Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā 0 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

"Latio": ja ekonomiskā aktivitāte palielināsies, pilsētās gaidāms nomas maksas kāpums

Ja gada vidū pēc zemākā punkta sasniegšanas ekonomiskā aktivitāte palielināsies, gada nogalē Latvijas lielākajās pilsētās varētu gaidīt tirdzniecības telpu noslogojuma pieaugumu un līdz ar to arī nelielu nomas maksu kāpumu tām telpām, kas ir nomnieku sevišķi pieprasītas, paredz Latio. Kompānijas sagatavotais Latvijas lielāko pilsētu tirdzniecības platību pārskats liecina, ka pēc iepriekš piedzīvotā krituma vērojama stabilizācija un turpmāka nomas maksas samazināšanās nav gaidāma.

Tiesa gan, tuvākajā laikā arī netiek prognozēta būtiska nomas maksas paaugstināšanās, jo piedāvājums ir lielāks par pieprasījumu, un šī attiecība, uzlabojoties ekonomiskajai situācijai, mainīsies pakāpeniski.

Pēc Latio vēstītā, tendences nomas tirgū pilsētās sasaucas ar ekonomisko situāciju. Proti, salīdzinājumā ar "treknajiem" gadiem nepārtikas preču pārdošanas apjomi patlaban ir samazinājušies gandrīz divas reizes, tāds pats kritums bijis arī būvniecībai, remontam un mājokļa iekārtošanai paredzēto preču tirdzniecībā. Turpertī tirdzniecības apjomi pārtikas veikalos samazinājušies vienmērīgāk un kritums attiecībā pret 2007. un 2008.gadu nav tik ievērojams. Līdzīgi arī telpu pieprasījumā un noslogojumā Latvijas lielākajās pilsētās ārpus Rīgas – telpas vairāk atbrīvoja vai mainīja dažādu nepārtikas preču tirgotāji.

Krītoties nomnieku pieprasījumam pēc telpām, dažāda veida tirdzniecības platību nomas maksa Latvijas lielākajās pilsētās kopš 2007.–2008.gada samazinājusies par 30% līdz 70%.

Kā liecina Latio reģionālo nodaļu tirdzniecības un vērtēšanas speciālistu apkopotā informācija, situācija tirdzniecības telpu segmentā katrā no Latvijas lielākajām pilsētām ārpus Rīgas ir atšķirīga, tomēr visās ir saskatāmas kopīgas iezīmes – nomas maksas kritums iepriekšējos gados un tās stabilizēšanās šogad, nomnieku rotācija, mazāk veiksmīgiem tirgotājiem atstājot telpas, bet ekonomiski spēcīgākiem pārejot uz labākām, brīvo platību pieaugums atsevišķās pilsētas daļās vai tirdzniecības centros, pieprasījums pēc nelielām telpām.

Lielākais pieprasījums visās pilsētās ir pēc nelielas platības – līdz 100 kvadrātmetriem – telpām.

Latio norāda, ka Latvijas pilsētu tirdzniecības centri strādājuši ar dažādām sekmēm. Tāpat kā Rīgā, arī pārējās Latvijas lielākajās pilsētās ar lielākajām grūtībām jāsastopas tiem tirdzniecības centriem, kuru novietojums nav veiksmīgs vai arī nav izvēlēta pareiza centra koncepcija, un līdz ar to pircēju plūsma tajos ir maza

Pilns apskats šeit.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Brauc pie kaimiņiem

Mūsu valstī tūrisma industrija atgūstas lēnāk nekā Igaunijā.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses