Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Pirmā Getliņu tomātu raža gaidāma pēc astoņām nedēļām

SIA _Getliņi EKO _poligona teritorijā esošajās siltumnīcās šonedēļ uzziedējis pirmais tomātu ķekars - tas ir atskaites punkts pirmajai ražai, kas no šī brīža gaidāma pēc 8 nedēļām, aģentūru LETA informēja uzņēmuma pārstāve Baiba Ābelniece.

Plānots, ka, ražai pakāpeniski pieaugot, siltumnīcās tiks saražotas četras tonnas tomātu nedēļā, un patlaban tiek meklēti sadarbības partneri produkcijas realizācijai.

"Getliņi EKO" tiek audzēti lielaugļu oranžie tomāti, kas atzīta par tirgū pieprasītu šķirni. "Mums notiek darba sarunas par iespējamo sadarbību ar kooperatīvo sabiedrību "Baltijas dārzeņi" par tomātu realizāciju," informēja uzņēmuma valdes loceklis, Rīgas domes deputāts Raimonds Timma (LPP/LC).

Ābelniece pastāstīja, ka jūnijā pabeigts darbs pie jaunajām, 5,5 metrus augstajām siltumnīcām, kas ierīkotas 3625 kvadrātmetru platībā. Plānots, ka gadā tajās saražos 150-200 tonnas tomātu.

Siltumnīcas ir aprīkotas ar klimata kontroles vadības iekārtām, kuras pēc tehnologa nosacītiem parametriem nodrošina augu audzēšanai nepieciešamo vidi. Kultūraugus audzē minerālvates dobēs, kas iekārtas griestos 70 centimetru augstumā. Tas nozīmē, ka kultūraugi nenonāk saskarē ar zemi, skaidroja Ābelniece. Augu barošanai tiek izmantota datorizēta mēslojuma jaukšanas un padeves programma, kura, izmantojot atsevišķus minerālmēslus un dziļurbuma ūdeni, nodrošina augus ar tiem nepieciešamām barības vielām. Augiem barības šķīdums tiek pievadīts, izmantojot pilienlaistīšanas sistēmu.

Tomātu ziedu apputeksnēšanos nodrošina kameņu saimes, kuras siltumnīcā tiek izvietotas līdz ar pirmā ziedu ķekara izplaukšanu. Cīņai pret kaitēkļiem tiek izmantoti to dabiskie ienaidnieki - spožlapsenes un plēsējērces. Tas nodrošina, ka "Getliņi EKO" siltumnīcā kaitīgie augu aizsardzības līdzekļi netiek lietoti un saražotā produkcija ir veselīga, uzsvēra Ābelniece.

Jau ziņots, ka siltumnīcas apsildīšanā tiek izmantota atkritumu pārstrādes procesā iegūtā siltumenerģija - atkritumiem pūstot, rodas biogāzes, kuras tiek sadedzinātas, lai ražotu elektroenerģiju. Šādā veidā "Getliņos" gadā tiek saražoti aptuveni 32 000 megavatstundu elektroenerģijas par aptuveni četriem miljoniem latu. Elektrība par paaugstinātu tarifu tiek pārdota AS "Latvenergo", savukārt biogāzes dedzināšanas procesā radītais siltums līdz šim nav ticis racionāli izmantots, bet gan apsildījis Stopiņu novada apkārtni, radot izgāztuves apkārtnē par vienu grādu augstāku temperatūru nekā citur. Turpmāk šī siltumenerģija tiks izmantota siltumnīcas apsildīšanai, kurā audzēs gurķus un tomātus, vienlaikus nodrošinot zemākas ražošanas izmaksas un ļaujot to pārdot par zemāku cenu.

Pēc nozares speciālistu ieteikuma nākamajā sezonā - no 2012.gada janvāra - siltumnīcās tiks audzētas arī dekoratīvās dārza puķes podos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses