Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Nepieciešams jauns dators? Uzzini, kā izvēlēties labāko

Ja pienācis laiks iegādāties jaunu portatīvo datoru, plašais piedāvājums var mulsināt – kā zināt, kurš dators ir prasībām atbilstošākais? Ir skaidrs, ka datoru nevajadzētu izvēlēties, ņemot vērā tikai ražotāju un cenu – lai dators kalpotu ilgi un labi, svarīgi ir arī citi faktori.

Izvēloties datoru, vajadzētu izvērtēt, kādam mērķim tas galvenokārt kalpos – darbam, mācībām vai izklaidei. Tādā veidā datoru izvēlēties būs daudz vienkāršāk.

Ikdienas darbībām – budžeta klases datori

Ikdienas lietošanai pietiks arī ar mazāk jaudīgu, vienkāršu ierīci, tāpēc tādiem kritērijiem kā videokarte, procesors un operatīvā atmiņa nav izšķirošas nozīmes. Šajā gadījumā galvenais kritērijs varētu būt datora cena. Ņemot vērā, ka cenas dažādās tirdzniecības vietās atšķiras, vērts aplūkot vairākus variantus un tikai tad izvēlēties piemērotāko, budžetam atbilstošāko. Veikali rīko arī portatīvie datori akcijas, kas ļauj ietaupīt vēl vairāk – šis ir vēl viens iemesls, kādēļ ir būtiski izpētīt vairāku veikalu piedāvājumu.

Domājot par cenas ziņā izdevīgākā datora iegādi, tomēr vajadzētu izvērtēt, kādi ir ierīces parametri. Jāatzīmē, ka nopērkami arī datori bez programmatūras – to cena būs zemāka, taču pēc tam pašam jādomā par operētājsistēmas uzstādīšanu. Te jāuzsver, ka nelegālas operētājsistēmas izmantošana var šķist vilinoša iespēja, taču var būt riskanta, jo datorā var tikt ielaisti vīrusi.

Izklaidēm – jaudīgākas ierīces

Datoriem, kuri paredzēti izklaidei un spēlēm, parasti ir jaudīgāka videokarte, augstākas klases procesors, lielāka operatīvā atmiņa. Šādi datori izceļas arī ar augstu ekrāna izšķirtspēju. Protams, tie arī izmaksās vairāk kā budžeta klases datori, taču sniegs pavisam citu lietošanas pieredzi.

Citi būtiski kritēriji

Svarīgi kritēriji, kas var ietekmēt datora izvēli ir arī ierīces izmēri un svars. Ja datoru plānots bieži pārnēsāt, piemērotāka būs svara ziņā vieglāka ierīce. Nozīme ir arī baterijas darbības laikam – īpaši, ja ierīce tiks lietota ārpus telpām vai citur, kur nav pieejama strāvas padeve.

Vajadzētu izvērtēt arī ekrāna izmēru – jo tas būs lielāks, jo vieglāk būs skatīties video, lasīt tekstu, aplūkot fotogrāfijas. Jāņem gan vērā, ka dators ar lielāku ekrānu svara ziņā būs smagāks, kā ierīces ar mazāku ekrānu.

Daudzi par to nepadomā, taču būtiska ir arī mehānismu kvalitāte. Piemēram, neizturīgas eņģes, kas savieno datora ekrānu ar klaviatūru, draud ātri vien salūzt.

Kur iegādāties datoru?

Viens no variantiem, ja aktuāla datora iegāde, ir doties uz specializēto veikalu. Taču dažkārt tur izvēle nav pietiekama, bet staigāt pa vairākiem veikaliem ir gan laikietilpīgi, gan nogurdinoši. Šādā situācijā risinājums var būt interneta veikals, kas nodrošinās ātru un ērtu piedāvājuma aplūkošanu un salīdzināšanu, kā arī vienkāršu pasūtījuma noformēšanu.

Tiešsaistē iespējams iepazīties arī ar citu pircēju atsauksmēm un speciālistu ieteikumiem, kas noteikti atvieglos izvēli. Lielākie interneta veikali nodrošina vairākas piegādes iespējas, kas ļauj katram izvēlēties ērtāko risinājumu. Jāpatur arī prātā, ka, iepērkoties tiešsaistē, spēkā ir distances līgums, kas sniedz tiesības pircējam 14 dienu laikā atdot preci atpakaļ pārdevējam, ja iegādātais tomēr neatbilst prasībām. Pirms tam svarīgi iepazīties ar preču atgriešanas nosacījumiem.

Dators parasti tiek iegādāts kā ilgtermiņa risinājums, tādēļ svarīgi ņemt vērā visus svarīgos aspektus. Neatkarīgi no datora iegādes vietas, būtiski iepazīties ar ierīces specifikāciju un arī garantijas noteikumiem.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Pieci pieprasītākie juridiskie pakalpojumi

Mums katram dzīvē var gadīties situācijas, kad ir nepieciešams izmantot juridiskos pakalpojumus. Fiziskas personas visbiežāk meklē juridisko palīdzību, lai sakārtotu dažādus ģimenes tiesību jautāj...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti