Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Ar Latvijā izstrādātu duālās degvielas automašīnu uzpildes iekārtu uzvar starptautiskā konkursā

Latvijas start up uzņēmums Hygen, kas darbojas alternatīvās enerģētikas sfērā, ar unikālu, mājsaimniecībās izmantojamu, duālās degvielas (dabasgāzes un benzīna) automašīnu uzpildes iekārtu un infrastruktūras risinājumu šī koncepta realizācijai uzvarējis starptautiskā konkursā Global Clean Tech Idea Competition Izraēlā. Uzvara uzņēmumam ļauj piedalīties Global Clean Tech Open pasākumā Sanhosē, Silīcija ielejā, ASV un sacensties ar vēl 20 finālistiem, prezentējot savu projektu 2500 cilvēku plašai nozares speciālistu un investoru auditorijai.

Konkursā Izraēlā piedalījās vairāk nekā 100 uzsācējbiznesa projekti, kas piedāvā risināt dažādas mūsdienās aktuālas enerģētikas, vides un ekonomikas problēmas.

"Esmu patiesi gandarīts par paveikto, Izraēla ir Eirāzijas augsto tehnoloģiju izpētes un attīstības centrs līdzīgi kā Silīcija ieleja ASV, kur tiek ģenerētas un finansiāli atbalstītas idejas, kas nākotnē maina pasauli. Pirmā vieta Izraēlā ir liels sasniegums ne tikai mūsu projektam, bet visai Latvijas uzsācējbiznesa projektu saimei, ņemot vērā, ka cīņa ar atkarību no naftas Izraēlā ir primāra problēma, un daudzi jaunie uzņēmumi strādā tieši šajā virzienā," norāda uzņēmuma Hygen finanšu direktors Roberts Strods.

Hygen izstrādātais tehnoloģiskais risinājums ļaus 5 minūšu laikā mājas apstākļos uzpildīt automašīnu ar dabasgāzi, kas ir ne tikai ļoti ērts un lēts, bet arī videi un globālajai ģeopolitiskajai situācijai draudzīgs degvielas veids. Turklāt viena no uzņēmuma inovācijām ir iekārtas komercializācijas biznesa modelis, kas paredz gala patērētājam piedāvāt subsidētās automašīnas un uzpildes iekārtas. Investīcijas plānots atpelnīt, izmantojot dabas gāzes un benzīna cenas atšķirību, līdzīgi kā mobilo sakaru uzturētāji, ieguldot infrastruktūrā un mobilajos tālruņos, piedāvā mazcenas tālruni pret mobilo sakaru abonēšanu konkrētā laika periodā.

"Ir ļoti liels gandarījums, ka ar biznesa inkubatora atbalstu ir izdevies panākt, ka projekts, kas sākotnēji bija lokāls viena cilvēka izgudrojums, šobrīd jau ir guvis starptautisku rezonansi kā globāls projekts transporta nozarē, kura ambīcija ir būtiski mainīt to, kā un ar ko mēs uzpildām savu auto," norāda Hygen start up bāzes mītnes, JIC biznesa inkubatora vadītājs Agris Ķipurs.

Viņaprāt galvenais sacensību ieguvums ir iespēja ļoti plašai nozares auditorijai prezentēt savu biznesa ideju. "Piemēram, Izraēlas konkursā žūrijā bija dažādu riska kapitāla investīciju fondu pārstāvji, kas jau ir izrādījuši interesi par Hygen projektu. Arī tad, ja mūsu uzņēmums nebūtu uzvarējis, varētu teikt, ka dalība konkursā ir bijusi ļoti veiksmīga," stāsta Agris Ķipurs.

"Tikāmies ar projekta Better Place dibinātāju Shai Agassi, kura īstenotais projekts ir līdzīgs Hygen, tikai elektromobīļu jomā un piesaistījis jau 1 miljardu ASV dolāru investīcijas, kā arī Izraēlas valsts stratēģiskās programmas Oilfreeinitiative ieviesēju un īstenotāju Sagi Degan. Viņi informēja, ka Izraēlas valdība apzinoties, ka alternatīvās enerģijas transporta sektorā drīz būs tikpat nozīmīgas kā IT nozare pēdējās divas dekādes. Izraēla valdības programmās ir iedalījusi jau 400 miljonus ASV dolāru to startup projektu atbalstam, kuri strādā tieši šajā sfērā," stāsta Roberts Strods.

"Hygen tagad ir iekļauts to uzņēmumu sarakstā, kurus riska kapitālistiem iesaka atbalstīt programmas vadītāji. Jau pirms konkursa mūs uzrunājis SequoiaCapital investīciju fonds, aicinot iepazīstināt viņus ar Hygen projektu un pārrunāt potenciālās sadarbības iespējas. Šis riska kapitāla fonds investējis tādos projektos kā Google, Youtube, Apple, Linkedin un citos projektos, kas lielā mērā mainījuši pasauli, tādēļ esmu ļoti gandarīts par iespēju tikties ar viņiem."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses