Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Pasaules Banka: Latvijas IT uzņēmumiem ir labas iespējas investīcijām attīstības tirgos

Latvijas uzņēmumiem daudz aktīvāk vajadzētu iesaistīties investīciju veikšanā attīstības tirgos un īpaši labas perspektīvas šajā ziņā var būt Latvijas informācijas tehnoloģiju (IT) uzņēmumiem, intervijā aģentūrai LETA pēc vizītes Latvijā atzina Pasaules Bankas Starptautiskās Finanšu korporācijas (IFC) viceprezidente Karina Finkelstone.

IFC delegācija 2019.gada beigās apmeklēja Latviju, lai iepazīstinātu valdību un uzņēmēju organizācijas ar iespējām veikt ieguldījumus attīstības valstīs un to, kādu atbalstu tam var sniegt Pasaules Bankas grupa. 

Kā līdzšinējās sadarbības piemēru Finkelstone minēja Tieto Latvia, kas ieviesa maksājumu karšu sistēmu Kirgizstānā un Azerbaidžānā, veicinot maksājumu karšu izmantošanu šajās valstīs. "Tas ir ļoti labs piemērs, jo parāda, kā tehnoloģiju risinājumus, kuri ir izveidoti Latvijā, var izmantot citos tirgos," uzsvēra IFC viceprezidente. 

Viņa arī norādīja, ka pati Latvija ne tik sen bija attīstības tirgus un tādēļ tās uzņēmumi bieži vien daudz labāk izprot, kā kļūt sekmīgiem šajos tirgos. 

"Uzņēmumiem, kuri ir izauguši Latvijā, ir nācies strādāt vidē, kura iepriekš bija pilnīgi atšķirīga. Tādēļ šādi uzņēmumi parasti ir apķērīgāki, spējīgi darboties attīstības tirgos ar izpratni, ka viss nebūs perfekts, labāk spējīgi pielāgoties videi. Mēs redzam, ka uzņēmumiem, kuri nāk no valstīm, kuras pašas ne visai sen ir bijušas attīstības tirgi, ir daudz labāka izpratne, kā attīstības tirgos būt sekmīgiem," norādīja Finkelstone. 

Viņa pauda, ka līdzšinējās sarunās Latvijas uzņēmumi ir izrādījuši interesi par citām Austrumeiropas valstīm, Centrālāziju, Turciju, kā arī ir izskanējuši citi attīstības tirgi. Turklāt īpaša interese par izplešanos attīstības valstīs ir tehnoloģiju uzņēmumiem, jo ļoti bieži vietējam tirgum attīstītus IT risinājumus var viegli piemērot arī citām valstīm. Tāpat IFC redz iespējas arī farmācijas, lauksaimniecības, kokrūpniecības uzņēmumiem, arī citiem.

"Vienlaikus mēs labi saprotam, ka uzņēmumiem ir vajadzīgs laiks, lai saprastu, kā strādājam mēs un kādi riski ir dažos no šiem tirgiem. Tādēļ mēs nesagaidām, ka jau nākamajā dienā būs liels investīciju apjoms. Mēs vēlamies veidot ilgtermiņa attiecības un būt labi partneri attīstības tirgos, ja Latvijas uzņēmumi izlems tajos ieguldīt," atzina Finkelstone.

IFC ir Pasaules Bankas grupas organizācija, kuras mērķis ir sekmēt privātās investīcijas attīstības valstīs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses