Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +20 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 2. jūnijs
Lība, Emma

Latio: nekas neliecina, ka mājokļu tirgū situācija tuvākajos mēnešos mainīsies

Šobrīd pieejamie, Zemesgrāmatā reģistrēto darījumu dati ­par decembri liecina, ka, salīdzinot ar mēnesi iepriekš, gan sērijveida dzīvokļu, gan jauno projektu darījumu skaits nedaudz samazinājies. Visos mājokļu segmentos tas saglabājas tuvu vēsturiski zemākajam līmenim, šonedēļ informē Latio izpētes un produktu attīstības direktore Vita Gudkova.

Savukārt Arco Real Estate pagājušonedēļ norādīja, ka janvāra pirmajās divās nedēļās bija vērojama neliela pircēju aktivitātes palielināšanās dzīvokļu tirgū, kad reģistrēto dzīvokļu skaits zemesgrāmatā nedaudz palielinājās. Tomēr kopumā aktivitāte bija zema, īpaši maz bija darījumu ar sērijveida dzīvokļiem.

Sērijveida dzīvokļiem cenu kritums turpinās

Pēc Latio datiem decembrī visvairāk sērijveida dzīvokļu darījumu noticis Purvciemā, Ķengaragā, Imantā un Pļavniekos. Vispieprasītākie ir divistabu dzīvokļi. Trīsistabu dzīvokļu piedāvājums mazinājies, jo izpārdoti „lēto” sēriju dzīvokļi, kuru cenas pārdevēji samazināja straujāk. Sērijveida dzīvokļiem cenu kritums turpinās. Pēc Arco datiem vidējā sērijveida dzīvokļu cena janvārī Rīgā kritusi par 2,1%, mēneša beigās sasniedzot 1375 EUR/m2. Tādējādi cenas ir par 5% zemākas nekā 2007.gada sākumā.

V.Gudkova norāda, ka sērijveida dzīvokļu segmentā liela daļa pircēju turpina ieņemt nogaidošu pozīciju attiecībā uz dzīvokļa iegādi. Interesi par mājokļa iegādi izrāda pircēji, kuriem tā ir aktualitāte. To var izmantot pārdevēji, kas apsteidz tirgū valdošo cenu samazinājuma tempu. Vērojams, ka palielinās pārdevēju skaits, kuri apsver, kā pārdot dzīvokli tagad par nedaudz zemāku cenu, nevis riskēt ar iespējams lielākiem zaudējumiem nākotnē.

Janvārī potenciālo sērijveida dzīvokļu pircēju vidū palielinās denacionalizēto namu īrnieku īpatsvars, kuriem pašvaldība ir piešķīrusi pārcelšanās pabalstu. Taču šiem tirgus dalībniekiem vērojamas grūtības kvalificēties bankas kredīta saņemšanai.

Jauno mājokļu attīstītāji cenas pazemina, bet publiski nepaziņo

Jauno mājokļu projektos visbiežāk cenas tiek pazeminātas, to publiski nepaziņojot, bet vienojoties ar konkrēto pircēju, uzsver Vita Gudkova.

Līdzīgi kā iepriekš, arī šobrīd jauno projektu cenas samazināt ir motivēti liela daļa attīstītāju, no kuriem bankas, kas finansējušas projektu celtniecību, vēlas saņemt naudas plūsmu no gala pircējiem.

Potenciālie jauno mājokļu pircēji rūpīgāk izvērtē apsaimniekošanas izmaksas un līgumu nosacījumus.

Turpinās tendence, ka jauno projektu attīstītāji ar projektiem dažādās pabeigtības stadijās izrāda interesi iesāktos objektus pārdot.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses