Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Desmit neaizmirstamas gastronomiskas pieredzes Šauļu pilsētā un reģionā

Noteikti nav pat jāstāsta, ka ēdiens ir ne tikai enerģijas avots, bet arī pieredze. Ne vienmēr atcerēsieties laukuma, kurā uzņēmāt pašfoto, nosaukumu vai dzirdēto svarīgo vēsturisko faktu par pilsētas slavenāko torni, bet nekad neaizmirsīsiet restorānu, kurā apēdāt savā dzīvē visgaršīgāko steiku, vai desertu, kurš sajūtās liek atgriezties Francijā. Tāpēc aicinām visus doties garšīgā un aromātiskā gastronomiskajā ceļojumā pa Šauļu pilsētu un reģionu!

1. “Valerijono” tējnīca aicina iemācīties gatavot!
Šauļu “Valerijono” tējnīca atkal aicina uz izglītojošām programmām un atjaunoto sestdienu tradīciju – atklāt veselīgus ēdienus vai desertus, iemācīties tos pagatavot. Kādus? Nu, piemēram, augu izcelsmes vegāniskas trifeles ar fermentētu šaurlapu ugunspuķes tēju, liofilizētām avenēm, smiltsērkšķiem, lobītām kaņepju sēklām. Vai vegāniskus kvinojas un biešu plācenīšus ar diedzētu sēklu salātiem un veganēzi.

Priekšroka šajās meistarklasēs tiek dota dārzeņiem, graudaugu kultūrām, diedzētām sēklām, 100 % augu izcelsmes sastāvdaļām. Izglītojošajām programmā tēmu dažādību priekšā pasaka tējnīcas viesi un apmeklētāji. Tie, kas izvēlas ajurvēdiskos, diētiskos un citus veselīgos ēdienus un desertus, neaizmirst arī par tradicionālajiem – leģendārie vārītu kartupeļu cepelīni ar turku zirņu, lēcu vai dārzeņu pildījumiem sagaida ne tikai vietējo, bet arī pilsētas viesu un ārvalstnieku interesi. Ticiet mums – patiešām netradicionāla, ļoti interesanta un garšīga pieredze!

Kur atrast: Vilniaus g. 173, Šauļi.

 

2. “Rūta” – saldākā vieta Šauļos
Ja kārojas saldu pieredzi, dodies uz saldāko vietu Šauļos – saldumu fabriku “Rūta”, kur atrodas muzejs, firmas veikals un kafejnīca! Leģendārā “Rūta” vairāk nekā simts gadu garāmgājējus kārdina ar garšīgu karameles, vārītu ogu, grauzdētu riekstu un šokolādes smaržu. Ziņkārīgo intereses apmierināšanai 2012. gadā “Rūta” pavēra senās ēkas durvis un aizsargājamajā vēsturiskā mantojuma ēkā atvēra šokolādes muzeju. Tajā var ielūkoties vairāk nekā četrus tūkstošus gadu senajā šokolādes vēsturē, vērot saldumu ražošanas procesu un pats tajā piedalīties, te notiek meistarklases, kurās var radīt savu gardumu. Kārumniekiem tiek piedāvātas dažādas degustācijas programmas.

Līdzās muzejam, tur, kur starpkaru laikā atradās senā fabrikas saldumu bodīte, šodien darbojas “Rūta” saldumu veikals un kafejnīca, kas apmeklētājus lutina ar desertiem un svaigi grauzdētu kafiju. Interesanta pieredze – pankūku fondī! Protams, tas tiek pasniegts ar šokolādi tieši no fabrikas, ar dievišķi saldām piedevām...,

Kur atrast: Tilžės g. 133, Šauļi.

 

3. Pēc svaigiem kruasāniem – uz EOLIE!
Reiz restorāna EOLIE saimniece Jūrate Kalabrijā apmeklēja vienu no brīnišķīgākajiem šefpavāriem John Nocita. Pilsētiņā, kurā bija apmetusies, sieviete bieži gāja garām reklāmas stendam, kas piedāvāja kruīza ceļojumu pa Eolu salām – tad arī Jūratei radās doma tieši tā nosaukt restorānu Šauļos un radīt tajā atmosfēru gluži kā uz mierīgas salas, tālu no visām rūpēm, kas sapulcinātu ģimenes vai draugus uz jaukām sarunām un siltiem mirkļiem. Iespējams, no Itālijas atvesta arī kruasānu recepte, jo tādus Lietuvā vēl nebija nācies izbaudīt – ar kraukšķīgu tekstūru ārpusē un krēmīgu, patīkamu sviesta garšu iekšpusē – pusmēness formas smalkmaizīte vienkārši kūst mutē!

Vēlaties sātīgākas brokastis? Pasūtiet šakšuku – klasisku Ziemeļāfrikas un Tuvo Austrumu ēdienu, kas tiek gatavots, izmantojot tomātus, sīpolus un garšvielas, bet virsū – uzcepot olas. EOLIE restorānā šis ēdiens ir garšām bagāts – no piezemētām ķimenēm un tomātiem, līdz asajiem pipariem un fetas sieram. Tas tiek pasniegts karstā traukā ar šķidru olas dzeltenumu, kurā tik patīkami pamērcēt uz vietas ceptas maizītes šķēli.

Kur atrast: P. Višinskio 34, Šauļi.

 

4. Marseļas garšas restorānā “Žvejų užeiga”
“Žvejų užeiga” (latv. Zvejnieku krodziņš) – 2017. gadā bijušās muižas telpās Šauļos ierīkota viesnīca-restorāns, kas ir vienkārši perfekta vieta svētkiem, romantiskam randiņam ar labu skatu vai omulīgai, mierīgai pasēdēšanai vakarā. Vakariņojot “Žvejų užeiga” terasē, var izbaudīt brīnišķīgo Rēkīvas ezera panorāmu, garām peldošās buras un ūdens putnus, bet satumstot – arī iespaidīgo strūklaku.

Restorāna “zvaigzne” – Marseļas zivju zupa, kas tiek vārīta no vairāku sugu zivīm, mīdijām un garnelēm. To ieskauj ne tikai dievišķa garša, bet arī intriģējoša leģenda – kā stāsta, pirmoreiz šo zupu savam vīram Vulkānam izvārījusi dieviete Venēra, lai viņš no tās aizmigtu, bet viņa varētu doties pie saviem pielūdzējiem. Kā jau daudzi franču virtuves ēdieni, šī leģendārā zupa ir dzimusi nabadzīgo kopienā, taču jau drīz kļuva populāra arī bagāto vidū. Ne mazāk slavas dziesmu būtu jāvelta arī citam restorāna firmas ēdienam – īpašā veidā ceptai karpai. Kā jau var nojaust, ēdienkartē dominē zivis, taču var izbaudīt arī pīles un citas gaļas ēdienus. Ne mazums zivju, tāpat kā lielākā daļa augstākās kvalitātes sezonālo produktu, tiek piegādātas no vietējām saimniecībām.

Kur atrast: Poilsio g. 16, Šauļi.

 

5. Piedzīvo Parīzi desertu darbnīcā – “Desertų dirbtuvės”!
Lai arī cik sātīgs bijis mielasts, vieta desertam vienmēr atradīsies, īpaši, ja tas ir kvalitatīvs, ar izsmalcinātu garšu un noteikti grēka vērts. “Desertų dirbtuvės” atrodas pie pašas Šauļu Aušras alejas un parka, paverot durvis, uzvirmo Parīzes aromāts, bet pirmo vijoli te spēlē Irmants – jauns puisis, kurš kādu dienu izlēma Saules pilsētā gatavot franču desertus un ar tiem lutināt pilsētniekus. Tagad te acis reibst no putota musa pīrādziņiem, mini tortītēm, tartaletēm, pavlovām franču gaumē, reibina gardas kafijas aromāti... Irmants teic, ka pilsētnieki visvairāk iecienījuši ne pārāk saldus, elegantus desertus, un visi jaunumi, kurus konditorejas meistars atved no Francijas, tiek lieliski uzņemti. Vēlaties piedzīvot Parīzi Šauļos – dodieties uz “Desertų dirbtuvės”!

Kur atrast: Aušros al. 23-2, Šauļi.

 

6. Krodziņš “Kryžkelė” un tā “zvaigzne” – šķiņķis!
Lai arī Šauļos gardumu pa pilnam, paceļojiet arī pa apkārtni! Vien 20 kilometrus no Šauļiem esošajos Kurtuvēnos var atrast vairākas vietas, kurās jūs palutinās ne tikai ar garšīgu ēdienu, bet arī ar stāstiem. Krodziņš “Kryžkelė” (latv. Krustceles) atrodas 19. gadsimta sākuma akmens mūra ēkā. Tā saimniece – Zosele, kura pirms 20 gadiem šos mūrus nopirkusi un tajos kafejnīcu atvērusi. Zosele dāvanā saņēma senas Kurtuvēnu puses ēdienu receptes un sāka ar autentiskiem ēdieniem, kas gatavoti pēc šīm receptēm, mielot vietējos iedzīvotājus un viesus. Slavenākais no tiem – cepts šķiņķis. Tā gatavošanas un ēšanas tradīcijas sniedzas līdz pat  18. gadsimtam, kad Kurtuvēnu muižā valdīja grāfu Nagursku ģimene, bet šķiņķa gatavošana aizņem piecas dienas. Lai arī recepti Zosele nevienam neizpauž, taču, to ēdot, jūtama alus un medus garša. Saskaņā ar senajām Kurtuvēnu puses kulinārajām tradīcijām tiek cepta arī karpa ar āboliem, gatavoti tādi tradicionālie ēdieni kā cibulienė, kuras pamatā ir svaigi sīpolloki, un kastinys – no piena produktiem gatavots smēriņš. Īstas dzīres vēderam, ko visaizraujošāk izbaudīt draugu pulkā!

Kur atrast: P. Višinskio g. 18, Kurtuvēni.
 

7. Holandes iedvesmotā “Villa Tulipa”
Tajā pašā Povilo Višinskio ielā apmeklējiet arī terasi “Villa Tulipa”. Pēc beļģu vafelēm smaržojošo oāzi Kurtuvēnos, mājīgā pagalmā, kur aug ābeles, bet to zaros šūpojas tasītes, izveidoja Gintauts Plunge un holandietis Jackas van Schaikas. Terase “Villa Tulipa” darbojas vien dažas dienas nedēļā, tāpēc galdiņš jārezervē jau iepriekš, bet tas noteikti ir tā vērts – izbaudīt kokteiļus, karsto šokolādi, slavenās beļģu vafeles un fantastiskus kēksus. Vai arī vienkārši mājīgi pavakarēt ar draugiem vai ģimeni, papļāpāt ar terases saimniekiem. Bet viņiem radošo ideju un entuziasma darboties mazā Lietuvas pilsētiņā patiešām netrūkst. Piemēram, šogad viņi piedāvā sezonas jaunumu – dzērienus ar “Villa Tulipa” etiķeti, kurus izgatavo vietējais aldaris.

Kur atrast: P. Višinskio g. 13, Kurtuvēni.

 

8. Leģendārās ruletes degustācija-izglītojošā programma Kuršēnu muižā
Vai esat pagaršojuši slaveno Kuršēnu ruleti? Tik garšīga, ka itin viegli liks aizceļot uz tiem laikiem, kad tā tika radīta un lutināja dižciltīgo 19. gadsimta kungu garšas kārpiņas greznajā muižā. Ļaujieties ceļojumam laikā izglītojošajā programmā-degustācijā “Tējas malkošana ar īsto Kuršēnu ruleti”! Tā notiek Kuršēnu muižā, kuras vēsture sniedzas līdz pat Sigismunda Augusta laikiem. Kuršēnu muižas ēkā, kas uzcelta 1811.–1812. gadā un rekonstruēta 20. gs. s., ir saglabājušies autentiskie griesti, kāpnes, kolonas, logu rāmji, durvis.

Tātad, zem Kuršēnu muižas velvēm būsiet aicināti piedalīties muižas tējas dzeršanas ceremonijā. Izglītojošās programmas-degustācijas laikā jūs savos buduāros sagaidīs muižkundze, tērpusies autentiskā 19. gadsimta muižnieku tērpā. Malkojot Žemaitijas pļavu zāļu tēju un baudot svaigi cepto Kuršēnu ruleti, uzzināsiet par tējas dzeršanas kultūru Lietuvas muižās, leģendārās ruletes rašanās stāstu. Fantastiska pieredze, kas palutinās ne tikai garšas kārpiņas, bet arī acis un ziņkāri!

Kur atrast: Ventos g. 7E, Kuršēni.

 

9. Tradicionālie Jonišķu virteņi
Vai zināt, kāds ir tradicionālais Jonišķu, kas atrodas  uz ziemeļiem no Šauļiem, ēdiens? Tie ir virteņi! Mīksti, gaisīgi, karsti, ar visdažādākajiem tradicionāliem pildījumiem... Vēlaties tos nogaršot? Dodieties uz “Virtienių restoranėlis”, kas atrodas Jonišķu centrā, ēkā pretim baznīcai, kas reiz piederējusi kādam ebrejam. Te sagaidīs restorāniņa dibinātāja Neringa – vienmēr gatava ne tikai ar svaigiem gardumiem pamielot, bet arī Jonišķu vēsturi izstāstīt vai pat nelielu ekskursiju noorganizēt. Rau, viņa pati te dzimusi, Jonišķu pusi pazīst lieliski un pat gida apliecību ir ieguvusi. Bet virteņu izvēle te ir plaša – ar gaļu, biezpienu un estragonu, ceptu speķi, kartupeļiem, un pat ar plaušām! Te varēsiet nogaršot arī zemgaļu ēdienus – tādus savulaik ēda vecvecāki un arī viņu vecāki. Lieliska vieta, kur piedzīvot dzīvas gastronomiskās novada tradīcijas.

Kur atrast: Miesto a. 11, Jonišķi.

 

10. Ar desertiem kārdinošais restorāns “Pas Zitą”
Ģimenes restorāns “Pas Zitą” (latv. Pie Zitas), atrodas Baisogalas pilsētiņas centrā – vienkāršs, mājīgs, bet ēdienkartes cenas “nekož”. Restorānā var atrast sātīgus lietuviešu iecienītus ēdienus, bet, pats svarīgākais, – dievišķi gardus desertus. Vieta, kur mīl pulcēties pilsētiņas un apkārtējo rajonu ģimenes un draugi, darbojas jau vairāk nekā 15 gadus, te rosās veselas trīs vienas dzimtas paaudzes. Slavenos pilsētiņas saldumus rada desertu šefpavārs Edvards. Našķi tiek dekorēti ar sprakšķošu cukuru un zelta putekļiem, atraitnītēm, paradīzes ābolīšiem un liķierī noturētiem ķiršiem, šokolādes sfēru un citām lietuviešiem bieži vēl nezināmām, no studijām un ceļojumiem ārzemēs jaunā šefpavāra atvestām garšām... Neaizmirstama pieredze garšas kārpiņām!

Kur atrast: Mokyklos g. 10, Baisogala.

Tad nu – apbruņojieties ar labu apetīti un laidieties neaizmirstamā kulinārajā ceļojumā pa Šauļu pilsētu un reģionu!

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena