Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

"BaltHaus": kopš 2008.gada sākuma cenas jaunajos projektos sarukušas par 40%

Cenas jaunajos projektos kopš 2008.gada sākuma, kad šajā segmentā sākās kritums, ir samazinājušās par 40%, bet otrreizējā tirgū salīdzinājumā ar augstāko rādītāju 2007.gada pavasarī samazinājums veido 60%, liecina kompānijas _BaltHaus _dati. Uzņēmums secinājis, ka ik mēnesi vidēji desmit jauno projektu attīstītāji oficiāli paziņo par cenu samazinājumu,un patlaban cenas pietuvojas psiholoģiski svarīgai atzīmei - 1000 eiro par kvadrātmetru (eiro/m2).

Tirgus priekšgalā ir izvirzījušies noteikti projekti, kas kļuvuši par sava veida orientieri pārējiem attīstītajiem cenu noteikšanā. Patlaban konkurētspējīgākā pozīcijā atrodas tie projekti, kuros cena ar balto apdari ir robežās no 900-1000 eiro/m2, bet ar pilno apdari – no 1100-1200 eiro/m2, spriež BaltHaus Analītikas nodaļas vadītāja Ludmila Zommere.

Uzņēmums atzīst, ka ir arī tādi projekti, kuros cenu samazinājums nespēj sekot kopējam samazinājuma tempam. Iespēja atrast tiem pircēju esot līdzīga nullei. Pēc L.Zommeres teiktā, viens no iemesliem, kas neļauj attīstītājam nolaist cenu līdz adekvātam līmenim, ir banka, kura finansējusi projektu. "Noslēdzot kredīta līgumu, tajā tika norādīta cena, zemāk par kuru attīstītājs bez bankas atļaujas nedrīkst pārdot mājokļus. Vēl pāris gadus iepriekš neviens nevarēja iedomāties, ka cenas tā varētu samazināties, tāpēc līgumā norādītā minimālā cena izrādījās daudz augstāka, nekā šī brīža vidējā tirgus cena. Tirgū jau ir bijuši precedenti, kad dzīvojamie projekti tikuši atsavināti par labu bankām, jo attīstītājs, nesaņemot kredītiestādes piekrišanu cenas samazinājumam, nespēj atdot paņemto aizdevumu," komentē uzņēmuma pārstāve.

BaltHaus speciālisti arī novērojuši, ka kopš šī gada sākuma apmēram 10% jauno projektu ir pazuduši no informācijas telpas, konkrētāk, ir pārstājusi darboties projekta mājas lapa, kā arī vairs nav pieejama jebkāda informācija par projektu nekustamo īpašumu portālos.  Daļa šo projektu iesaldēti, bet pārējo īpašnieki, iespējams, ir ieņēmuši nogaidošu pozīciju un līdz projekta celtniecības pabeigšanai ir nolēmuši samazināt mārketinga aktivitātes līdz nullei., spriež uzņēmuma pārstāvji.

Patlaban Rīgā astoņos no desmit projektiem, kas nodoti ekspluatācijā pēc 2007.gada, pārdots mazāk nekā 10% dzīvokļu vai arī vispār neviens. Kopējais brīvo dzīvokļu skaits jau pabeigtajos projektos sasniedz 4000 vienību, rēķina uzņēmums.

Par spīti zemajām cenām, aktivitāte tirgū esot minimāla. Lielākā pircēju daļa, arī tie, kuru rīcībā ir brīvi naudas līdzekļi, vēl nogaidot.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ūdens konflikti Eiropā

Sašutumu izsauc Eiropas Komisijas vilcināšanās pieņemt Ūdens iniciatīvu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses