Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

KP vērtēs RPK un Valmieras piena apvienošanos ietekmi uz konkurenci

Konkurences padome (KP) vēlas apkopot viedokli par AS Rīgas piena kombināts (RPK) un AS Valmieras piens apvienošanās ietekmi uz konkurenci.

KP šā gada 6. janvārī saņēmusi ziņojumu par Thyrenos Holdings Ltd., kurai ir izšķiroša ietekme RPK, un Lougeo Limited, kurai ir izšķiroša ietekme Valmieras pienā, apvienošanos.

KP informē, ka tautsaimniecības nozares, kuras skar apvienošanās, ir piena iepirkums un piena produktu ražošana.

Pamatojoties uz iepriekšminēto, KP aicina ieinteresētos tirgus dalībniekus sniegt pamatotu viedokli par minētās apvienošanās iespējamo ietekmi uz konkurenci. Viedokli iespējams iesniegt rakstiski KP.

Jau ziņots, ka KP lūgusi informāciju par Valmieras piena un RPK potenciālo apvienošanos. KP eksperti skaidroja, ka pirms apvienošanās tās dalībniekiem ir pienākums izvērtēt, vai plānotajam darījumam atbilstoši Konkurences likumā noteiktajiem kritērijiem nepieciešama padomes atļauja.

Patlaban KP rīcībā nav informācijas, ka Valmieras piena un Rīgas piena kombināta Krievijas investori būtu savstarpēji saistīti un attiecīgi uzskatāmi par vienu tirgus dalībnieku.

Tā kā abas kompānijas ir vieni no lielākajiem piena pārstrādes uzņēmumiem Latvijā, KP bez padziļinātas izpētes nevar pateikt, vai un ar kādiem nosacījumiem būtu iespējama šo uzņēmumu apvienošanās.

Piena pārstrādes uzņēmums AS Rīgas piena kombināts panācis principiālu vienošanos ar citu šīs nozares uzņēmumu AS Valmieras piens par uzņēmumu apvienošanu, intervijā laikrakstam Diena atklājis RPK kontrolpaketes īpašnieks Krievijas uzņēmējs Andrejs Beshmeļņickis.

Viņš uzskata, ka apvienošanas rezultātā izveidosies "neapstrīdams nacionālais čempions piena pārstrādes jomā un piektais lielākais uzņēmums Baltijas valstīs šajā nišā".

Uzņēmējs atzīst, ka jau sen ir pazīstams ar AS Valmieras piens jauno kontrolpaketes īpašnieku Jevgeņiju Varovu, līdz ar to viņiem izdevies ātri vienoties par darījuma galvenajiem principiem. Beshmeļņickis uzsver, ka pārvaldīt divus samērā nelielus aktīvus, uzturēt to vajadzībām divas menedžeru "superkomandas" nebūtu pareiza stratēģija, tāpēc apvienošanās sniegtu daudz ieguvumu.

2011. gada 2. novembrī oficiāli tika paziņots, ka 91,89% Valmieras piena akciju iegādājies Krievijas uzņēmējs Varovs, savukārt 2011. gada martā RPK paziņoja par Krievijas investora Beshmeļņicka piesaistīšanu uzņēmumam.

2010. gadā Valmieras piena apgrozījums bija 29,6 miljoni latu, kas ir par 9% vairāk nekā 2009. gadā, kad uzņēmuma apgrozījums bija 27,24 miljoni latu. Valmieras piena zaudējumi 2010. gadā bija 885 000 latu salīdzinājumā ar 108 167 latu peļņu 2009. gadā.

Piena pārstrādes uzņēmums AS Rīgas piena kombināts 2010. gadā strādājis ar 1,45 miljonu latu zaudējumiem, savukārt apgrozījums 2010. gadā sasniedza 53,536 miljonus latu, kas ir par 28,6% vairāk nekā 2009. gadā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ūdens konflikti Eiropā

Sašutumu izsauc Eiropas Komisijas vilcināšanās pieņemt Ūdens iniciatīvu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses