Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Valsts kļūst par 99,8% airBaltic akciju īpašnieku

Satiksmes ministrija (SM) trešdien uz pirmpirkuma tiesību pamata iegādājās _Latvijas Krājbankai _ieķīlātās aviosabiedrības airBaltic mazākuma akcionāram Baltijas Aviācijas sistēmas (BAS) piederošās airBaltic akcijas. Līdz ar to valsts kļuvusi par 99,8% airBaltic akciju īpašnieci.

Tas darīts, lai nodrošinātu valsts interešu ievērošanu atbilstoši Ministru kabineta otrdienas lēmumam pieņemt Latvijas Krājbankas izteikto ieķīlāto akciju atpirkšanas piedāvājumu.

Piedāvājums izteikts pēc vairāku pielīgto aizdevuma noteikumu neizpildes konstatēšanas un pamatots ar nepieciešamību nekavējoties sākt Latvijas Krājbankas kreditoru mantisko interešu efektīvu aizstāvību, nepieļaujot bankas mantas aizdevuma un tā atmaksas nodrošinājuma - ķīlu - vērtības samazinājumu.

Atbilstoši valdības lēmumam SM iegādājās Latvijas Krājbankai piederošo ķīlu – 47,2% airBaltic akciju par nominālvērtību 224 453 latu, tādējādi valstij kļūstot par 99,8% airBaltic akciju īpašnieku. 

Valdība, pieņemot lēmumu, ņēma vērā finanšu konsultanta Prudentia un SM konstatētos riskus turpmākai airBaltic attīstībai un valsts interešu aizstāvībai saistībā ar Snoras bankas maksātnespēju un Latvijas Krājbankas darbības apturēšanu, jo tām ir izšķiroša ietekme airBaltic mazākuma akcionāra BAS maksātspējas nodrošināšanā. Atbilstoši Prudentia veiktajai analīzei, pastāv būtiski riski, ka BAS nevarēs pildīt 3. oktobrī noslēgto vienošanos par airBaltic pamatkapitāla palielināšanu.  

Lai BAS finansiālās problēmas netraucētu valstij ieguldīt līdzekļus airBaltic pamatkapitālā, valdība lēmusi rīkoties proaktīvi valsts interešu aizsardzībai un pārņemt kontroli airBaltic.

3.oktobra vienošanās starp airBaltic akcionāriem paliek spēkā – saskaņā ar to valsts turpinās ieguldīt līdzekļus lidsabiedrībā, atbilstoši airBaltic biznesa plānam, kuru plānots virzīt izskatīšanai nākamajā valdības sēdē. Atbilstoši valdības lēmumam, satiksmes ministrs ir nosūtījis vēstuli BAS ar aicinājumu turpināt pildīt noslēgto vienošanos un piedalīties jaunajā akciju emisijā 22.decembrī. 

Ieņēmumus par airBaltic akcijām Latvijas Krājbanka izmantos to noguldītāju prasību apmierināšanai, kuriem, atbilstoši likumam, kompensācijas neparedz Noguldījumu garantijas fonds. 

Valdība, pieņemot lēmumu, ņēma vērā arī Finanšu ministrijas viedokli, ka šis lēmums būtiski neietekmēs 2012. gada budžeta izstrādi - nepieciešamā summa par visu airBaltic akciju iegādi tiks segta no Satiksmes ministrijas 2011. gada pašu ieņēmumu atlikumiem, to saskaņojot ar Saeimas Budžeta un finanšu komisiju.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses