Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā -1 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Valdībai jābūt drosmīgākai

Brīdis, kad valdība beidzot izlemj par atbalstu cenu kāpuma kompensēšanai, daudziem šķiet cerību pilns – kā ilgi gaidīta atelpa no energoresursu cenu lēciena radītā stresa.

Te gan jāatceras, ka šie atbalsta pasākumi izmaksās vairāk nekā 400 miljonus eiro. Neapšaubāmi atbalsts ir nepieciešams – šobrīd tas pat ir neizbēgams fakts. Tomēr nepamet sajūta, ka tas ir viens grandiozi dārgs ūdens spainis ugunsgrēka dzēšanai, lai vismaz uz brīdi mazinātu nepārdomātas saimniekošanas prakses un skaidri definētu prioritāšu trūkuma sekas enerģētikas nozarē.

Šobrīd lielā mērā tiek «dedzināta» nauda vecu problēmu seku mazināšanai. Ņemot vērā, ka Latvijas elektroenerģijas tirgus gada apgrozījums ir aptuveni 1,2 miljardi eiro, iepriekšējo gadu neizdarība un nepieņemtie lēmumi par jaunu, lētāku enerģijas ražošanas jaudu attīstību Latvijai izmaksās trešdaļu šīs summas. Un tas ir tikai pagaidām! Jebkura atbalsta pasākuma būtība ir palīdzība īstermiņā, bet nekādā veidā nerisina pastāvošās problēmas. Cita lieta ir investīcijas – savlaicīgi piesaistot 400 miljonus enerģētikas nozares attīstībai, jau būtu jaunas atjaunīgo resursu spēkstacijas Latvijā, kas gada laikā saražotu vismaz vienu teravatu elektroenerģijas. Ar šādu enerģijas apjomu var segt visu Latvijas mājsaimniecību gada patēriņu.

Tagad strauji uzvirmo sarunas par to, kā tiks atbalstīta saules enerģijas risinājumu uzstādīšana gala lietotājiem. Tikmēr mājsaimniecības un uzņēmumi sāk apgūt saules enerģiju, apzinoties, ka slīcēju glābšana ir tikai pašu slīcēju rokās. Varētu domāt, ka šāda aktivizēšanās ir vismaz kāda pievienotā vērtība šai cenu krīzei. Tikai žēl, ka rīcība jau ierasti novēlota un tikai tad, kad citas izejas vairs nav. Mērķtiecīgas un konkrētas attīstības trūkums nozarē, kura veido valsts ekonomikas mugurkaulu, ir nepieļaujams.

Enerģētika ir stratēģiska valsts nozare, kurai prioritārais statuss līdz šim ir bijis tikai formāls. Pēdējos trīs gadus valdība nav nopietni pievērsusies nozares attīstībai. Kamēr citas valstis veido atjaunīgās enerģijas ražošanas jaudas, piesaista investorus un izvirza skaidrus attīstības mērķus visiem tirgus spēlētājiem, mums ir tikai vīzijas un plāni, bez konkrētas virzības to ieviešanā. Jāsaprot, ka enerģētikā jebkuras izmaiņas jāplāno savlaicīgi, jo lielas jaudas spēkstaciju nevar uzbūvēt pāris mēnešos. Pat pieņemot lēmumus šodien, reālas izmaiņas var panākt tikai pēc dažiem gadiem.

Latvijai ir visi priekšnosacījumi atjaunīgās enerģijas jomas attīstīšanai – pietiekamā apjomā ir gan saule, gan vējš, kas ir lētākie un efektīvākie nākotnes enerģijas resursi. Jautājums ir tikai par skaidru attīstības plānu šo resursu apguvei, jo pat mums, energouzņēmumam Enefit, kā ilggadējam nozares spēlētājam nav skaidrs, kāds ir valsts rīcības plāns jaunu enerģijas ražošanas jaudu atbalstam.

Aicinu valdību būt drosmīgai un sākt aktīvu dialogu ar nozares pārstāvjiem, lai strādātu pie reāliem rīcības plāniem ar konkrētu atbildību un mērķiem, kuru izpilde vedīs uz nepieciešamo rezultātu.

pari

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Brauc pie kaimiņiem

Mūsu valstī tūrisma industrija atgūstas lēnāk nekā Igaunijā.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses