Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

"Arco Real Estate": augustā sērijveida dzīvokļu cenas sarukušas par 1,2%

Šā gada augustā salīdzinājumā ar jūliju sērijveida dzīvokļu cenas Rīgā samazinājušās nedaudz - par 1,2%, liecina kompānijas Arco Real Estate dati. Uzņēmums secina, ka izmaiņas faktiski pēdējā mēneša laikā Rīgā nav konstatētas un pagaidām tas liek domāt, ka cenu stabilizācija turpinās.

Arco Real Estate uzsver, ka arī iepriekš vasaras mēnešos ir bijusi diezgan maza aktivitāte nekustamā īpašuma tirgū.

Atsevišķos mikrorajonos vērojams pavisam neliels cenu kritums. Piedāvājumu skaits ir palicis bez izmaiņām salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi, un arī šis apstāklis, pēc kompānijas speciālistu domām, liecina par cenu stabilizāciju. Pašlaik arī nekas neliecinots par to, ka tuvākajā laikā būtu gaidāms cenu kāpums.

Vidējā sērijveida dzīvokļu cena augustā samazinājās līdz 488 eiro par kvadrātmetru, tādējādi cenas vidēji ir par 69,9% zemākas nekā 2007.gada 1.jūlijā. Savukārt, salīdzinot ar šā gada 1.janvāri, vidējā neremontēta sērijveida dzīvokļu cena ir samazinājusies par 47,8%.

Arco Real Estate valdes loceklis, vērtēšanas nodaļas vadītājs Māris Laukalējs komentē, ka, ņemot vērā cenu krituma tempa samazinājumu un piedāvājuma skaita stabilizāciju, varēja prognozēt nelielu cenu pieaugumu, taču tas bija tikai līdz brīdim, kad tika pieņemts lēmums par nekustamā īpašuma nodokļa dzīvojamajām platībām ieviešanu.

M.Laukalējs uzskata, ka nekustamā īpašuma nodoklis pēc būtības ir tiešām efektīvs nodoklis ne tikai budžeta situācijas uzlabošanai, bet galvenokārt kā nekustamā īpašuma tirgus regulējošs faktors. Viņaprāt, līdzīgi kā valdības "pretinflācijas" programmā pieņemtie nodokļi un nodevas, tā arī šī nodokļa ieviešana šobrīd tiek veikta pilnīgi neatbilstošā situācijā. Viņš prognozē, ka šobrīd un arī vismaz nākošgad nekustamā īpašuma tirgus joprojām būs neaktīvs, ar lejupejošām cenām daudzos nekustamā īpašuma tirgus segmentos. Nodokļa dzīvojamajām platībām pieņemšana šādā situācijā vēl vairāk iesaldēs nekustamā īpašuma tirgu, bet, pats galvenais, nekustamā īpašuma īpašniekiem nebūs izvēles iespējas, brīdina M.Laukalējs un piebilst - viņi, nespējot samaksāt nodokli, nevarēs to arī pārdot par kaut cik adekvātu cenu.

Ja nu šī nodokļa nepieciešamību nosaka kādi ārēji faktori, tad tas jāpieņem, bet nodokļa likmes tuvākajos gados jānosaka atbilstoši gan iedzīvotāju maksātspējai, gan nekustamā īpašuma nozares attīstības stadijai, kas nozīmē, ka likmei tuvākajos gados jābūt simboliskai tiem nekustamajiem īpašumiem, kur dzīvo lielākā Latvijas iedzīvotāju daļa, kā arī nodokļa likmei jābūt progresīvai, piemēram, no 150 000 latiem, klāsta Arco Real Estate pārstāvis.

"Līdz ar to nekustamā īpašuma dzīvokļu tirgus segmenta vārgo stabilizāciju ievērojami ietekmē valsts nodokļu politikas tālākā attīstība, kā rezultātā vismaz līdz nodokļa likmes pieņemšanas brīdim turpināsies lēna cenu samazināšanās 1–3% apmērā mēnesī," paredz M.Laukalējs.

Pilns apskats šeit.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses