Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Strašuna: Imports aug straujāk par eksportu, bet balsta ražošanu

Lai arī preču eksporta pieaugums turpina bremzēties, šī gada janvāra rezultāti vēl arvien ir diezgan spēcīgi, norāda Swedbank vecākā ekonomiste Lija Strašuna.

Preču eksports bija par 12.5% lielāks nekā pirms gada. Visvairāk šo pieaugumu veicināja metālizstrādājumu un pārtikas produktu eksports.

Preču importa gada izaugsme gan bija straujāka un sasniedza gandrīz 26%. Gandrīz trešdaļu no šī pieauguma veidoja darba mašīnu un iekārtu imports, proti, tajā skaitā nepieciešamais ražošanai un eksportam, norāda ekonomiste. Importa kāpumu veicinājuši arī pārtikas un minerālie produkti.

"Preču tirdzniecības deficīts, lai arī dubultojās salīdzinājumā ar 2011. gada janvāri, tomēr nedaudz samazinājās pret 2011. gada decembri. Uzskatām, ka tas vēl arvien ir sapratīgās robežās un nedraud tekošā konta finansēšanas ilgtspējai," skaidro Lija Strašuna.

Viņa prognozē, ka šogad eksporta un importa izaugsme turpinās palēnināties, gan tāpēc, ka ārējā pieprasījuma kāpums būs vājāks, gan tāpēc, ka eksportējošas nozares saskaras ar zināmiem jaudu ierobežojumiem. "Pašlaik izskatās, ka negatīvā scenārija risks ir nedaudz mazinājies, jo eiro zona pakāpeniski virzās parāda krīzes risināšanas virzienā, tomēr tā tik un tā piedzīvo recesiju. Turklāt ir saasinājušies citi riski, piemēram, ilgstoši augstas naftas cenas, kas varētu sadārdzināt Latvijas importu un palielināt eksportētāju ražošanas izmaksas."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses