Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 23. maijs
Leontīne, Ligija, Lonija, Leokādija

Kannu festivālā demonstrēs režisora Ginta Zilbaloža pilnmetrāžas animācijas filmu Straume

Otrdien, 14. maijā, Francijā sākas pasaulslavenais Kannu kinofestivāls, kas ilgs līdz 25. maijam, un Latvijai šogad tas ir ļoti īpašs – režisora Ginta Zilbaloža pilnmetrāžas animācijas filma Straume/Flow atlasīta Kannu konkursam Un certain regard/Īpašais skatiens. Arī citi Latvijas kinoprofesionāļi aktīvi piedalās kinoindustrijas notikumos, filmu tirgū un atsevišķās programmās.

Šogad viens no Eiropā vecākajiem kinofestivāliem Kannās notiek jau 77. reizi, un Latvijai tas atnesis lielisku ziņu – starp 18 filmām no visas pasaules, kas sīvā konkurencē iekarojušas vietu Kannu „otrā konkursa” programmā Un certain regard, ir arī Ginta Zilbaloža filma Straume, un tas ir ārkārtīgi rets gadījums, ka animācijas filma vispār iekļauta kādā no Kannu svarīgākajām programmām.

Nacionālā Kino centra vadītāja Dita Rietuma komentē: “Izturēt milzīgo konkurenci vairāku tūkstošu Kannu festivālam pieteikto filmu vidū un tikt atlasītam Kannu konkursa skatei – tas jau ir milzīgs Latvijas kinoveidotāju panākums. Fakta unikalitāti nodrošina arī tas, ka animācijas filmas Kannu festivālā ir īpašs izņēmums. Jāpiezīmē, ka 2010. gadā Kannu festivāla īsmetrāžas filmu konkursā bija iekļauta Jurģa Krāsona animācijas īsfilma Norīt krupi, kas arī tolaik bija īpašs notikums un Latvijas animācijas spēka apliecinājums.  Tomēr konkursā Un certain regard Latvijas kino 21. gadsimtā vēl nav bijis pārstāvēts, atgriežamies šajā programmā pēc Lailas Pakalniņas filmu panākumiem 90. gados. Novēlu Ginta Zilbaloža veidotajai un Matīsa Kažas producētajai filma Straume harmonisku plūdumu pretī pasaules un, iespējams, arī Kannu festivāla atzinībai!”

Konkursa programmā Un certain regard uzmanība tiek pievērsta jaunu un daudzsološu autoru filmām, kas izceļas ar mākslinieciski augstvērtīgiem atklājumiem; tieši tādus raksturojumus savulaik izpelnījās šāgada Un certain regard žūrijas prezidents, spilgtais "kanādiešu brīnumbērns" Ksavjē Dolans/Xavier Dolan (1989). Kannu festivāla galveno žūriju šogad vada režisore Grēta Gērviga, populārās filmas Bārbija/Barbie (2023) autore, bet 77. festivāla plakātu, ko jau tradicionāli veidojis dizaina birojs Hartland Villa, iedvesmojis kadrs no filmas Augusta rapsodija/Rhapsody in August (1991), kuru uzņēmis leģendārais režisors Akira Kurosava.

Latvijas filma Straume pasaules pirmizrādi Kannās piedzīvos 22. maijā, tai paredzēts arī festivāla seanss 23. maijā un divi seansi Kannu filmu tirgū Marché du Film (14.–22.05.). Filmu tirgus jau tradicionāli ir teritorija, kur Latvijas kinoprofesionāļi strādā visintensīvāk un daudzskaitlīgāk; arī šogad tur darbosies Latvijas paviljons, kur spēkus apvieno Nacionālais Kino centrs, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) un Latvijas Kinoproducentu asociācija, bet atsevišķā stendā Filmu studija Rija strādās pie dažādu Latvijas studiju filmu izplatīšanas.

Marché du Film ietvaros tā sauktais tirgus seanss, kurā filmu skatās industrijas profesionāļi, filmu izplatītāji un festivālu programmētāji, paredzēts arī studijas Mistrus Media un režisora Dāvja Sīmaņa spēlfilmai Marijas klusums, kas starptautisko karjeru jau uzsākusi ar balvu Berlīnes kinofestivālā februārī.

Īpašu uzmanību Kannu filmu tirgus ietvaros izpelnījusies režisoru Laura Ābeles un Raita Ābeles veidotā filma Dieva suns/Dog of God, kas iekļauta industrijas pasākumu programmā Fantastic 7 – pirms pieciem gadiem dibinātā iniciatīvā, kuru veido septiņu pasaules A klases festivālu ieteikti fantāzijas žanra projekti vai tikko pabeigtas filmas. Nacionālā Kino centra un Eiropas fonda ERAF finansēto un eksperimentālā rotoskopijas tehnikā veidoto filmu Dieva suns izvirzījis Tallinas festivāls Melnās naktis, kas to katalogā raksturo kā „aizraujošo Latvijas projektu”, vizuāli pārsteidzošu un efektīgu „žanra dārgakmeni no Baltijas”. Programmas Fantastic 7 prezentācija paredzēta 19. maijā no 12.00 Kannu Festivāla pilī/Palais des Festivals.

Latvijas un Baltijas pārstāvji, kurus vieno sadarbības tīkls Baltic Shorts, aizvien intensīvāk darbojas arī Kannu filmu tirgus īsfilmu sadaļā Short Film Corner/Rendez vous Industry. Tur šogad iniciatīvai New Producers Room kā viens no desmit dalībniekiem atlasīts Latvijas jaunais producents Emīls Alps, kurš vada studiju Neonorma un Kannās kopā ar autorēm prezentēs režisoru Līvas Polkmanes un Martas Šleieres topošo īsfilmu Paldies par jūsu atsauksmi/Thank You for Your Review, kas iepriekš iekļauta Baltic Pitching Forum un Turīnas īsfilmu tirgus/Torino Short Film Market programmās.

Strādāt Kannu kinofestivālā dodas arī citi starptautiski aktīvie Latvijas filmu producenti, Nacionālā Kino centra pārstāvji, arī Rīgas starptautiskā kinofestivāla (Riga IFF) komanda un Baltic Shorts dalībnieki no Latvijas; Ginta Zilbaloža filmas Straume pasaules pirmizrādi apmeklēs kultūras ministre Agnese Logina.

Speciāli darbam Kannu filmu tirgū un Latvijas paviljonā Nacionālais Kino centrs sadarbībā ar Latvijas Animācijas asociāciju izveidojis aktuālo Latvijas animācijas autoru un studiju katalogu, tas pieejams NKC mājaslapas iespiedizdevumu sadaļā. Aktualizēts arī informatīvs izdevums par Latvijas filmu nozari, studijām un producentiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja