Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Nākamgad minimālā alga varētu palikt 200 latu apmērā

Ceturtdien, 5.jūlijā, Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes sēdē debatēs par Labklājības ministrijas (LM) sagatavoto piedāvājumu 2013.gadā saglabāt minimālo mēneša darba algu pašreizējā 200 latu apmērā, informē LM pārstāvji.

Tas plānots, lai veicinātu mazāk kvalificēto bezdarbnieku pēc iespējas ātru integrēšanos darba tirgū un strukturālā bezdarba riska mazināšanu. Minimālās mēneša darba algas saglabāšanu 200 latu apmērā 2013.gadā atbalsta arī Ekonomikas ministrija saskaņā ar veikto analīzi par ekonomisko situāciju valstī un Finanšu ministrija saskaņā ar analīzi par minimālās mēneša darba algas pieauguma ietekmi uz tautsaimniecību un valsts budžetu.

LM uzsver, ka 2011.gada novembrī, atbilstoši Centrālās statistikas pārvaldes datiem, privātajā sektorā Rīgā vidējā bruto darba alga bija 496 lati, sabiedriskajā sektorā 583 lati, kamēr Latgales reģionā vidējā bruto darba alga privātajā sektorā bija 299 lati, sabiedriskajā sektorā 362 lati. Savukārt minimālo mēneša darba algu nosaka, lai aizsargātu darbinieku grupu ar zemāko kvalifikācijas līmeni un darba ražīgumu.

Vienlaikus, atbilstoši 2013. gada darba laika kalendāram, LM rosina no 1,189 lati uz 1,203 lati precizēt minimālo stundas tarifa likmi. Šādi precizējumi jāveic, jo 2013.gadā darba stundu skaits darbiniekiem, kas strādā normālu darba laiku (40 stundas nedēļā) ir 1995 stundas un gada vidējais darba stundu skaits ir 166,25 stundas (2011.gadā – 168,17 stundas).

Saskaņā ar statistikas datiem 2011.gada decembrī strādājošo skaits, kuri saņēma mazāk par minimālo darba algu un minimālās mēneša darba algas apmērā bija 196 500 cilvēku no darba ņēmēju kopskaita jeb 24,8%, tai skaitā privātajā sektorā – 167 600 cilvēku (31,5%) un sabiedriskajā sektorā – 26 800 cilvēku (10,7%). Centrālā statistikas pārvalde sabiedriskajā sektorā neiekļauj sabiedriskās organizācijas – nodibinājumus, biedrības, fondus, politiskās un reliģiskās organizācijas.

Atgādinām, ka valdība 2011.gada martā apstiprināja LM izstrādāto koncepciju par minimālās mēneša darba algas noteikšanu turpmākajiem gadiem. Tā paredz, ka minimālo algu jāpārskata vienu reizi gadā. Tās apmēru un ieviešanas datumu nākošajā kalendārajā gadā jāsaskaņo ar sociālajiem partneriem NTSP sēdē pirms lēmuma pieņemšanas Ministru kabinetā.

No 2011.gada 1.janvāra valstī minimālā mēneša darba alga ir 200 lati un minimālā stundas tarifa likme ir 1,189 lati.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses