Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 1. jūnijs
Mairita, Bernedīne, Biruta

"Hipotēku banka" sāk pieņemt pieteikumus no lauksaimniekiem aizdevumu saņemšanai

Pirmdien, 26.aprīlī, Latvijas Hipotēku un zemes banka (Hipotēku banka) noslēgusi līgumu ar Valsts kasi par desmit miljonu latu finansējumu apgrozāmo līdzekļu iegādei lauksaimniecības produkcijas ražošanai un sāk pieņemt pieteikumus no lauksaimniecības produkcijas ražotājiem un kooperatīviem, informēja bankā.

Tiesa, lēmumus par aizdevumu piešķiršanu Hipotēku banka varēs pieņemt tiklīdz, stāsies spēkā Ministru kabineta noteikumi par apgrozāmo līdzekļu aizdevumiem lauksaimniecības produktu ražošanai, kuri noteiks aizdevuma apmēru un piešķiršanas termiņu. Saskaņā ar Finanšu ministrijas (FM) sniegto informāciju plānots, ka noteikumi tiks apstiprināti tuvākajā valdības sēdē.

Aizdevumi tiks izsniegti eiro valūtā un latos, un tiem varēs piesaistīt Lauku Attīstības fonda garantijas. Aizdevumiem eiro tiks piemērota likme no 2,35% līdz 5,65% atkarībā no klienta kredītriska + sešu mēnešu EURIBOR. Līdz ar to gala aizdevuma likme būs no 3,3% līdz 6,6%, kas var mainīties, mainoties Valsts kases noteiktajai resursu cenai.

Aizdevumi tiks izsniegti līdz 2010.gada 31.decembrim, informē FM. Aizņēmums būs jāatmaksā Hipotēku bankai gada laikā, bet ne vēlāk kā līdz 2011.gada 31.decembrim. Vienam lauksaimniecības produktu ražošanas uzņēmumam, atzītai lauksaimniecības pakalpojumu sabiedrībai un augļu un dārzeņu ražotāju grupām pieejamā aizdevuma summa būs no pieciem līdz 700 000 latu.

Lemjot par aizdevuma piešķiršanu, Hipotēku banka izvērtēs uzņēmēju spēju atmaksāt aizdevumu, lai garantētu līdzekļu atgriešanu. Projekti tiks vērtēti pēc iepriekš izstrādātas sistēmas. Lai projektu izskatīšana varētu noritēt ātri, ir svarīgi, lai iesniegtie dokumenti būtu pēc iespējas pilnīgi un atbilstu programmas noteikumos prasītajiem, norāda bankas valdes priekšsēdētāja vietnieks Jēkabs Krieviņš.

Veicot to klientu apzināšanu, kuriem būtu nepieciešams aizdevums apgrozāmajiem līdzekļiem, banka secinājusi, ka daļa lauksaimnieku jau ir raduši citus risinājumus apgrozāmo līdzekļu iegādei.

Kā informē FM, pirmdien pēc saskaņojuma ar starptautiskajiem aizdevējiem finanšu ministrs Einars Repše (JL) parakstījis aizdevumu līgumu Hipotēku bankai desmit miljonu latu apmērā. Kā vēstīts, iepriekš valdība bija cerējusi lauksaimniekiem sarūpēt lielāku naudas summu, taču tam nepiekrita starptautiskie aizdevēji.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses