Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Strašūna: ārējais pieprasījums turpmāk pieaugs lēnāk

"Vismaz pagaidām neizskatās, ka Latvijas ražotāji būtu daudz cietuši no Baltijas jūras reģiona valstu rūpniecības sektora noskaņojuma pasliktināšanās un lēnāka ārējā pieprasījuma kāpuma, tomēr Latvijas ražotajiem ir jābūt gataviem, ka ārējais pieprasījums turpmāk pieaugs lēnāk," brīdina Swedbank vecākā ekonomiste Lija Strašuna.

Rūpniecības izlaide šī gada oktobrī salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi samazinājās par 0,9%, kā arī līdzīgs kritums bijis arī apstrādes rūpniecībā. Šāds samazinājums gan neesot liels, ņemot vērā to, ka Latvijas rūpniecības apjomi ir salīdzinoši mazi un tāpēc arī ļoti svārstīgi, uzskata L. Strašuna.

Viņa norāda, ka kada izaugsme gan diezgan strauji bremzējās, piemēram, apstrādes rūpniecībā no 11% septembrī uz 5,9% oktobrī. Taču tas esot vairāk saistīts nevis ar vājajiem šī gada rezultātiem, bet gan ar neparasti lielu apjomu kāpumu 2010. gada oktobrī.

"Vairākās nozarēs pēdējo mēnešu laikā redzami kritumi salīdzinājumā ar pērno gadu – piem., ķīmisko vielu un produktu, metālu, dzērienu, papīra un papīra izstrādājumu ražošanā. Tajā pat laikā, pat neskatoties uz oktobra kritumu, vairākās nozarēs joprojām ir novērojami spēcīgi kāpumi pret pērno gadu – piem., mašīnu un iekārtu, automobiļu un piekabju, datoru un elektronikas, gatavo metālizstrādājumu ražošanā."

Pēc L. Strašūnas domām tagad redzamā piebremzēšanās bija gaidāma, un to var attiecināt gan uz pērnā gada augsto bāzi, gan lēnāku tirdzniecības partneru izaugsmi, gan pieaugušo jaudu noslodzi Latvijas rūpniecībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses