Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 15. jūnijs
Vilija, Vits, Žermēna, Baņuta

Literatūra

Lucavsalā norisināsies minifestivāls Dzejas pusnakts dārzā

Apritējis gads kopš cikla Dzejas pusnakts pirmā pasākuma pļavā. Organizatori iesaista performatorus, mūziķus, dzejniekus un aicina apmeklētājus atzīmēt vasaras saulgriežus un gada īsāko nakti Lucavsalas kopienas dārzā piektdien, 21. jūnijā, no pulksten 20.00 līdz rītausmai.

Stāsts par cilvēku dzīvēm. Dzejas intervence un ekskursija Anatomijas muzejā kopā ar Ivaru Šteinbergu © DIENA

Rīgas Stradiņa universitātes Anatomijas muzejā (Kronvalda bulvārī 9, Rīgā) starp vairākiem tūkstošiem anatomisko preparātu ir ienākuši dzejoļi. Šīs Anatomijas vārsmas ir radījis dzejnieks Ivars Šteinbergs, iedvesmojoties un padziļināti pētot muzeja ekspozīciju, kurā izstādīti cilvēku kauli, orgāni un ķermeņa daļas, kas mācību un zinātniskiem mērķiem sakrāti Rīgas Anatomikumā XX gadsimta 20. un 30. gados.

Miris rakstnieks Alberts Bels

Otrdien 85 gadu vecumā miris rakstnieks Alberts Bels, informēja rakstnieka meita Ieva Prunte.

Lai melnā mežacūka neatrod. Baldones ielas pagalma impresijas, atverot Ineses Zanderes Stikla burtnīcu © DIENA

Brīvi un plūstoši spēdama būt gan liela, gan maza, nesen kā sarakstījusi divus pamatā bērnu auditorijai domātus dzejoļu krājumus – Putni mūs redz un Izdomā sev auto –, dzejniece Inese Zandere ar savu neatdarināmo rotaļīgo viedumu ir vērsusies pie pieaugušajiem. Dzejas un prozas krājums Stikla burtnīca tomēr pieprasa dzīvotas dzīves priekšzināšanas, lai pa īstam varētu novērtēt, piemēram, tādu rindiņu kā "tēva fotogrāfija pareizi saplēsta,/Lai zelta griezums sadala dzīvi".

Vasaras sezonā ekskursijas RSU Anatomijas muzejā vadīs dzejnieks Ivars Šteinbergs

Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Anatomijas muzejs apmeklētājus aicina arī vasaras sezonā. Paralēli pastāvīgajai ekspozīcijai no 13. jūnija poētiskas ekskursijas vadīs dzejnieks Ivars Šteinbergs, daloties ar savu stāstu par nupat maijā atklāto dzejas intervenci Anatomijas vārsmas un lasot savus intervences dzejoļus.

Ziedoņa muzejs vasaras sezonu atklās ar bērnu dienas pikniku

Starptautiskajā bērnu tiesību aizsardzības dienā, 1. jūnijā, plkst. 11.00 Ziedoņa muzejs atklās jauno vasaras sezonu. Šogad muzejs akcentē bērnu tēmu, tāpēc kopā ar suni Funi notiks ģimeņu pikniks, kurā visi aicināti ierasties ar groziņiem.

Šodien atklāj ikgadējo Punctum festivālu

Literatūras žurnāls Punctum, svinot savu 10. dzimšanas dienu, festivālu šogad velta cilvēka un dabas mijiedarbībai. Lasījumos un performancēs ekoloģijas tēmas risinās pašmāju un ārvalstu literāti, aicinot pārvērtēt un apvērst varas pozīcijas cilvēka un dabas nošķīrumā. Festivāls norisināsies no 14. līdz 24. maijam.

Notikums Elles ķēķis atklāj Savvaļu atklās brīvdabas mākslas telpu

Sestdien, 18. maijā, ar vērienīgu notikumu Elles ķēķis atklāj Savvaļu notiks Savvaļas 5. sezonas atklāšana. Notikums ir daļa no četru dienu kultūras festivāla Gunars Saliņš un Elles ķēķis, kas piedāvās pilnas dienas programmu ar mūsdienu latviešu dzejnieku un jauno mākslinieku piedalīšanos. Ērtākam apmeklējumam, rīkotāji piedāvā reģistrēties kopīgam braucienam ar īpašo autobusu no Rīgas uz Savvaļu, ar atgriešanos Rīgā šīs pašas dienas izskaņā.