Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Īpaši reta ūdensauga aizsardzības vārdā aizliedz peldēties Ummja ezerā

Lai aizsargātu reto ūdens augu - Dortmaņa lobēliju - no 1. jūnija līdz 15. augustam noteikts liegums peldēties Piejūras dabas parkā esošajā Ummja ezerā, portālu Diena.lv informēja Dabas aizsardzības pārvalde (DAP), un aicina šajā laikā atpūtai uz ūdens un pie tā izvēlēties citas ūdenstilpnes tuvākajā apkārtnē. Ūdens atpūtai piemēroti būs, piemēram, Lilastes ezers, Dzirnezers, Pulksteņezers, Kadagas ezers, Lielais un Mazais Baltezers, Rīgas jūras līča pludmales un Gaujas upes krasti.

Ummja ezers ir tikai viens no dažiem Latvijā vēl atlikušajiem dzidra ūdens ezeriem, un tajā aug tikai šādos ezeros sastopams augs - Dortmaņa lobēlija - vienīgā Latvijā sastopamā lobēliju dzimtas suga, kas ir ļoti reta un tādēļ īpaši aizsargājama.

Pēdējo 100 gadu laikā ezeru aizaugšanas un ūdens piesārņošanas dēļ šis augs izzudis jau vairāk nekā 20 Latvijas ezeros.

Šī mazā, trauslā puķīte ir pielāgojusies dzīvei ūdenī. Tā sakņojas ezera dibenā pavisam nelielā dziļumā, tāpēc pārsvarā sastopama ezera piekrastē. Jūlijā tā paceļ virs ūdens 40–70 cm garu stublāju un zied ar baltiem ziediem, nobriedinot sēklas virs ūdens. Dortmaņa lobēlijas lielākais drauds ir ezera ūdens piesārņošana ar organiskas izcelsmes piesārņojumu, kas pārsvarā ūdenstilpēs pārsvarā nonāk tieši lielā peldētāju skaita dēļ. Ummja ezerā pārmērīgās rekreācijas noslodzes dēļ ūdens krāsa jau ir nomainījusies no zilganzaļas uz zaļganu, bet ūdens dzidrība samazinājusies no 5 līdz 6 metriem 1906. gadā uz 3 metriem 2017. gadā.

Lai netraucētu šī trauslā un neparastā auga ziedēšanu, jau trīspadsmito gadu ir spēkā Ministru kabineta noteikumi Nr. 204 Dabas parka Piejūra individuālie aizsardzības un izmantošanas noteikumi, kuros noteikts aizliegums peldēties un atrasties ar laivu Ummja ezerā no 1. jūnija līdz 15. augustam.
 
Pārvaldes inspektori un pašvaldības darbinieki, uzraugot normatīvo aktu ievērošanu īpaši aizsargājamās dabas teritorijās, tāpat kā katru gadu, kontrolēs arī iepriekš minēto ierobežojumu ievērošanu Ummja ezera apkārtnē, kā arī teritorijā izvietotas informatīvās zīmes, kas vēstī par aizliegumu.

Top komentāri

Pareizaisvirsraksts
P
Augu tiesības prevalē pār cilvēku tiesībām.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ko nogaršot Pjemontā?

Šis Itālijas ziemeļrietumu nostūris arvien tiek slavināts kā izcils gardēžu galamērķis. Pjemonta ir paradīze labas garšas meklētājiem. Tieši tur, Bra pilsētā, nobāzējusies Slow food mītne un atrod...

Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena