Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Failiem.lv saņem 50 000 eiro Eiropas atbalstu blokķēdes tehnoloģijas ieviešanai

Datu glabāšanas platforma Failiem.lv izturējusi atlasi un ir saņēmusi Eiropas Savienības programmas Horizon 2020 atbalstu blokķēdes risinājumu praktiskai ieviešanai, aģentūru LETA informēja uzņēmumā.

Janvāra pēdējā nedēļā uzņēmums piedalījās inovāciju konkursa "Block.IS" otrajā kārtā Stambulā un iekļuva 23 Eiropas uzņēmumu finālistu vidū, iegūstot 50 000 eiro līdzfinansējumu blokķēdes risinājumu ieviešanai un saņemot neatkarīgu ekspertu vērtējumus par konceptu, tehnoloģiju un komandu - labi, ļoti labi un teicami.

Konkursā kopā piedalījās 118 komandu no 25 Eiropas Savienības valstīm.

Eiropas Savienības inovāciju projektā Horizon 2020 saņemtais finansējums tiks izmantots Failiem.lv blokķēdes un failu tirdzniecības platformas pilnveidei un attīstīšanai, integrējot un papildinot datu glabāšanas platformu ar blokķēdes elementiem. Plānots, ka interneta lietotājiem sistēma būs pieejama kā atvērts failu katalogs - dokumentu bibliotēka un ļaus lietotājiem publicēt un dalīties ar dažādiem brīvpieejas un maksas failiem, izmantojot Ethereum blokķēdē saglabājamus Files.fm tokenus jeb digitālos žetonus.

"Termins "blokķēde" patērētajiem galvenokārt saistās ar kriptovalūtām, konkrētāk - Bitcoin vai Ethereum, taču šī datubāzes paveida pielietojums ir daudz plašāks dažādās jomās, kur ir nepieciešama informācijas pieejamība, caurspīdība un neizmainīšana, piemēram, finanšu darījumu un automatizētu notikumu reģistrēšana, preču loģistikas un izcelsmes kontrole, failu metadatu reģistrācija - autortiesību pieraksts, publiski katalogi un tamlīdzīgi," komentēja Failiem.lv vadītājs Jānis Viklis. 

Blokķēde pēc būtības ir saistīts ierakstu saraksts, kuru var papildināt, bet nevar veikt izmaiņas agrākajos ierakstos. Otra raksturīga un būtiska īpašība - šo ierakstu jeb bloku sarakstu parasti uztur vienlaicīgi daudzi sistēmas dalībnieki, izmantojot vienādranga (Peer-to-Peer) tīklu.

Tas nodrošina to, ka publisko blokķēžu risinājumi ļauj publiski uzturēt un sinhronizēt datus, vienlaikus neatrodoties kāda konkrētas uzņēmuma kontrolē, kas ideālā gadījumā izslēdz ļaunprātīgu datu izmainīšanu. Var pastāvēt arī privātas blokķēdes.

Blokķēžu risinājums Eiropas Savienībā ir aktuāls - par to liecina gan Block.IS akselators, gan 2018.gada februārī dibinātā ES blokķēdes observatorija un forums. 

Viens no jaunākajiem Failiem.lv produktiem, kas tieši saistīts ar Files.fm tokeniem un blokķēdes pielietojumu pirmajā produktā, ir vienu terabaitu lielas datu krātuves iegāde ar vienreizēju maksājumu, kas paredzēta lietotājiem, kuri vēlas uzglabāt lielu datu apjomu bez ikmēneša maksājumiem. Uzņēmuma pārstāvji uzsver, ka tiešsaistes uzglabāšana ir drošāka un ērtāka par fizisku datu uzglabāšanu, jo nodrošina daudz mazāku risku datus pazaudēt.

Failiem.lv bibliotēkā un satura platformā blokķēdes risinājumi tiks izmantoti, lai nodrošinātu mikromaksājumus. Satura pārdevējiem būs iespējams saņemt līdz 90% atlīdzību no faktiskajiem darījumiem, jo blokķēdes risinājumi ļaus samazināt ieturētās komisijas un platformas uzturēšanas maksas, dodot iespēju satura radītājiem saņemt taisnīgāku samaksu.

Tāpat arī tiek eksperimentēts ar blokķēžu izmantošanu, lai reģistrētu failu metadatu informāciju par failu piederību un nodrošinātu lietotāju atalgošanu par derīga darba veikšanu platformā. Nākotnē norēķiniem bibliotēkā plānots izmantot Failiem.lv tokenus, kas ir balstīti Ethereum ERC-20 blokķēdes tehnoloģijā un viedajos līgumos. Ar šiem Files.fm sistēmas tokeniem jeb iekšējo valūtu būs iespējams izmantot servera diska vietu un norēķināties par bibliotēkā publicētajiem maksas materiāliem, piemēram, iegādāties fotogrāfijas, mācību materiālus vai datu glabāšanas pakalpojumus. Ethereum blokķēdes pielietošanā būtiska nozīme ir iespējai automatizācijā izmantot viedo līgumu (smart-contract) funkcionalitāti.

"Stambulā iegūtais finansējums liecina, ka Failiem.lv risinājums ir starptautiski konkurētspējīgs. Jau pašlaik aptuveni 75% Failiem.lv un starptautiskās versijas Files.fm lietotāju nāk no visas pasaules, un jaunais produkts ļaus paplašināt mūsu lietotāju bāzi starptautiskajā tirgū ar unikālu funkcionalitāti," skaidroja Viklis. 

Firmas.lv informācija liecina, ka Failiem.lv uzturētājs Files.fm 2018.gadā strādāja ar 744 790 eiro apgrozījumu, bet kompānijas zaudējumi bija 167 340 eiro. Kompānija reģistrēta 2007.gada oktobrī, un tās pamatkapitāls ir viens miljons eiro. Kompānijas 65% kapitāldaļu pieder Viklim, 24% SIA Nule 18, 5% Madarai Paeglei, 3% Paulam Sondoram un 3% Mārtiņam Lāmam.

Failiem.lv nodrošina bezmaksas un maksas failu apmaiņas un glabāšanas risinājumus interneta lietotājiem. Sistēmās tiek uzturēti un apstrādāti desmitiem miljoni failu un tai pašlaik ir divi miljoni apmeklētāju mēnesī, no kuriem aptuveni ceturtā daļa ir Latvijas lietotāji.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mainās klientu apkalpošana

Domāju, ka patlaban vien retais apšaubīs to, ka mākslīgais intelekts (MI) ir daudzu jomu nākotne. Pasaules pieredze rāda, ka tieši klientu apkalpošanā MI tiek ieviests ātri, saskatot gandrīz nei...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses