Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Lielummānija Latvijas būvniecībai nesusi dziļāku krīzi nekā kaimiņiem

Augstāk un straujāk kāpām — zemāk kritām, rāda ekspertu apkopotie dati par mājokļu būvniecības burbuļa uzpūšanos un pārsprāgšanu trijās Baltijas valstīs. Latvijā līdz ar pārāk viegli iegūstamajiem kredītiem būtisks dzinējspēks mājokļu buma veicināšanā bija pircēju un projektu attīstītāju lielummānija — mūsu valstī jaunceltajos namos vidējā dzīvokļa platība ir 100 kvadrātmetru, kamēr Igaunijā — 80 un Lietuvā — 75 kvadrātmetri.

Ātri un sāpīgi tapa redzams, ka būvniecība ir īslaicīgs ekonomikas stimulators, uz kura vien nevar būvēt ilgtspējīgu tautsaimniecības izaugsmi, uzsver Dienas aptaujātie speciālisti.

Kredītu kurbulis

Mājokļu celtniecības straujš pieaugums Latvijā sākās divus gadus vēlāk nekā Lietuvā un Igaunijā, tomēr mūsu valsts kļuva par līderi. Līdz 2008.gadam Latvijā jauncelto mājokļu platība katru gadu vidēji palielinājās par 44%, par ceturtdaļu apsteidzot pat iedzīvotāju skaita ziņā lielāko Lietuvu. 2007.gadā ekspluatācijā nodotā mājokļu platība Latvijā uz 1000 iedzīvotājiem bija 0,52 kvadrātmetri, Igaunijā — 0,42, Lietuvā — 0,28 kvadrātmetri, liecina kompānijas BaltHaus analītikas nodaļas vadītājas Ludmilas Zommeres apkopotie dati. Krīze pirmo skāra Igauniju, bet Latvija un Lietuva atkārto tās scenāriju ar gada vai divu nobīdi.

Speciālisti ir vienisprātis, ka Latvijā daudzo banku cīņa par vietējā tirgus daļu izvērtās arvien vilinošākos kredītu piedāvājumos. Kopš 90.gadu beigām apspriesta iespēja veidot kredītreģistru, lai kontrolētu potenciālo aizņēmēju finanses, tomēr dažu vietējo īpašnieku banku pretestība to neļāva. Sekas bija vieglprātīga kredītu izsniegšana, reti vaicājot par citām saistībām. Turklāt lielākas dzīvokļu platības dēļ Latvijā izsniedza arī lielākus kredītus nekā kaimiņvalstīs. Lietuvā kredītu reģistrs darbojas gadus piecus, tāpēc tur baņķieri izvairījās no apkraušanās ar riskantiem parādniekiem.

Risks aug

Labajos gados vienmēr bija iespēja palūgt lielāku algu, bet tagad, kad bezdarbs palielinās, arī kredītu neatdošanas risks aug, vērtē nekustamā īpašuma menedžmenta kompānijas Colliers International partneris Latvijā un Baltkrievijā Mihails Morozovs. Pašlaik kreditēšana teju apstājusies, jo cilvēki baidās no ilgstošām saistībām nestabilajā ekonomiskajā situācijā. Tomēr bankas izturas gandrīz par daudz piesardzīgi, jo tām jānodrošina rezerve gan esošo riskanto kredītu, gan jaunu aizdevumu segšanai. Liela daļa banku peļņas aizies riskanto kredītu rezerves krājumiem. M.Morozovs uzskata, ka kreditēšanas atsākšana mērenākā tempā nozarei nāktu par labu.

Dominē galvaspilsētas

Baltijas lielākie būvlaukumi ir galvaspilsētas un to apkārtne, norāda L.Zommere. Arī te Latvija izceļas — jaunu mājokļu koncentrācija Rīgā ir 75% no celtniecības kopapjoma, kamēr kaimiņvalstu galvaspilsētās top ne vairāk kā 55% jauno mājokļu.

Kā rāda Centrālās statistikas pārvaldes dati, pērn Latvijā izsniegto būvatļauju skaits jaunu dzīvojamo māju būvei samazinājās par 32%, Igaunijā — par 52%, Lietuvā — par 13%. Jauno pasūtījumu apjoms naudas izteiksmē pērn Latvijā pirmajos trīs ceturkšņos samazinājās par 80%.

Nozares krīzes galvenā mācība ir izpratne, ka tautsaimniecības izaugsme jāplāno ilgtspējīgi dažādos virzienos, jo būvniecība viena pati ir īslaicīgs stimulators, saka Nekustamo īpašumu attīstītāju asociācijas vadītājs Ilvars Metnieks. Lejupslīdes dēļ nozari pametuši attīstītāji — viendienīši un būvnieki — peļņas meklētāji, kuriem kvalitāte nebija svarīga. Pilsētām laiks izstrādāt kritērijus apbūvei, izbeidzot pēdējo gadu haosu, viņš uzskata.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ūdens konflikti Eiropā

Sašutumu izsauc Eiropas Komisijas vilcināšanās pieņemt Ūdens iniciatīvu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses