Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Asociācija: attīstītājiem vispirms jādomā par gala patērētāju

Nekustamo īpašumu attīstītājiem ir jāmaina iesākto vai jauno projektu realizācijas modelis, vispirms domājot par gala patērētāju, aģentūrai BNS viedokli pauda Nekustamo īpašumu projektu attīstītāju asociācijas (NĪPAA) valdes loceklis un nekustamo īpašumu konsultāciju uzņēmuma "NAI Baltics" direktors Valdis Ligers.

Viņš klāstīja, ka vecajā "oportūniskajā" modelī no sākuma ir ideja, tad tiek iegādāta zeme, kam seko biznesa plāns un projekts. Tad tiek piesaistīts finansējums, pēc kura seko būvniecība un cerība, ka sekos viegla nodošana gala lietotājam.

Ligers atzina, ka tagad attīstītājiem nav citas izejas, kā pāriet uz jaunu reālistisko modeli, kur pirmais un galvenais ir gala lietotāja atrašana. Pašlaik arī iespējams, ka vairāki attīstītāji, bijušie vai esošie konkurenti, var sadarboties zemes un pašu finansējuma nokomplektēšanai. Pēc tam tiek piesaistītas bankas vai papildu pasīvie investori, kur arī iespējamas dažādas alternatīvas kombinācijas, teica Lingers.

"Un pēc tam tiek realizēts projekts, un ir garantēta nodošana gala lietotājam," sacīja Ligers.

Uz jautājumu, vai pašlaik kāds attīstītājs šādi arī realizē projektus, Ligers atklāja, ka "NAI Baltics" pašlaik Latvijā vada un konsultē trīs šādus restrukturizācijas projektus - loģistikas un ražošanas nozaru segmentā.

Ligers uzsvēra, ka nekustamā īpašuma tirgus, tostarp attīstīšanas tirgus, arī Latvijā pašlaik ir dzīvs un tā dalībnieki, lai arī samazinātā skaitā, smagi strādā pie savu spēku pārgrupēšanas, kredītu pārfinansēšanas, jaunu telpu lietotāju un nišu meklēšanas, ko vajadzētu atbalstīt arī valdībai.

NĪPPA valdes priekšsēdētājs Ilvars Metnieks aģentūrai BNS norādīja, kopumā jauni projekti dabā netiek sākti, savukārt projektu līmenī zināma aktivitāte ir manāma, lai arī arhitektiem darbs ir krietni sarucis. Metnieks minēja, ka niecīga aktivitāte sāk palēnām atjaunoties atsevišķos segmentos, piemēram, tirdzniecības un loģistikas telpām, taču par jauno mājokļu sektoru gan runāt nevarēs vēl krietnu laiku.

"Mājokļu sektors, visticamāk, būs "komā" vēl pāris gadus," prognozēja Metnieks, piebilstot, ka būtībā tukšo dzīvokļu jaunajos projektos pret kopējo dzīvojamo fondu valstī nav tik daudz, lai tos nepataupītu vēl pāris gadu.

Metnieks paskaidroja, ka dzīvojamais fonds amortizējas katru gadu un jaunu mājokļu nepieciešamība līdz ar to nekļūst mazāka. "Objektīvi raugoties, tuvākā vai tālākā nākotnē pieprasījuma un piedāvājuma līdzsvars atgriezīsies, un šos iekonservētos dzīvokļus nebūs problēmu pārdot par izdevīgāku cenu kā pašreiz. Šāda prakse ir pamanīta daudzās pasaules valstīs, kur ekonomiskās un nekustamo īpašumu krīzes jau ir bijušas ne vienu reizi vien," pastāstīja Metnieks.

Aģentūra BNS jau ziņoja, ka Latvijas nekustamā īpašuma tirgū kopš 2007.gada vidus ir samazinājušies darījumu apmēri un mājokļu cenas, savukārt vairāki nekustamo īpašumu projektu attīstītāji atteikušies no plāniem īstenot iepriekš iecerētos projektus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ūdens konflikti Eiropā

Sašutumu izsauc Eiropas Komisijas vilcināšanās pieņemt Ūdens iniciatīvu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses