Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Tuvplānā

Spilgtu iespaidu zeme © DIENA

Latvijas sporta vēsturē vēl nav bijis pasākums, kurā atbalstīt kādu mūsu valsts nacionālo izlasi vai sportistu uz citu kontinentu dodas tik liels līdzjutēju skaits. Braukšana ārpus Eiropas allaž ir īpašs notikums, tāpēc ieskatīsimies, ko basketbola līdzjutējiem noteikti ņemt vērā un ko nedrīkst palaist garām Indonēzijas galvaspilsētā Džakartā jeb Lielajā Duriānā.

No spēles līdz trasei © DIENA

Piedod, puisi, kas istabā spēlē videospēles, tu taisies iesēsties raķetē, kas traucas ar trīssimt divdesmit kilometriem stundā? – 11. augustā uz lielajiem ekrāniem iznākošā filma Gran Turismo. No spēles līdz trasei atbild ar apstiprinošu "jā". Tas ir patiesos notikumos balstīts stāsts par Janu Mardenborovu, kurš kļūst par GT Academy dalībnieku, lai videospēļu stūri nomainītu pret īstu un pacīnītos par iespēju piedalīties autosacīkstēs.

Vide un liekais svars © DIENA

Aktīvā vasara lēnām tuvojas noslēguma cēlienam. Vai brīdī, kad beigsies peldēšanas, laivošanas un pārgājienu sezona, atgriezīsies liekie kilogrami? Liekas, ka par to viss jau izrunāts – turpini sportot, ēd veselīgi, būs labi! Taču liekajam svaram ir vēl viens interesants aspekts, par ko runā visai maz. Tā ir apkārtējā vide, kas veido uztura paradumus un ietekmē sportisko aktivitāšu pieejamību. Izrādās, par šo tēmu zinātnieki veikuši interesantus pētījumus.

Banki ducis starp pasaules zvaigznēm © DIENA

Sarežģītām izvēlēm bagātas būs pēdējās nedēļas pirms Latvijas vīriešu basketbola valstsvienības ilgi gaidītās debijas Pasaules kausa finālturnīrā. Luka Banki ir apgāzis ne vienu vien pesimistisku prognozi kvalifikācijas turnīrā, un nu viņam jāparāda savas intuīcijas un komunikācijas prasmju augstākā pilotāža, lai uz Džakartu aizvestu komandu, kas būs gatava izaicināt Eiropas, Amerikas un Āzijas basketbola zvaigznes. "Līdz šim sasniegtais ir tikai un vienīgi spēlētāju nopelns, un darīsim visu, lai arī pasaules kausā iepriecinātu daudzos atbalstītājus un viņiem būtu iemesls lepoties ar mūsu komandu," strauji tuvojoties lielajam notikumam, treneris arvien biežāk priekšplānā cenšas virzīt basketbolistus. Komandā apzinās, ka izcilajam rezultātam kvalifikācijas turnīrā Tālajos Austrumos vairs nebūs nozīmes – savu vietu uz pasaules basketbola kartes vajadzēs vēlreiz no jauna pierādīt katrā spēlē.

Ātrais ceļš atgriežas Rīgā © DIENA

Pirms deviņiem gadiem pirmais mēģinājums noorganizēt spīdveja Grand Prix seriālu Rīgā noslēdzās ar sāpīgu neveiksmi. Tomēr spīdveja gars galvaspilsētā nav zudis, un 12. augustā Biķernieku mototrekā beidzot satiksies visi pasaules labākie braucēji sporta veidā, kurā sportisti uz motocikliem bez bremzēm brauc pa ovālu, sasniedzot pat 120 kilometru stundā lielu ātrumu. Īso braucienu dēļ skatītājiem tribīnēs ne mirkli nav garlaicīgi.

Uz Džakartu © DIENA

Piektdienas, 25. augusta, pusdienas laikā visa uzmanība būs pievērsta Indonēzijas galvaspilsētai Džakartai – Latvijas basketbola izlase spēlē pret Tuvo Austrumu valsti Libānu debitēs Pasaules kausa finālturnīrā.

Ceļā uz pēdējo desmitcīņu © DIENA

Mūsdienās eksperti iesaka, ka trenēties vajag nevis daudz, bet gudri, tomēr Latvijas rekordists desmitcīņā Edgars Eriņš norāda, ka vieglatlētikas daudzcīņā šī stratēģija nedarbosies – lai kaut ko sasniegtu, šajā disciplīnā jātrenējas ļoti daudz, ieliekot pamatīgu fizisko bāzi. Tomēr tik apjomīga darba rezultātā rodas trauma pēc traumas, ar kurām viņš pats nepārtraukti saskāries gan sporta karjeras laikā, gan arī pašlaik, cenšoties sagatavoties sava mūža pēdējai desmitcīņai.

Azartspēļu biznesam pakļautais sports © DIENA

Pēc 2018. gadā Latvijā veiktās nodokļu reformas, mainot nodokļu atvieglojumu procesu par sportam veiktajiem ziedojumiem, daudz dzirdēts, ka nodokļu politika vairs neesot labvēlīga sporta atbalstīšanai. Lai saprastu problēmas sakni, jāpaskatās uz sporta atbalstīšanas praksi kopumā. Pasaulē izplatītākais veids ir sponsorēšana jeb reklāma, bet Latvijā nereti tiek kombinēts ziedojumu un reklāmas modelis, jo veikt ziedojumus ir interesanti tieši nodokļu atlaižu kontekstā. Tomēr vai sports jāatbalsta tikai nodokļu atlaides dēļ? Vai veselīgs dzīvesveids kā augstākais mērķis nav labs iemesls atbalstīt sportu arī tad, ja nodokļu aprēķinus no tā nemainīs? Latvijas sports nokļuvis azartspēļu biznesa naudas pakļautībā, kas dažādi mēģina apiet likuma prasības.

Šūmahera neraža Verstapena impērijā © DIENA

Vai mēs varam sākt pieskaitīt Maksu Verstapenu pie Formulas 1 visu laiku varenajiem? Jūnija vidū viņš Kanādas GP izcīnīja savu 41. uzvaru karjerā, atkārtojot leģendārā Airtona Sennas sasniegumu. tādā ritmā turpinot, vēl šogad Nīderlandes braucējam ir iespēja panākt Alēnu Prostu (51 uzvara) un Sebastianu Fetelu (53), taču, lai pietuvotos Mihaelam Šūmaheram (91) un Lūisam Hamiltonam (103), būs nepieciešami vairāki gadi un tikpat dominējoša Red Bull komanda. Uz šo vēsturisko uzvaru Monreālā no Mercedes boksiem noskatījās Mihaela dēls Miks Šūmahers, kura F1 pilota karjera ir uzlikta uz pauzes un kura izredzes pilnvērtīgi atgriezties apritē šobrīd vairāk atkarīgas no kolēģu neveiksmes.

Gan konkūrs, gan iejāde © DIENA

Latvijas konkūra jātnieki šajā sezonā gūst plašus panākumus, ar patīkamu satraukumu gaidot tradicionālo Pasaules kausa posmu savās mājās, kas no 21. līdz 23. jūlijam notiks sporta centrā Kleisti. Turklāt nedēļu vēlāk no 28. līdz 30. jūlijam turpat risināsies Latvijā vēl nebijuša līmeņa sacensības jāšanas sporta iejādē. Ar gaidāmajiem jāšanas sporta svētkiem iepazīstina Latvijas Jātnieku federācijas preses dienesta vadītāja Kate Ansone.