Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Strašuna: Eksportētāji turpina spītēt eiro zonas problēmām un finanšu tirgus svārstībām

Ka arī prognozēts, eksporta un importa izaugsme turpina bremzēties, turklāt importa gada kāpums martā ir mazinājies daudz straujāk, secina Swedbank vecākā ekonomiste Lija Strašuna. Viņa gan skaidro, ka tas daļēji saistīts ar pagājušā gada dinamiku, jo 2011.g. martā bija vērojams ļoti liels importa pieaugums, kas pēc tam mazinājās.

"2012.g. martā eksports pieauga nedaudz vairāk par importu (10% pret 8% salīdzinājumā ar pērnā gada martu), tādējādi mazliet samazinot tirdzniecības deficītu. Tomēr 1.ceturksnī kopumā imports joprojām bija audzis ātrāk, par aptuveni 18%, kamēr eksports palielinājies par 13%.

1.ceturksnī pret pērno gadu visstraujāk auga minerālproduktu, pārtikas un citu lauksaimniecības produktu, papīra un poligrāfijas izstrādājumu un mēbeļu eksports. Savukārt samazinājums bija transportlīdzekļu un ķīmisko izstrādājumu eksportā. Importā straujākais kāpums bija minerālproduktiem un koksnes produktiem, kas ir, visticamāk, saistīts ar kokrūpniecības nepieciešamību pēc izejvielām un arī naftas re-eksportu. Neliels kritums bija transportlīdzekļu, ka arī tekstilizstrādājumu un apģērba importam," situāciju skaidro Swedbank ekonomiste.

L. Strašuna norāda, ka turpmākajos mēnešos gan eksporta, gan importa gada izaugsme svārstīsies ap 10% atzīmi. "Skaidrs, ka tik straujus izaugsmes tempus kā 2010-2011.gados eksportētāji nevarēs uzturēt gan vājāka ārējā pieprasījuma, gan jaudu ierobežojuma dēļ. Tomēr eksportētāji turpina veiksmīgi spītēt eiro zonas problēmām un finanšu tirgus svārstībām."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses