Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Pārtikas cenu inflācija turpina mazināties

Oktobrī patēriņa cenas palielinājās par 0,2% pret iepriekšējo mēnesi. Kā arī tika gaidīts, pārtikas cenas pieauga līdzīgi kā iepriekšējā mēnesī, savukārt mājokļa pakalpojumu cenas samazinājās siltumenerģijas tarifu krituma dēļ. Savukārt apģērba un apavu cenu sezonālais kāpums bija nedaudz mazāks kā parasti, akciju ietekmē saruka alkoholisko dzērienu cenas.

Gada inflācija turpināja bremzēties, oktobrī tā bija 4,4% (septembrī 4,6%). Sagaidāms, ka līdz gada beigām gada cenu kāpums saglabāsies tuvu šim rādītājam – decembrī tas varētu būt nedaudz virs 4%.

Turpina bremzēties pārtikas cenu inflācija – oktobrī pārtikas cenas bija par 6,8% augstākas nekā pirms gada (vēl aprīlī attiecīgs rādītājs bija 10,9%). Turpina mazināties arī pārtikas cenu devums kopējā patēriņa cenu inflācijā. Tas nedaudz atvieglo finanšu situāciju mazāk nodrošinātām mājsaimniecībām.

Pasaules izejvielu cenu ietekme uz Latvijas patēriņa cenu inflāciju pakāpeniski mazinās. Pārtikas precēm kritums nav tik izteikts, bet pārējo lauksaimniecības preču cenas kopš gada sākuma jau ir nokritušās vidēji par aptuveni vienu ceturtdaļu. Naftas cena pēdējo paris mēnešu laikā svārstās ap 110 dolāru par barelu (aprīlī tā bija ap 125 dolāriem), metālu cenas kopš gada sākuma sarukušas par aptuveni piekto daļu. Sagaidāms, ka līdzšinējās tendences turpināsies un pasaules izejvielu cenu spiediens nākamgad turpinās mazināties.

Swedbank prognoze pagaidām nemainās. Ņemot vērā šīs pasaules izejvielu cenu tendences un pieņemot nemainīgas nodokļu likmes nākamgad, sagaidām 4,5% vidējo patēriņa cenu inflāciju 2011.gadā un aptuveni 2,4% nākamgad. Jāsaka, ka pēdējās tendences pasaulē varētu padarīt Latvijai nedaudz vieglāku Māstrihtas inflācijas kritērija izpildi, bet tajā pat laikā ekonomikas izaugsmes un inflācijas bremzēšanās nozīmē lielāku nepieciešamo konsolidāciju budžeta deficīta kritērija izpildei.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses