Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Depozīta sistēmu gaidot

Stikla taras konteinera meklēšana izvēršas par neiespējamo misiju.

Dzīvoju Rīgā privātmājā, kas savā ziņā arī ir iemesls, kāpēc šķirojam atkritumus. Tas ir praktiski un ekonomiski vienlaikus. Veidojam kompostu, kas pēc tam noder zemes mēslošanai. Papīra atkritumus izmantojam pirts iekurināšanai. Bet ko darīt ar stiklu? Tas vienmēr ir sāpīgais jautājums, jo ikdienas skrējienā prasa papildu laiku, lai to nogādātu līdz stikla taras nodošanai.

Pazudušie konteineri

Plastmasa iet kopējā sadzīves atkritumu konteinerā, taču stiklu tomēr negribas tā vienkārši izmest, tāpēc beidzot esam nolēmuši to nodot šķirošanai. Iztīru kambari un piekrauju pilnu mašīnas bagāžnieku ar stikla taru. Esmu apņēmības pilna atrast stikla taras konteineru savā rajonā vai vismaz pa ceļam uz darbu, lai tā kļūtu par manu rutīnu. Zināšu, kur ir konteiners, nebūs jāpiekrauj pilns kambaris un varēšu izmest taru regulāri. Atveru Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta karti ar atkritumu šķirošanas punktiem. Man tuvākā vieta ir veikals Maxima pie Mūkusalas apļa, dodos uz turieni, bet nevienu konteineru, kur izmest stiklu, neatrodu. Nākamā vieta, kas norādīta kartē, izrādās, atrodas bērnudārza teritorijā. Vēl nākamā pie citas Maxima, kur pat ieeju iekšā apskatīties, vai nav taras izmešanas konteinera. Nekā. Līdz nonāku pie tirdzniecības centra Akropole. Beigu beigās ar visām pudelēm aizbraucu līdz alus tirgus veikalam Ķekavā. No pudelēm vaļā tiku, diemžēl mērķis palika neizpildīts. Turklāt meklējumos iztērēts laiks un degviela – tas nav ne ekonomiski, ne videi draudzīgi. Kāpēc nepasūtu pie mājas savu stikla konteineru? Lai arī atkritumu apsaimniekotājs stikla taras konteineru izvestu bez maksas, mājsaimniecībai tomēr ir jāsamaksā par konteinera iegādi un uzstādīšanu 48 eiro. Mēs rēķinām, ka konteinera piepildīšanai mums vajadzēs krietni daudz laika. Bet, ja labāka risinājuma nebūs, apsveram šo iespēju nākotnē izmantot.

Konteinera uzstādīšana

SIA Zaļā josta pārstāve Laima Kubliņa atzīst, ka stikla tara ir vērtīgs otrreizējais izejmateriāls, tāpēc tā šķirošana ir būtiska gan iedzīvotājiem, gan atkritumu apsaimniekotājiem, gan arī valsts vides politikai kopumā.

Viņa arī norāda, ka Rīgas iedzīvotāji ir aicināti šķirot atkritumus, tostarp stikla iepakojumu, piesakot dalītās vākšanas konteinerus. "Vēršoties pie sava atkritumu apsaimniekotāja vai arī sazinoties ar atkritumu apsaimniekotāju, kas viņu adresi apkalpo, iespējams uzzināt, kādas darbības jāveic, lai pie konteinera tiktu. Piemēram, daudzdzīvokļu namam, kuru apkalpo Rīgas namu pārvaldnieks, ir ērti sazināties ar mājas pārvaldnieku, kurš tālāk jau nokārto visas formalitātes ar atkritumu apsaimniekotāju, lai ne tikai vajadzīgie šķirošanas konteineri nepieciešamajā apjomā tiktu uzstādīti, bet arī tiktu pieslīpēts viņu izvešanas biežums – lai nav pārpildīti. Piemēram, es pati to biju nokārtojusi – viss bija ērti un ātri, jau nākamajā nedēļā bija veiktas visas izmaiņas," pastāsta Laima.

Jautājot Rīgas domei par risinājumiem rīdziniekiem stikla taras šķirošanai, Rīgas domes Komunikācijas pārvaldes pārstāvis Mārtiņš Vilemsons norāda, ka stikla tara tiek iedalīta divos veidos – stikla iepakojums un stikla izstrādājumi. Tīru un sausu stikla iepakojumu, kas iekļauj pudeles un burkas, var šķirot tam paredzētajos zaļajos konteineros pie dzīvojamajām ēkām.

Arī viņš paskaidro, ka daudzdzīvokļu namu iedzīvotāji var pieteikt speciālā konteinera uzstādīšanu pie sava nama apsaimniekotāja. "Norādām, ka pietiek tikai ar viena iedzīvotāja iesniegumu vai e-pastu nama apsaimniekotājam, lai tas uzstādītu dalīti vākto atkritumu konteinerus," saka domes pārstāvis. "Ja namu apsaimniekotājs atsaka uzstādīt konteinerus dalīti vāktajiem atkritumiem, iedzīvotājiem ir tiesības vērsties Rīgas domes Mājokļu un vides departamentā ar lūgumu, lai tā lūdz nama apsaimniekotājam izpildīt šo prasību," skaidro Vilemsons.

Savukārt privātmāju iedzīvotājiem, kas vēlas šķirot stikla iepakojumu, vienīgais ieteikums ir vērsties pie sava atkritumu apsaimniekotāja un vienoties par dalīti vākto atkritumu konteineru uzstādīšanu un apsaimniekošanu.

Pārējos stikla izstrādājumus, tādus kā virtuves stikla trauki, logi, spoguļi, foto rāmīšu stikls, kosmētikas iepakojums un kristāla trauki un izstrādājumi, iespējams videi draudzīgi nodot tiem paredzētajos atkritumu šķirošanas laukumos, kas Rīgā atrodas Vietalvas ielā 5 un Spilves ielā 8e.

Savukārt punktos, kas atrodami Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta mājaslapā, ikviens iedzīvotājs var izmest stikla iepakojumu, tas ir, tīras stikla burkas un stikla pudeles. Informācija par punktiem atrodama mājaslapā www.mvd.riga.lv. Jāsaka gan, ka bieži vien šie konteineri ir pārpildīti. 

Mārtiņš Vilemsons aicina iedzīvotājus ziņot, ja kādu no publiskajiem šķirošanas punktiem neizdodas atrast kartē norādītajā vietā, rakstot e-pastu: [email protected].

Gaidām depozīta sistēmu

Rīgas dome arī informē, ka tiek plānota informatīvā kampaņa ar mērķi palielināt to iedzīvotāju skaitu, kam ir ērta piekļuve šķiroto atkritumu konteineriem. Šajā kampaņā skaidros, kāpēc šķirošana nepieciešama gan iedzīvotājiem, gan atkritumu apsaimniekotājiem, īpašu uzmanību pievēršot iepakojuma, tajā skaitā stikla iepakojuma, labas šķirošanas praksei.

Labā ziņa ir tā, ka no 2022. gada 1. februāra Latvijā beidzot būs depozīta sistēma, kad par nodotajām stikla pudelēm depozīta automātā būs iespējams saņemt atlīdzību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena