Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Kino/TV

Rudens balvu raža Latvijas kino © DIENA

Tik daudz prestižu un nozīmīgu atzinību tik īsā laika sprīdī Latvijas kino nav saņēmis vēl nekad – akcentē Nacionālā kino centra vadītāja Dita Rietuma.

Līdz trešdienai tiešsaistē var noskatīties RIGA IFF laureātfilmu Dievzeme

Ar apbalvošanas ceremoniju un īpaša uzvarētājfilmas seansa izziņošanu ir noslēdzies devītais Rīgas Starptautiskais kino festivāls (RIGA IFF). Šogad festivāla galvenajā, Pilnmetrāžas filmu konkursā ar žūrijas vienbalsīgu lēmumu par uzvarētāju tika pasludināta islandiešu režisora Hlinura Palmasona filma Dievzeme – stāsts par dāņu mācītāja misiju 19. gadsimta Islandē uzbūvēt baznīcu.

Latvijas filmām – vienā dienā septiņas balvas Eiropas festivālos

Nedēļas nogalē noslēgušies vairāki kinofestivāli, atnesot Latvijas kinoprofesionāļiem ievērojamu balvu klāstu – Viesturs Kairišs un spēlfilma Janvāris saņēma četras nozīmīgas balvas Romā un Varšavā, Lindas Oltes debijas filma Māsas – divas balvas Varšavas festivālā, savukārt studijas Atom Art kopražojuma īsfilma Sakritības tika atzīta par labāko animācijas filmu festivālā DOK Leipzig.

Noslēdzas devītais Rīgas Starptautiskais kino festivāls; galveno balvu saņem filma Dievzeme

Rīgas Starptautiskais kino festivāls (RIGA IFF), kas šogad norisinās no 13. līdz 23. oktobrim klātienē Rīgā un tiešsaistē visā Latvijas teritorijā, apbalvošanas ceremonijā ir paziņojis savus laureātus! Šogad par starptautiskās žūrijas novērtējumu un festivāla godalgām darbi sacentās sešos konkursos, tostarp arī par nomināciju Eiropas Kino Akadēmijas balvai Eiropas īsfilma 2023, Eiropas Bērnu filmu asociācijas (ECFA) balvu, kas garantē nomināciju ECFA gada labākās Eiropas bērnu filmas titulam, kā arī LTV bērnu žūrijas balvu.

Viestura Kairiša filma Janvāris uzvar Romas Starptautiskajā kinofestivālā

Režisora Viestura Kairiša filma Janvāris uzvarējusi 17. Romas Starptautiskajā filmu festivālā, liecina informācija festivāla mājaslapā. Filma atzīta par labāko Progresīvā kino kategorijā. Kairišs festivālā atzīts par labāko režisoru, savukārt filmas galvenās lomas atveidotājs Kārlis Arnolds Avots izcīnījis labākā aktiera darba balvu.

Signes Baumanes filma Mans laulību projekts nominēta Eiropas Kinoakadēmijas balvai

Eiropas Kinoakadēmija šodien, 19. oktobrī, izsludinājusi vairākus balvām nominēto filmu "īsos sarakstus", arī piecas animācijas filmas, kas pretendē uz Eiropas Kinoakadēmijas balvu kategorijā Labākā animācijas filma, un šajā piecniekā iekļauta Signes Baumanes pilnmetrāžas animācijas filma Mans laulību projekts, informēja Nacionālā Kino centra filmu nozares informācijas speciāliste Kristīne Matīsa.

Balvu saņem pirmais Latvijas filmu Rudens maratona skatītājs

Līdz ar septembri kinoteātru repertuārā sākās Latvijas filmu pirmizrāžu sezona – Rudens maratons –, un Nacionālais Kino centrs izsludināja balvu aktīvākajiem kinoteātru apmeklētājiem – noskatoties piecas Latvijas filmas un sakrājot kinobiļetes, balvā var saņemt vērtīgu kinogrāmatu. Pirmais skatītājs balvu jau nopelnījis, un tas ir students Miks Emīls Akmentiņš.

Foto: Režisora Matīsa Kažas drāma Neona pavasaris piedzīvo krāšņu pirmizrādi

Svētku gaisotnē, pulcējot kopā filmas veidotājus un dažādu paaudžu skatītājus kuplā skaitā, kas, ienākot kinoteātra Splendid Palace pagalmā, jau neviļus tika ievilkti reiva pasaulē, par ko arī režisora Matīsa Kažas jaunākā drāma Neona pavasaris, kas 14. oktobra vakarā Rīgas Starptautiskā kino festivāla ietvaros piedzīvoja pirmizrādi. Filma Neona pavasaris ir skatāma visos lielākajos kinoteātros Latvijā.

Viestura Kairiša jaunā spēlfilma Janvāris oktobrī un novembrī būs skatāma nozīmīgos Eiropas kinofestivālos

Ar Eiropas pirmizrādi piektdien, 14. oktobrī, Varšavas starptautiskā kinofestivāla konkursa programmā Viestura Kairiša jaunā spēlfilma Janvāris uzsāks virkni filmas seansu nozīmīgos Eiropas kinoforumos. Varšavas starptautiskais kinofestivāls tiek rīkots katru gadu kopš 1985. gada, un filma Janvāris iekļauta galvenajā konkursa skatē. Seansi Varšavā notiks 14., 15., 16. un 23. oktobrī, un filmas Eiropas pirmizrādē gaidāma arī skatītāju tikšanās ar režisoru Viesturu Kairišu, operatoru Vojcehu Staronu un mākslinieci Ievu Jurjāni.

Uz ekrāniem nonāks seriāla Baltais lotoss otrā sezona

Pirmdien, 31. oktobrī HBO sāks demonstrēt desmit Emmy balvas guvušā satīriskā seriāla Baltais lotoss (The White Lotus) otro sezonu, un pirmā sērija līdz ar pasaules pirmizrādi būs skatāma arī LMT viedtelevīzijā. 2021. gadā iznākusī seriāla pilotsezona par dramatiskajiem notikumiem Havaju salu viesnīcā Baltais lotoss guva plašu skatītāju interesi un augstu kritiķu novērtējumu, savukārt otrās sezonas darbība norisināsies gleznainajā Sicīlijā.

Rīgā notiks kārtējā tikšanās ar kinokritiķi Antonu Doļinu

Otrdien, 11.oktobrī, plkst.19.00 kinoteātra Splendid palace Lielajā zālē festivālā Botānika notiks kārtējā tikšanās ar kinokritiķi, žurnālistu, radio raidījumu vadītāju Antonu Doļinu. Pasākums turpina projekta Kultūras praktikums publisko sarunu sēriju. Tikšanās tēma: No Venēcijas festivāla līdz Oskaram: sezonas svarīgākās filmas.