Krauklis.

Krauklis pērn rudenī prognozēja, ka Lumia telefoni varētu parādīties Latvijā 2012.gada gaitā.
Nokia Latvia pārdošanas vadītājs teica, ka vietējā uzņēmuma finanšu rezultātus nevarot atklāt. Runājot par mātes koncerna skaitļiem, Krauklis, tāpat kā vairāki komentētāji internetā, norādīja uz Nokia akciju cenas kāpumu, neskatoties uz zaudējumiem, kas konstatēti gan 2011.gada 4.ceturksnī, gan gadā kopumā.
Tomēr ziņu aģentūra DowJones Newswires norāda, ka Nokia akcijas cena kritusies par aptuveni 53%, kopš kompānijas vadītājs bijušais augsta ranga Microsoft menedžeris Stīvens Elops pērn februārī paziņoja, ka turpmāk galvenā operētājsistēma Nokia telefoniem būs Windows Phone 7.

Viena no Windows Phone 7 īpašībām ir, ka dažādas funkcijas parādās kā bīdāmas un skārienjutīgas "plāksnītes" telefona ekrānā.

ASV raidorganizācija "ABC" savā mājaslapā "ABCnews.go.com" citē kādu "Nokia" mītnes zemes Somijas bankas analītiķi, kurš uzskata, ka "Nokia" finanšu rādītāji, arī ja tie atspoguļo prāvus zaudējumus, "neatbilst šausmu scenārijiem", par kuriem kādu laiku bijusi runa analītiķu aprindās. Raksta virsrakstā uzsvērts, ka ""Nokia" zaudējumus mīkstināja "Windows" telefonu palaišana tirgū".

Pretējs viedoklis ir pazīstamajam Krievijas blogerim Eldaram Murtazinam, kurš jau vairākus gadus nesaudzīgi kritizē Nokia un brīdina par kompānijas pozīciju vājināšanos un tuvojošos krahu.

Viņš norāda, ka Nokia paziņojumos sākotnēji tika noklusēts, ka publiskotie Lumia telefonu pārdošanas apjomi - vairāk nekā miljons vienību - ir nevis par 2011.gada 4.ceturksni, bet gan līdz šai dienai. Kopumā šāds pārdošanas apjoms neesot uzskatāms par sekmīgu.

Murtazins norāda uz vairākiem faktiem, kas liecina par problēmām kompānijā, - 2011.gadā kompānija pārdevusi 77,3 miljonus viedtālruņu, kas ir par 23% mazāk nekā gadu iepriekš (100,3 miljoni viedtālruņu). Tai pašā laikā pasaules viedtālruņu tirgus šajā laika posmā audzis par 60%.

Pērn  Nokia  pārdevusi 417 miljonus "parasto" tālruņu, kamēr 2010.gadā - 452 miljonus. Pasliktinājušies ne tikai kompānijas finanšu rādītāji, bet arī tirgus daļa ienesīgajā viedtālruņu segmentā kritusies no 29% līdz 12%.

Murtazins iepriekš diezgan precīzi prognozējis notikumus elektronikas nozarē, piemēram, Apple produktu panākumus un Sony Ericsson problēmas.

Jau ziņots, ka  Nokia pagājušo gadu noslēgusi ar 1,2 miljardu eiro (843,3 miljonu latu) zaudējumiem (ieskaitot norakstījumus un amortizāciju), salīdzinot ar 1,8 miljardu eiro (1,2 miljardu latu) peļņu pirms gada.

Savukārt ceturtajā ceturksnī  Nokia  strādājusi ar 1,07 miljardu eiro (752 miljonu latu) tīrajiem zaudējumiem (arī ieskaitot norakstījumus un amortizāciju), salīdzinot ar 745 miljonu eiro (523,5 miljonu latu) peļņu attiecīgajā laika periodā 2010.gadā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses