Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Tuvplānā

Viss bumbās © DIENA

Kamēr miljoniem cilvēku visā pasaulē patīk laiku pa laikam ar draugiem aiziet uz izklaides centru uzspēlēt boulingu, daudzi ar to nodarbojas ievērojami augstākā līmenī un arī Latvijai ir sava profesionāle. ASV dzīvojošā Diāna Zavjalova (31) karjeras laikā uzvarējusi divos prestižākā Major līmeņa turnīros, turklāt reizi bijusi labākā arī pasaules tūres sacensībās vīriešu ieskaitē un cer, ka pēc vairākiem psiholoģiski ļoti smagiem gadiem šosezon spēs atgriezties uz uzvaru takas.

Pretrunīgais vegānisms © DIENA

Jaunā gada ievadā daļa sabiedrības piedzīvoja nelielu sašutumu. Rīgas dome bija nolēmusi iesaistīties populārajā neapēd zemeslodi izaicinājumā, kā ietvaros vienu mēnesi tiek ēstas tikai veģetāras vai vegāniskas maltītes. Tas nozīmē, ka pašvaldības administrācijas rīkotajos pasākumos, piemēram, ārzemju delegāciju uzņemšanā vai kādā konferencē, tā nodrošināja veģetāras uzkodas. Lēmums saņēma pārmetumus – kas tad nu, vai tiešām tik ļoti necienām vietējos gaļas ražotājus? Un vispār, cilvēkiem nav ko salātlapas grauzt, bez gaļas dzīves nav. Kā tad ir patiesībā – vai vegānisks uzturs var būt pilnvērtīgs?

Dzīvesveids būt karsējam © DIENA

Karsējkomanda RTU Cheer, kas izpilda ļoti sarežģītus un akrobātiskus trikus, pagājušajā vasarā, svinot savu desmit gadu jubileju, uzvarēja Eiropas čempionātā, bet jau aprīlī mūs ASV pilsētā Orlando sagaida debija pasaules meistarsacīkstēs. Karsēju sports ir dzīvesveids, ar ko nodarbojas visdažādāko profesiju pārstāvji, izbaudot uzticēšanos viens otram un aizmirstot par triku bīstamību.

Vai vienlīdzība ir arī taisnīgums? © DIENA

Jau vairākus gadus viens no kutelīgākajām jautājumiem, kas allaž aktualizējas gada beigās, ir valsts piešķirtās naudas balvas (prēmijas) par sasniegumiem sportā. Pēc veiktās prēmiju apmēra pielīdzināšanas pēdējos gados lielākās summas saņēmuši nedzirdīgo un paraolimpiskā sporta pārstāvji, raisot lielas debates, vai viņi par līdzīgiem sasniegumiem patiešām ir pelnījuši tikpat daudz kā "parastie" sportisti. Pastāv divu viedokļu virzieni – vieni uzskata, ka cilvēkiem ar veselības problēmām jau tā dzīve nav viegla, tāpēc viņiem noteikti pienākas identisks apbalvojums, bet otri domā, ka paraolimpiskais un nedzirdīgo sports un tā panākumi konkurences un sportisko rezultātu dēļ ir otršķirīgi, tāpēc arī prēmijām jābūt mazākām. Jau sākts darbs pie jaunas prēmēšanas sistēmas izstrādes, tomēr līdz tās pilnīgai ieviešanai var paiet vairāk nekā gads.

Mērķis - Parīze © DIENA

Vairākumam vasaras sporta veidu pārstāvju 2023. gada sākums ir kā starta šāviens skrējienam uz Parīzes olimpiskajām spēlēm. Lai gan Latvijas delegācijas iespējamo apjomu un sastāvu šobrīd prognozēt vēl krietni pāragri, pusotru gadu pirms spēlēm palūkosimies, cik daudz mūsu atlētu pamatoti cer braukt uz Francijas galvaspilsētu un kā četrgades nozīmīgāko sporta sacensību dalībnieku noteikšanā turpina mainīties uzsvari.

Pirmais solis Eiropā © DIENA

No 13. līdz 19. februārim Smeceres sila trasē Madonā norisināsies Eiropas junioru čempionāts biatlonā, kas būs vēsturē pirmais kontinenta mēroga biatlona pasākums Latvijā. Sacensībās solījuši piedalīties arī šī brīža talantīgākie mūsu valsts jaunie sportisti Renārs Birkentāls un Sanita Buliņa, kaut gan tajā pašā laikā tiks aizvadīts pasaules čempionāts pieaugušajiem. Par gaidāmo Eiropas junioru čempionātu stāsta sacensību organizators Gundars Upenieks.

Sociālo tīklu spožums un posts © DIENA

Pēdējo pāris gadu laikā lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju ir dzirdējuši Kristapa Zuša vārdu. Atraktīvais bokseris, kuram pēc vārda kabatā nav jāmeklē, sastopams tiktokā un citos sociālajos tīklos, redzams dažādos televīzijas šovos un vienu no tiem arī pats radījis.

F-1 komandas biedru dueļi © DIENA

Sākotnēji "uz papīra" netika solīts, ka pirms 2023. gada sezonas Formulas 1 braucēju sastāvos notiks kardinālas izmaiņas, tomēr tirgus kustības izrādījās patīkami neprognozējamas un brīžiem pat haotiskas. Sešas no 10 F1 komandām nomainījušas vienu pilotu, protams, ar cerību, ka tas būs solis uz priekšu attīstībā un konkurētspējā attiecībā pret tiešajiem sāncenšiem. Tagad, kad zināms pilns sastāvs, varam vētīt un salīdzināt, kuras vienības rīcībā ir spēcīgākais pilotu duets un kādas ir no tā izrietošas problēmas, bet kas nevar cerēt uz brīnumiem no braucēju puses, taču neraizējas par viņu ego iegrožošanu. Šis vērtējums, protams, ir ar zināmu subjektivitātes piegaršu, turklāt jāņem vērā Formulas 1 īpatnības, jo divu saskaitāmo summa šeit bieži neatbilst iegūtajam rezultātam. Ja piloti savā braukšanas stilā un jo īpaši raksturu saderībā papildina viens otru un pilnveido komandu, 1+1 noteikti ir vairāk par 2. Taču, ja virsroku ņem raksturu nesaderība, pārlieku izteiktais egocentrisms un vēlme vilkt deķīti uz savu pusi, tad 1+1 var izrādīties pat ar negatīvu iznākumu!

Dzimumu līdztiesība sportā © DIENA

Kāpēc sieviešu turnīram balvu fonds ir mazāks nekā līdzīgām sacensībām vīriešu konkurencē? Kāpēc sponsori sievietēm piedāvā zemākus honorārus? Līdzīgi kā citās jomās, arī sportā aktivizējusies diskusija par vienlīdzīgu atalgojumu abiem dzimumiem. Atalgojums, iespējams, ir viens no būtiskākajiem aspektiem sarunās par diskrimināciju, taču noteikti ne vienīgais līdztiesības simbols.