Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +21 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 2. jūnijs
Lība, Emma

Summa izklausoties niecīga

Pretēji apjukumam, ko Rīgas domes pilsētas attīstības departamenta darbinieku vidū pagājušajā nedēļā izraisīja tā telpās veiktā kratīšana un vēlāk notikusī tagad jau atstādinātā departamenta administrācijas vadītāja Raimonda Janitas un bijušā departamenta direktora Viļņa Štrama apcietināšana, pirmdien darbs jau noritēja, kā ierasts.

Pat vēl vairāk — koncentrēties uz šo notikumu neļāva ne pēdējās nedēļās aktualizētais jautājums par applūstošajām teritorijām, ne pirmdien Valsts kontroles publiskotais ziņojums par vairāku gadu gaitā nelikumīgi iekasēto infrastruktūras maksājumu, saka departamenta sabiedrisko attiecību pārstāve Marija Ābeltiņa. Tikmēr domes kuluāros izskan versijas, kāpēc abus kungus tur aizdomās par 65 000 eiro jeb 45 700 latu kukuļa starpniecību.

Visbiežāk sarunās ar Dienu kukulis tiek saistīts ar pagājušajā nedēļā pilsētas attīstības komitejā apstiprināto SIA NCC Spilve Development ieceri Rīgā, Dzirciema ielā, būvēt dzīvojamo māju kompleksu, jo parasti no komitejas lēmuma atkarīgs ir arī balsojums domē. Citi izsaka versiju, ka uzņēmums maksājis, lai tam neliktu izstrādāt zemesgabala detaļplānojumu, — sākotnēji būvvalde šādu prasību bija izvirzījusi, taču vēlāk atsaukusi. "Kukulis varētu būt kā pateicība, ka tas tomēr nav likts darīt, jo pārbīdītu būvniecības termiņus," saka kāda attīstības departamenta bijusī darbiniece. Tiek pieļauta arī iespēja, ka nauda domāta labāku koku ciršanas nosacījumu iegūšanai vai, lai veicinātu pilsētas dalību projekta infrastruktūras, piemēram, pievedceļu, izbūvē, teic kāds cits Dienas avots. Proti, konkrētais zemesgabals atrodas tuvu plānotajam Ziemeļu šķērsojumam un gar to paredzēts viens no pievedceļiem.

Ir arī tādi, kas kukuli nesaista ar šo projektu. "Tā summa izskatās pārāk niecīga. Var jau būt tāpēc, ka projekts ir pārāk mazs, jo es esmu dzirdējis par daudz lielākiem, pat ar sešām nullēm rakstāmiem, cipariem, kas maksāti par citu projektu virzīšanu domē," Dienai atklāj kāds deputāts.

Vienlaikus tiek izteiktas arī dažādas versijas par R.Janitas un V.Štrama saistību. Jāatgādina, ka iepriekšējā sasaukuma laikā R.Janita par satiksmes negadījuma izraisīšanu alkohola reibumā tika atbrīvots no vides departamenta vadītāja amata, taču vēlēšanu jukās viņu savā paspārnē pieņēma V.Štrams. Kopš tā laika domē viņš arī tiekot dēvēts par Štrama rokaspuisi. Bijušais Rīgas mērs Aivars Aksenoks (toreiz JL), tā kā departamentā esot saglabājies daudz V.Štrama cilvēku, ir pārliecināts — viņš tur joprojām arī saimnieko. "Janitam, Strancim (Pēteris Strancis, tagadējais Rīgas domes pilsētas attīstības departamenta direktors — red.) un citiem tas jāļauj, jo jābūt pateicīgiem par saviem amatiem." R.Janitu domnieki raksturo kā "īstenu sava laika produktu", intrigantu, kurš, strādājot vides un attīstības departamentos, izveidojis stučīšanas sistēmu — sakūdījis darbiniekus, lai tie nesatiek un viens otru nodod. Aptuveni desmit gadu strādājot domē, viņš ieguvis arī pietiekami daudz "lietderīgu kontaktu".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses