Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Trešdiena, 17. aprīlis
Rūdolfs, Viviāna, Rūdis

Ienes dabas burvību mājās. Saruna ar zīmola Emerald Rabbit radītāju Veru Radimašvili

Lielāko daļu sava mūža Vera Radimašvili ir nodzīvojusi Izraēlā. Pārceļoties uz dzīvi Latvijā, viņa iemīlēja mūsu ziemeļu dabas skaistumu, kas iedvesmoja veidot dekorus no dabas materiāliem.

Viņa izgatavoja glezniņas un interjera priekšmetus no Latvijā augošām sūnām. Pirms diviem gadiem Vera radīja zīmolu Emerald Rabbit.  Tagad Vera savos darbos izmanto arī dažādus ziedus un augus.

Kā radās ideja gatavot dekorus mājai no augiem un sūnām?

Interjers mani vienmēr ir interesējis, lai gan mana izglītība saistīta ar finansēm. Daudzus gadus Izraēlā esmu nostrādājusi finanšu nozarē. Kad pārcēlos uz dzīvi Latvijā, nolēmu apgūt floristes izglītību, bet vairāk sev, nedomājot, ka kādreiz šīs prasmes man varētu noderēt, lai pelnītu iztiku. Daudz ko jau zināju iepriekš, bet skolā ieguvu lielāku pārliecību par sevi. Tad man piedzima dēls, un vairs nevēlējos atgriezties ofisā, kur uz to brīdi strādāju par tulkotāju. Domāju, ko citu varētu iesākt.

Tā kā vienmēr esmu mīlējusi augus, Latvijā atklāju sūnu daudzveidību, kas mani pārsteidza. Sāku mājās sev gatavot dažādus dekorus no sūnām.

Tie iepatikās gan ģimenes locekļiem, gan draugiem. 

Tā kā tuvojās Ziemassvētki, nolēmu pamēģināt pārdot savus dekorus kādā no Rīgas tirdziņiem. Sākumā bija bail, kā cilvēki to uztvers, ka pārdodu sūnas, taču manu darbu novērtēja atzinīgi. Saņēmu daudz komplimentu. Tas deva impulsu darboties tālāk. Kad dēls sāka iet bērnudārzā, varēju jau nopietnāk pievērsties un sākt savu mazo biznesu. Atvēru savu veikalu Etsy.com. Manus darbus iegādājas gan cilvēki no Eiropas, gan arī no Amerikas. Atnest dabu mājās ir mans vadmotīvs visiem maniem darbiem. Veidoju arī gleznas no dažādiem augiem un ziediem. Esmu aizrāvusies ar herbārija izveidi. Vasarā pati visus augus vācu un kaltēju. Vienu brīdi pa visu māju bija sūnas un kaltēti ziedi, tagad gan viss ir daudz organizētāk, jo ir pašai sava darbnīca. 

Kur smeļaties iedvesmu jaunām idejām?

Daba pati ir viena liela iedvesma! Nekas nav speciāli jāmeklē. Latvijas daba ir ļoti dāsna. Meži ar skaistiem sūnu paklājiem, neskartās jūras piekrastes, bagātīgās ziedu pļavas – viss motivē radīt kaut ko jaunu. Tā kā dzīvojam informācijas laikmetā, daudz strādājam, ne visiem izdodas atrast laiku, lai pavadītu to pie dabas, tāpēc ideja izmanot dabiskus materiālus, veidojot savu mājas interjeru, paliek arvien populārāka. Ja paši tik bieži, cik vēlētos, nevaram būt mežā, tad vismaz kaut nelielu dabas gabaliņu tādējādi varam atnest mājās. 

Kā varat aprakstīt savu stilu?

Man tuvs ir woodsy and wild stils. Patīk izmantot koku. Tā kā mums ir privātmāja, kuru atjaunojam, visus koka materiālus, kas paliek pāri no 100 gadus vecās mājas, izmantoju savos darbos. Tas arī dod papildu šarmu maniem dekoriem. Burvju mežs – tā varētu raksturot manus darbus. Lai gan arī no Izraēlas vedu dažādus augus, neparastus ziedus, ko Latvijas dabā nevar atrast, pamatā savos darbos izmantoju Latvijas pļavu puķes, papardes un sūnas.

Kā jūs raksturotu savu pircēju? Kam patīk šādi dabas interjera priekšmeti?

Tā kā man ir daudz pasūtījumu no Ņujorkas, tad esmu iztēlojusies, ka mans pircējs ir rūdīts pilsētnieks, kas pavada garas stundas ofisā, kuram nav iespēju bieži izbraukt ārpus lielpilsētas, tādēļ savu dzīvokļa interjeru veido urban jungle stilā, lai sajustu kaut nedaudz dabas tuvumu. Protams, mani darbi var patikt arī tiem, kam kopumā interesē daba un viss ar to saistītais.

Vai ikdienā piekopjat arī zaļo dzīvesveidu?

Mani interesē dabas estētiskā puse, bet, protams, ekoloģijas jautājumi ir svarīgi. Es pati ik dienu mācos, kā dzīvot dabai draudzīgāk. Un Latvija šajā ziņā mani izglīto. Piemēram, Izraēlā cilvēki diemžēl vēl nav tik izglītoti par ekoloģijas jautājamiem, viņi nemaz tā neraizējas par dabas aizsardzību, kā to dara Eiropā. Ja ņem par piemēru manu vīru un viņa ģimeni, latviešu draugus, mani patīkami pārsteidz, kā viņi rūpējas par vidi sev apkārt, šķiro atkritumus, ierīko kompostu. Jāteic vīram paldies, jo viņš ir labs piemērs mūsu četrgadīgajam dēlam, kā ikdienā rūpēties un mīlēt dabu. 

Latvijā cilvēki ir daudz tuvāki dabai un zemei nekā citviet Eiropā vai Izraēlā. Kad pirmo reizi šeit svinēju Līgo svētkus, man tas bija milzīgs pārsteigums. Kaut kas maģisks un skaists! Doties pļavā, lasīt ziedus, pīt vainagus, dejot zaļumballē. Pēc tam saviem izraēliešu draugiem ar lielu sajūsmu par to visu stāstīju. 

Arī amatniecība Latvijā ir augstā līmenī. Daudzi prot paveikt, pagatavot kaut ko ar savām rokām. Ir daudz piemēru, kas mani iedvesmo. Dažreiz, kad piedāvāju savus darbus tirgot vietējos veikalos, mani pašu sāk mākt šaubas, vai mani darbi ir gana labi, salīdzinot ar citiem vietējiem amatniekiem, tādēļ cenšos vismaz neatpalikt. Kad vienreiz piedalījos tirdziņā Izraēlā, cilvēki bija pārsteigti par augu daudzveidību, jo Latvijā cilvēki tomēr ir vairāk pieraduši pie dabas veltēm. Vēsturiski Izraēla ir veidojusies tuksnesī, cilvēki prot novērtēt zaļumus, jo pat katram kokam pilsētā ir sava ūdens padeve, lai tas izdzīvotu, taču šāda zaļā māksla viņiem ir neierastāka nekā latviešiem. Dabas skaistums un radošums mums ikdienā ir apkārt. Grūti to nepamanīt. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena