Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Tuvplānā

Roberta atgriešanās © DIENA

Ir jāapzinās sava vērtība un jāzina, ka tas, ko tu dari, ir derīgs un labs, saka vijolnieks Roberts Balanas (28). Pasaulē pazīstamību ieguvis ar Eltona Džona uzslavu, viņš turpina savu ceļu mūzikā, aicinot arī citus jaunos māksliniekus izmēģināt spēlēt ne tikai klasiku.

Iesprūduši vai strupceļā? © DIENA

Jau patlaban ir skaidrs, ka Krievijas sāktais karš Ukrainā ar šo gadu nebeigsies. Ko devis ilgi gaidītais pretuzbrukums, kādas ir tā vājās vietas, un kādi varētu būt risinājumi?

Par asarām un pomelo © DIENA

Jaunā viļņa šlāgera duets Čipsis un Dullais jeb Mārtiņš Ābols (43) un Ģirts Strumpmanis (41) sagaida pilngadību ar savu līdz šim lielāko koncertu, plati Zelta večuki un netradicionālu "merču" – protams, pomelo!

Lai no griestiem sviedri tek © DIENA

Reperis Helvijs Fiņķis (30) stāsta par četrpadsmitgadnieku sevī, degsmi un dzirkstelēm, ko joprojām jūt uz skatuves, un visiem piedāvā savu vislielāko koncertu.

Sveces, kas dara lielu darbu © DIENA

Pērn biedrības Tavi draugi rīkotajā ierakumu sveču liešanas akcijā Ukrainas armijas un civiliedzīvotāju atbalstam uz kara skarto valsti aizceļoja simt tūkstoši Latvijā tapušu sveču. "Atcerieties, ka ikviena pagatavotā ierakumu svece izdarīs lielu un labu darbu," saka biedrības pārstāve Beāte Bēvalde un aicina ne tikai Lāčplēša dienā, 11. novembrī, bet arī turpmāk katru sestdienu doties uz biedrības mītni Ventspils ielā Rīgā gatavot ierakumu sveces

Urķētājs © DIENA

Tautas mūzikas instrumentu meistars un muzikants Valters Reiznieks (65) par tradīciju attīstību, govju ragu neatklāto skaistumu un kopā dziedāšanas spēku

Ne tikai ķirbji un baravikas © DIENA

Rīgas restorānu nedēļa šogad būs krietni garāka par nedēļu – no 30. oktobra līdz 12. novembrim –, dodot iespēju šajā laikā visiem gardēžiem ļauties garšas piedzīvojumam par īpaši pievilcīgu cenu. Galvenā pasākuma doma ir stāstīt par to, kas ir mūsdienu Latvijas virtuve un kur ir ļoti labi šefpavāri, kuri veido arī jauno Latvijas gastronomiju, stāsta pasākuma organizatoru – Rīgas investīciju un tūrisma aģentūras – mārketinga nodaļas vadītāja Rita Pētersone.

Pērļu zvejnieki © DIENA

Aizputē ir vairāki nami ar bagātīgu vēstures patinu, kas nevis atbiedējusi jaunos īpašniekus, bet, tieši otrādi, – pat pamudinājusi tos iegādāties. Arī Marta Gaile uzskata to par savu misiju: atjaunot vairāk nekā divsimt gadu veco ēku, kas savulaik bijusi baltvācu literāta un gleznotāja Ulriha fon Šlipenbaha, fon Korfu un fon OstenSakenu dzimtas mājas un kur ilgus gadus darbojusies Latvijas Bankas filiāle. Nu jau četrus gadus tajā saimnieko biedrība Amalienburg, soli pa solim restaurējot vēsturisko namu un veidojot to par publisku kultūrtelpu, kurā būs vieta gan koncertiem un pasākumiem, gan... šokolādei​

Izķer kā karstus pīrādziņus © DIENA

Pedagogu paaudžu nomaiņas lēnie tempi arvien jūtamāk atsaucas uz izglītības sistēmu. Maz ir to jauniešu, kuri studē pedagoģiju, bet vēl mazāk ir to, kuri aiziet uz skolu un tur arī paliek. Tāpēc nav brīnums, ka topošos pedagogus jau pirmajā kursā direktori izķer kā karstus pīrādziņus. Arī Mārtiņš Mārcis Pavļukovskis vienlaikus gan vēl studē Latvijas Universitātē, gan Rīgas 47. vidusskolā māca skolēniem ķīmiju un matemātiku, audzina ceturto un vienpadsmito klasi.

Nacionāla mēroga moments © DIENA

Kā vērtēt jaunās, Evikas Siliņas (JV) vadītās valdības ministrus? Kas varētu izrādīties viņu stiprās un kas – vājās puses?

Pretuzbrukuma mīnu lauki © DIENA

Nu jau labu laiku notiek daudz apspriestais un iepriekš ilgi gaidītais Ukrainas pretuzbrukums. Kas izrādījušies tā vājie punkti un kas – stiprās puses? Un kādas solās būt perspektīvas un nākotnes taktika?

Tā nebija zole © DIENA

Latvijas basketbola valstsvienība pēc neatkarības atgūšanas itāļu speciālista Lukas Banki (58) vadībā ar izcīnīto piekto vietu Pasaules kausā ir guvusi lielu panākumu.

Es zinu, ko gribu darīt. Saruna ar Rihardu Zaļupi © DIENA

Vissvarīgākais ir gūt prieku no procesa, nevis no rezultāta, uzskata pazīstamais, ļoti darbīgais komponists un sitaminstrumentālists Rihards Zaļupe (40). Vēl viņam svarīgi paskatīties uz visu mūsdienās notiekošo no sava skatpunkta.

Cer panākt, ka "spēle" ies. Saruna ar Eviku Siliņu © DIENA

Demisionējušās valdības labklājības ministre un Jaunās Vienotības izvirzītā premjera amata kandidāte Evika Siliņa (48) par to, kāpēc, viņasprāt, šai valdībai neizdevās, kāpēc pati ir pārliecināta, ka nebūs "Kariņš 2.0", un par to, ka vairs nebūs neviena ēnā.

Ne rožu lauks, ne šķīstītava © DIENA

Grupa no Liepājas, kas nespēlē liepājroku. Progroka orķestris "astoņkājis" jeb Aston Kais šogad ir viens no pieprasītākajiem kolektīviem mūzikas festivālos. SestDiena uz sarunu aicināja tās dalībniekus Hariju Ločmeli (22) un Trīni Kalniņu (23).

Joki palīdz pārvarēt bailes © DIENA

Skatuve laikam mani izglāba, atzīst ukrainis Andrijs Danilko (49) jeb Verka Serdjučka, kas uzstāsies ar koncertu arī vondersalā Rīgā 16. augustā. Sarunā ar SestDienu viņš dalās pārdomās gan par ironijas nozīmi, gan to, kāpēc skatuves māksliniekiem par sevi nekad nevajag atklāt pārāk daudz.

Nevēlos būt kāda cita © DIENA

Esmu daudzas kultūras un valstis vienlaikus, saka aktrise Patrīcija Klārksone (63), kuras dzīslās rit arī lietuviešu asinis. Šogad viņa vadīja Karlovi Varu kinofestivāla žūriju, bet stāsta arī par sievietes lomu, sevis apzināšanos un pārmaiņām Holivudā.

Vairāk Tuvplānā