Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Bīstamie atkritumi jāutilizē pareizi

Atkritumu nonākšana vidē un to noglabāšana poligonos būtiski jāsamazina, taču īpaši svarīgi ir pareizi savākt un utilizēt bīstamos atkritumus.

Kaut arī tos ikdienā drošā veidā nodot iespējams pie dažādiem atkritumu apsaimniekotājiem, lai iedzīvotājus izglītotu un palīdzētu atbrīvoties no šāda veida atkritumiem, ik pa laikam notiek arī dažādas kampaņas.

Veidi un īpašības definēti likumā

Kas īsti ir bīstamie atkritumi? To definīcija un veidi noteikti likumā, tādēļ interpretācijām un prātojumiem nav vietas. Atkritumu apsaimniekošanas likums bīstamos atkritumus definē kā atkritumus, kuriem piemīt viena vai vairākas īpašības, kas padara tos bīstamus. Savukārt šīs īpašības un sastāvdaļas precīzāk izceltas un noteiktas Ministru kabineta noteikumos.

Pie bīstamajiem atkritumiem, ar kuriem nākas saskarties iedzīvotājiem, pieder baterijas un akumulatori, elektriskās un elektroniskās iekārtas (sākot no blendera un gludekļa līdz pat televizoriem, ledusskapjiem u. c.), sadzīves ķīmija (uzkopšanas līdzekļi, augu aizsardzības līdzekļi un agroķīmija), medicīnas atkritumi (piemēram, medikamenti ar beigušos derīguma termiņu, termometri), apgaismes iekārtas un luminiscentās spuldzes, nolietoti transportlīdzekļi, eļļas un filtri, kā arī būvniecības atkritumi (piemēram, krāsas, lakas, līmes un šķīdinātāji). Atsevišķi izdalāmi rūpnieciskie atkritumi, taču to savākšana uz iedzīvotājiem neattiecas – atbildīgi ir attiecīgie uzņēmumi, kuri darbojas noteiktās nozarēs.

Tehnoloģiju laikmeta iezīme ir augsts dažāda veida tehnikas patēriņa līmenis un intensīva tās nomaiņa, kas ne vienmēr saistīta ar praktisku vajadzību aizstāt esošo iekārtu. Latvijas iedzīvotāji iegādājas jaunu elektrotehniku vidēji reizi četros gados, bet mazo sadzīves tehniku – pat biežāk nekā reizi gadā, liecina projekta LIFE Waste To Resources IP ietvaros Forta Research veiktais pētījums. Tikmēr 23% mājsaimniecību rīcībā esošās elektrotehnikas joprojām nonāk sadzīves atkritumos.

Nonākšana vidē – bīstama

Galvenais, kas jāzina par bīstamajiem atkritumiem, – tos nekādā gadījumā nedrīkst izmest sadzīves atkritumos, kā arī, protams, nav pieļaujama to nonākšana vidē! Šie atkritumi satur videi un cilvēka veselībai bīstamas vielas, un, nepareizi apglabāti, tie var radīt augsnes piesārņojumu. Savukārt nokrišņu rezultātā var tikt piesārņoti pazemes ūdeņi.

"Ar dažādu kampaņu palīdzību regulāri izglītojam iedzīvotājus, un nevarētu teikt, ka informācija par atkritumu šķirošanu un nodošanu būtu nepieejama. Taču joprojām ir situācijas, kad vidē nonāk dažādi bīstamie atkritumi," teic a/s Latvijas Zaļais punkts direktors Kaspars Zakulis. Viņš skaidro, ka daudzi no šiem atkritumiem var tikt pārstrādāti. Piemēram, elektrotehniku un baterijas iespējams pārstrādāt, tādējādi radot jaunas izejvielas, kuras ir derīgas atkārtotai dažādu priekšmetu ražošanai. Līdz ar to, atbildīgi šķirojot, iespējams samazināt arī pirmreizējo dabas materiālu izmantošanu.

Diemžēl ar atkritumu nonākšanu vidē nākas cīnīties regulāri – ļoti bieži tie tiek izmesti, piemēram, mežā. Lielā daļā gadījumu tur nonāk tieši būvgruži, lielgabarīta elektrotehnika. Kā liecina a/s Latvijas valsts meži prakse, viena kubikmetra atkritumu savākšana mežā izmaksā vairāk nekā tā noglabāšana atkritumu poligonos. Atkritumu savākšana mežā ir vēl dārgāka, ja atkritumi izkliedēti lielā teritorijā. Izdarot aprēķinus, var secināt, ka atkritumu savākšana mežā izmaksā vidēji 45 eiro par kubikmetru. Bīstamo atkritumu nonākšana mežā turklāt rada vides piesārņojumu, ar kuru cīnīties ir vēl dārgāk un sarežģītāk.

Kampaņas izglīto un motivē iedzīvotājus

Lai iedzīvotājiem radītu ērtu iespēju atbrīvoties no bīstamajiem sadzīves atkritumiem, Rīgas pašvaldība sadarbībā ar SIA ALL Recycling no septembra vidus līdz 22. oktobrim vienpadsmit Rīgas apkaimēs organizē bīstamo sadzīves atkritumu nodošanas mobilitātes akciju, aicinot rīdziniekus norādītā perioda nedēļas nogalēs bez maksas nodot pārstrādei bīstamos sadzīves atkritumus, pastāsta Mihails Urbans, Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta Vides pārvaldes Atkritumu apsaimniekošanas uzraudzības nodaļas vadītājs.

Akcijas ietvaros būs iespēja nodot faktiski visus sadzīvē sastopamos bīstamos atkritumus – tādus kā eļļas, eļļas filtru atkritumus, laku un krāsu atkritumus, dzīvsudraba atkritumus, luminiscētās spuldzes, organiskos šķīdinātājus, neizlietotus ārstnieciskos preparātus, ķimikālijas, izlietotās baterijas, printeru un kopētāju izlietotās kasetes, piesārņoto taru u. c. Mobilie nodošanas punkti būs Bolderājā, Ziepniekkalnā, Āgenskalnā, Imantā, Teikā, Purvciemā, Dreiliņos, Pētersalā/Andrejsalā, Vecmīlgrāvī, Ķengaragā un centrā.

Izmantojot speciāli apzīmēto Volkswagen Crafter mikroautobusu, mobilitātes akcijas ietvaros savāktie bīstamie sadzīves atkritumi tiks nogādāti SIA ALL Recycling videi kaitīgo preču pārstrādes centrā, kur tos utilizēs efektīvi un videi draudzīgi.

Informācija par bīstamo sadzīves atkritumu nodošanas punktiem un citu atkritumu veidu šķirošanas punktiem galvaspilsētā pieejama tīmekļvietnē https:// www.riga.lv/lv/atkritumuskirosanas-punkti-riga.

Līdzīgas akcijas laiku pa laikam norisinās arī citviet Latvijā, un iedzīvotāju atsaucība ir vērā ņemama. Tā, piemēram, a/s Latvijas Zaļais punkts kopā ar SIA Eco Baltia vide īstenoja akciju, kuras laikā Salaspils novadā un Ādažu pilsētā elektrotehnikas savākšana bez maksas tika nodrošināta no mājsaimniecībām un uzņēmumiem. Dalībai akcijā kopā pieteicās 94 iedzīvotāji, divu dienu laikā pārstrādei kopā nododot 7,7 tonnas iekārtu. Savukārt šovasar norisinājās Elektrotehnikas šķirošanās tūre. Kampaņas laikā iedzīvotāji 60 atkritumu šķirošanas laukumos visā Latvijā bez maksas varēja nodot gan lielo sadzīves tehniku, piemēram, ledusskapjus, plītis, veļas mazgājamās mašīnas, televizorus, gan arī mazo tehniku – blenderus, mikroviļņu krāsnis, fēnus, gludekļus un cita veida iekārtas.

Aktīvi arī reģionos

"Šajā rudenī esam gandarīti par sadarbības uzsākšanu ar SIA Zaļais centrs. Esam vienojušies kopīgiem spēkiem ierobežot vides piesārņošanu un veicināt atkritumu apsaimniekošanu, šķirošanu un atkārtotu izmantošanu, lai mazinātu apglabājamo atkritumu daudzumu CSA poligonā Janvāri. Šī sadarbība sāksies ar Zaļā centra iesaisti mūsu tradicionālajā skolu konkursā, kur šajā mācību gadā paralēli makulatūras vākšanai aicināsim dalībniekus nodot arī izlietotās baterijas. Bet, tuvojoties automašīnu riepu maiņas periodam, esam ieplānojuši vienas dienas akciju Talsu un Tukuma novados, kad vieglo automašīnu īpašnieki varēs bez maksas nodot četras nolietotās riepas. Vēlamies, lai mūsu sadarbība būtu regulāra ar mērķi veidot ilgtspējīgu vidi un novērst dažādu bīstamo atkritumu nonākšanu dabā," pastāsta SIA Atkritumu apsaimniekošanas sabiedrība Piejūra valdes loceklis Ēriks Zaporožecs.

Ar eļļu kurināt nedrīkst!

Ņemot vērā ģeopolitisko situāciju un energoresursu krīzi, tāda bīstamo atkritumu veida kā nolietotās smēreļļas savākšana var būt ļoti apgrūtināta, jo pastāv liela iespēja, ka daļa šo bīstamo atkritumu tiks realizēta kā kurināmais materiāls melnajā tirgū.

"Atgādinām, ka nolietotās smēreļļas ir bīstamie atkritumi, un tiem nepieciešams nodrošināt drošu utilizāciju, lai nenodarītu kaitējumu cilvēku veselībai un videi. Smēreļļas ražotāju un iedzīvotāju interesēs ir nodrošināt tirgū ievesto smēreļļas savākšanu un pārstrādi. Nolietotu smēreļļu var atkārtoti pārstrādāt, izgatavot jaunas eļļas, un Latvijā ir uzņēmumi, kas nodrošina pilnu bīstamo atkritumu savākšanas, transportēšanas, apsaimniekošanas un pārstrādes servisu," skaidro SIA Zaļais centrs projektu vadītāja Žanna Lampicka.

SIA Zaļais centrs aicina visus uzņēmumus, kas darbojas autoremonta, lauksaimniecības, mežsaimniecības jomā, un automašīnu īpašniekus, kuri iegādājas un izmanto smēreļļas, tās nodot atbildīgiem atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumiem, kuri saņēmuši atļauju bīstamo atkritumu apsaimniekošanai un spēj nodrošināt bīstamo atkritumu utilizāciju atbilstoši visām normatīvo aktu prasībām. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena