Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Saeima konceptuāli atbalsta jauno kārtību bezmantinieku mantas pārņemšanai

Saeima šodien konceptuāli atbalstīja grozījumus trīs likumos, kas paredz bezmantinieku mantas atsavināšanas funkciju nodot zvērinātu tiesu izpildītāju pārziņā, tādējādi atbrīvojot valsts iestādes no tām neraksturīgām funkcijām. Parlamenta Juridiskā komisija piedāvātos likuma grozījumus Civillikumā, Tiesu izpildītāju likumā un Notariāta likumā konceptuāli atbalstīja 10.janvārī.

Piedāvātie likuma grozījumi atvieglotu bezmantinieku mantas atsavināšanu. Pēdējā laikā arvien biežāki ir gadījumi, kad pēc fiziskas personas nāves mantinieki atsakās no mantojuma, jo tas apgrūtināts ar parādsaistībām, kas pārsniedz mantojuma vērtību. Šādi īpašumi - nami, zeme, kapitālsabiedrību daļas - piekrīt valstij, un patlaban īpašumus pārņem valsts iestādes, lai tos atsavinātu un varētu norēķināties ar kreditoriem.

Juridiskās komisijas deputāti pagājušajā nedēļā pēc diskusijām atbalstīja likumprojektu virzību pirmajam lasījumam, taču neatbalstīja to skatīšanu steidzamības kārtā divos lasījumos. Vienlaikus deputāti norādīja, ka likumprojektu izvērtēšanā jāiesaista arī neatkarīgi civiltiesību un komerctiesību eksperti, lai izvērtētu ar jauno regulējumu saistītos iespējamos riskus.

Likumprojektu autori no Finanšu ministrijas deputātiem todien norādīja, ka jaunais regulējums nodrošinās, ka bezmantinieku manta tiks atsavināta ātrāk un ar zemākām izmaksām, un to veicinās konkurence starp tiesu izpildītājiem. Kreditoriem būs iespēja atgūt aizdotos līdzekļus, bet tirgū atgriezīsies īpašumi, kas patlaban ir izņemti no apgrozības.

Tiesu izpildītājs būs atbildīgs par tam pārvaldībā piešķirtās valstij piekritīgās bezmantinieku mantas apsaimniekošanu, pārvaldīšanu, realizāciju un bezmantinieku mantas statusa atzīšanu zemesgrāmatā.

Likumprojektu autori norāda, ka piedāvātie grozījumi uzlabos arī kreditoru prasību apmierināšanu - tiesu izpildītājs izsolē gūtos ieņēmumus sadalīs starp tiem kreditoriem, kuri uz mantu būs pieteikuši pretenzijas.

Paredzēts arī noteikt, ka līdz ar mantojuma lietas izbeigšanu apstājas arī kredīta līgumsods un aizdevuma procentu pieaugums, jo valsts nav uzskatāma par mirušās personas mantinieku un saistību pārņēmēju pilnā apmērā.

2011.gada pirmajos desmit mēnešos Valsts ieņēmumu dienests saņēmis vairāk nekā 70 notariālus aktus vai tiesas nolēmumus, ar kuriem kādas fiziskas personas pēc nāves atstātā manta tiek atzīta par bezmantinieku mantu.

Grozījumi Civillikumā, Tiesu izpildītāju likumā un Notariāta likumā ir daļa no likumprojektu paketes, kas iesniegta Saeimā, lai risinātu aktuālās problēmas bezsaimnieku mantas atsavināšanas jomā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses