Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

PB: Latvija patlaban ir daudz stabilāka nekā pirms krīzes

Latvija ir veiksmīgi atrisinājusi tos jautājumus, kas bija nesabalansēti pirms krīzes periodā, un nu ir daudz stabilāka, šodien pēc tikšanās ar premjeru Valdi Dombrovski (Vienotība) sacīja Pasaules Bankas (PB) Polijas un Baltijas valstu biroja vadītājs Ksaviers Deviktors.

Pēc viņa teiktā, vairs nav tik daudz jāuztraucas par iekšējiem riskiem ekonomikai. Paliekot gan ārējie riksi, bet cerams, ka Rietumvalstis veiks nepieciešamās korekcijas, tāpēc pagaidām vēl esot pāragri izdarīt prognozes par ekonomikas krīzes otro vilni.

PB pārstāvis organizācijas misiju novērtēja kā ļoti veiksmīgu. Tas, ko Latvija sasniegusi pēckrīzes periodā savas ekonomikas atjaunošanā, esot apbrīnas vērts. Paveiktais Latviju ierindojis starp desmit valstīm Doing Business 2012 indeksā, kas gada laikā veikušas vislielākos uzlabojumus, panākušas vislielāko progresu un pozīcijas uzlabojumu. Tas nozīmē, ka valsts ir pievilcīga ārvalstu investoriem, atzīmēja Deviktors.

Tikšanās laikā šodien pārrunāti arī sociālie jautājumi, un Deviktors atzina, ka programma, ko Latvija ir izstrādājusi, ir ļoti efektīva. Viņš pauda cerību, ka turpmākajos gados valdība strādās, lai pēc sociāls programmas tiktu nodrošināti darbaspēka konkurētspējas paaugstināšanas pasākumi, kas cilvēkiem ļautu veiksmīgāk atgriezties darba tirgū.

Taujāts, vai, pēc viņa domām, Latvija ir guvusi mācību no krīzes, Deviktors vien norādīja, ka šis jautājums ir jāuzdod pašiem latviešiem. "Ir pieņemta virkne politisku dokumentu, kas patiešām ir iespaidīgi," atzina PB pārstāvis.

Viņš arī norādīja, ka PB ir izvērtējusi tā dēvēto 100 latu programmu un secināts, ka tā bijusi ļoti veiksmīga, jo izvirzītie mērķi tikuši sasniegti. Tagad šī programma esot nedaudz jāpiekoriģē, lai tā mudinātu cilvēkus strādāt, vienlaikus gan neaizmirstot, ka palīdzību vajag nabadzīgajiem cilvēkiem.

"Mēs negribētu, lai šajā pēckrīzes periodā kā sekas būtu kāda zaudētā paaudze, kura kļuva nabagāki, izauga nabadzībā vai nabadzības dēļ nespēja īstenot savu potenciālu," sacīja Deviktors.

Arī Dombrovskis atzīmēja, ka 100 latu programma bija krīzes programma, kura tika izveidota brīdī, kad strauji pieauga bezdarbs. Tajā brīdī tā bija ļoti nepieciešama, un līdz pērnā gada beigām tai cauri izgājuši 100 000 cilvēku. Arī šogad programmas atbalsts plānots 20 000 cilvēku, bet, turpinoties izaugsmei, programma pakāpeniski tiks samazināta, jo arī no uzņēmējiem mēs dzirdam, ka tā konkurē ar darba tirgus pieprasījumu, norādīja valdības vadītājs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ūdens konflikti Eiropā

Sašutumu izsauc Eiropas Komisijas vilcināšanās pieņemt Ūdens iniciatīvu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses