Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Daugavā pie Staburaga rosina izveidot liftu

Nesen inženieris Jānis Jermacāns piedāvāja savas idejas, kā slaveno Staburaga klinti atsegt apskatei, ar betona ieloku norobežojot Daugavu. Savukārt zemūdens arheologs Voldemārs Rains rosina pa caurspīdīgu cauruli nolaisties Daugavas dzelmē ar liftu, vēsta Latvijas Avīze.

AS Latvijas lifts – Šindlers tehniskais direktors Viktors Hmarnijs pret ideju ir visai kritisks. «To iespējams risināt tikai tad, ja tiktu izveidota stiklota šahta, kurā varētu ievietot panorāmas liftu. Tomēr es uzskatu šo ideju par nedaudz utopisku, jo tāda šahta, kura būtu tik blīva, spiedienizturīga un paredzēta turēšanai zem ūdens, ir visai grūti izveidojama. Būtu jārunā ar celtniekiem, vai iespējams tādu izveidot.»
Saistītie raksti

Stiklotā kabīne un šahta uz sauszemes neesot nekas nereāls, tādas esot daudzviet. Bet, lai šādu liftu izveidotu zem ūdens, svarīga esot hermētiski izolēta caurule, kurā panorāmas liftu var ierīkot, jo liftu sistēmas nav ūdens izturīgas. Vēl šahtā jānodrošina atbilstoši apstākļi, lai temperatūras svārstību dēļ stikla virsma neaizsvīstu. Jāņem vērā arī tas, ka mūsu upēs ir tumšs ūdens, kurā grūti kaut ko saskatīt. Šādu tehnisko risinājumu V. Hmarnijs pats nekur nav redzējis. Viņš arī nešaubīgi uzskata, ka šādas sistēmas izveide būtu ārkārtīgi dārgs pasākums, raksta laikraksts.

SIA Štein lifti projektu vadītājs Lauris Spičs arī uzskatot, ka teorētiski tas ir iespējams. Arī viņš risinājumu saskata ūdensnecaurlaidīgas šahtas izveidē, kurā pēc tam var ievietot liftu.

Līdzīgi lifti esot, piemēram, Minhenē, Dubaijā viesnīcu baseinos, kuru vidū šādā stikla šahtā izveidots zemūdens lifts, lai apmeklētāji varētu aplūkot ūdenī peldošās eksotiskās zivis. Paša lifta izveide varētu izmaksāt ap 25 000 latu, bet galvenās izmaksas visdrīzāk veidotu hermētiskās stiklveida šahtas izbūve.

Vislīdzīgākais iedomātajam liftam atrodoties Berlīnē viesnīcā Radisson Blu. Tās iekšpagalmā 2003. gadā atklāts līdzīga tipa zemūdens lifts, kas pārvietojas pa milzu 25 metrus augstu cilindrveida akvāriju Aqua Dom. Tieši tāpat kā nepieciešams pie Staburaga, arī pie šī lifta pa augšu ved tiltiņš.

Lielā akvārija vidū ir akrila šahta jeb cilindrs, kurā savukārt atrodas piecus metrus augsts, 25 tonnas smags caurspīdīgs divstāvu lifts. Cilindriskā akrila konstrukcija tikusi izstrādāta Amerikas uzņēmumā Reynolds Polymer Technology. Šī konkrētā cilindra izmaksas kompānija nav atklājusi – tas esot komercnoslēpums, taču tā laika presē minēti 12,8 miljoni eiro (9 miljoni latu).

Top komentāri

sviests ar to staburagu
s
a ko darīs, kad upe aizsalst? :D
Guntis
G
Un vēl viena ļoti svarīga detaļa - KĀ LIKT ŪDENIM TECĒT PA STABURAGU, KURŠ ATRODAS ZEM ŪDENS?
tūrists
t
Nesen biju Likeņdārzā un Koknesē un apkārnē. 40-50 gadīgu cilvēku ekskursijas grupā. Cilvēku tur maz kas apmeklē.vajag papētīt statistiku. Es nezinu vai tuvāko 10 gadu laikā uz turieni braukšu.Un mūsu jaunajai pokemonu paaudzei, izņemot asevišķus, tas nav vajadzīgs.Uztaisīsim Staburaga skatu punktu, bet tur jau nebūs apmeklētāji, divi bezdarbnieki iekasēs latu vai vairākus par apmeklējumu.Ja nemaldos Likteņdārzu šovasar apkopj 8 bezdarbnieki....bet šāda diskusija vajadzīga,lai acerētos....
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses