Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

PTAC ar 1500 latiem soda gāzes rezervuāru inspicētāju par sertifikātu izsniegšanu nepārbaudītām ierīcēm

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) piemērojis 1500 latu sodu uzņēmumam, kura eksperti iepriekš pavirši un formāli veikuši savus pienākumus un izsnieguši pozitīvus protokolus un pārbaudes zīmes nepārbaudītām bīstamām iekārtām - sašķidrinātās gāzes rezervuāriem.

PTAC pārstāve Sanita Gertmane informē, ka administratīvais sods piemērots inspicēšanas institūcijai SIA Latvijas rūpnieku tehniskās drošības ekspertu apvienība - TUV Rheinland grupa.

PTAC veicis bīstamo iekārtu periodiskās tehniskās pārbaudes sašķidrinātās gāzes rezervuāriem vienā sabiedriskā, kā arī vienā rūpnieciskā objektā un atklājis pārkāpumus, par kuriem piemērots administratīvais sods.

Gertmane sacīja, ka atklātie gadījumi ir īpaši satraucoši, jo sašķidrinātās gāzes rezervuāri atradās ražotnes un sabiedriskās organizācijas ēkas tiešā tuvumā, kas nozīmē sevišķi augstu risku, jo rada tiešus draudus cilvēku dzīvībai, veselībai, īpašumam un videi.

PTAC arī konstatējis, ka, salīdzinot iekārtu identifikācijas datus, tie nesakrīt ar ierakstiem tehniskās pārbaudes protokolos, kas, iespējams, liecina, ka tie sagatavoti jau iepriekš.

Signāls par nopietniem uzņēmuma pārkāpumiem bijis arī tas, ka sašķidrinātās naftas gāzes uzglabāšanas rezervuāru tehnisko pārbaužu procesā bez ievērības atstāti fakti par tehniskās dokumentācijas, tajā skaitā lietošanas instrukciju, neesamību, kā arī fakti par bojātiem un metroloģiski nepārbaudītiem manometriem, kurus lieto spiediena mērīšanai rezervuāros.

Minētajos gadījumos iekārtām tika izsniegti pozitīvi pārbaužu rezultāti - protokoli, kuros nebija norādītas valdītājam novēršamās neatbilstības.

Gertmane pastāstīja, ka PTAC pārbaudes laikā pat konstatējis gāzes noplūdes abos gāzes rezervuāros, kas gan bijušas nelielas, taču inspicētājs tās iepriekš nebija pamanījis. Šobrīd visi pārkāpumi ir novērsti un rezervuāru drošums apliecināts atbilstošā kārtībā.

Tāpat PTAC pārbaudījis arī citus objektus, ko sertificējis minētais uzņēmums. Arī tajās konstatēti pārkāpumi, un PTAC sācis vēl vienu administratīvo lietu, kurā lēmums varētu būt zināms martā.

PTAC pārstāve atzīmēja, ka PTAC nav konstatējis, ka uzņēmums būtu viltotus dokumentus izsniedzis "desmitos gadījumu", to skaits nav bijis ļoti liels, taču konstatētie pārkāpumi vērtējami kā ļoti smagi, jo rada draudus sabiedrībai.

Ņemot vērā, ka sašķidrināto gāzi daudzviet lieto sabiedrisko un dzīvojamo telpu, kā arī rūpniecisku objektu apkurei, minētie gāzes uzglabāšanas rezervuāri (spiedieniekārtas) atrodas skolu, sabiedrisko organizāciju, dzīvojamo kompleksu un rūpniecisko kompleksu tiešā tuvumā, līdz ar to jebkura tehniska nepilnība var radīt sprādzienbīstamu situāciju un kļūt par cēloni plašam ugunsgrēkam.

PTAC vērtējumā, šāda situācija vērtējama kā klaja likumdošanas prasību un profesionālās ētikas neievērošana, kas rada potenciālu iespēju avārijas situācijām ar neprognozējamām sekām.

PTAC uzņēmumam ne tikai piemērojis administratīvo sodu, bet par pārkāpumiem sagatavojis ziņojumu Latvijas Nacionālajam akreditācijas birojam, kurš ir tiesīgs inspicētājam apturēt akreditāciju vai to atcelt.

PTAC uzsver, ka arī turpmāk vērsīsies pret šāda veida negodīgām darbībām un turpinās veikt padziļinātas pārbaudes bīstamo iekārtu lietošanas vietās.

PTAC aicina bīstamo iekārtu valdītājus ar pienācīgu atbildību aizstāvēt savas un visas sabiedrības intereses, izvērtējot inspicēšanas institūciju sniegto pakalpojumu kvalitāti un nepieļaujot, ka tie kļūst tikai par vieglas peļņas avotu, nesasniedzot galveno mērķi - drošību bīstamo iekārtu lietošanā un apritē.

Par bīstamām iekārtām uzskatāmas tādas rūpnieciskas, kā arī publiski pieejamas iekārtas, ar kuru neatbilstošu lietošanu un uzturēšanu saistīts augsts risks radīt draudus cilvēku dzīvībai, veselībai, īpašumam un videi, piemēram, lifti, pacēlāji, spiedieniekārtas un to kompleksi, bīstamo vielu uzglabāšanas rezervuāri, tāpat arī atrakciju iekārtas, kravas celtņi.

Pārkāpumus PTAC atklāja pērnā gada rudenī.

SIA Latvijas rūpnieku tehniskās drošības ekspertu apvienība - TUV Rheinland grupa reģistrēta 1994.gada oktobrī un tās iepriekšējais nosaukums bijis bezpeļņas organizācija SIA Latvijas-Vācijas TUV Berlīnes Brandenburgas kopuzņēmums Latvijas rūpnieku tehniskās drošības ekspertu apvienība.

Patlaban 86,84% uzņēmuma īpašnieks ir Vācijas TUV International uzņēmumu grupa TUV Rheinland, bet 13,16% uzņēmuma pieder Rheinlandes/Berlīnes-Brandenburgas tehniskās uzraudzības sabiedrībai.

Paraksta tiesīgais uzņēmuma valdes loceklis ir Laimonis Matisons.

2010.gadā uzņēmums apgrozījis no 500 000 latu līdz 550 000 latu. Gadu iepriekš tā apgrozījums bijis 510 000 latu, un gadu tas noslēdzis ar 43 600 latu zaudējumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses