Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 1. jūnijs
Mairita, Bernedīne, Biruta

Klajā laista trimdas dzejnieka Gunara Saliņa dzejas izlase Apmežosim Ņujorku

Apgādā Neputns iznākusi latviešu trimdas dzejas klasiķa Gunara Saliņa dzejas izlase Apmežosim Ņujorku Kārļa Vērdiņa sastādījumā. Esejas un priekšvārdu autors: Kārlis Vērdiņš. Literārais redaktors Raimonds Ķirķis. Dizains: Klāvs Priedītis.

Izlases izdošana ietilpst plašākā norišu sērijā, šopavasar atzīmējot Saliņa simtgadi, un grāmatas atvēršanas pasākums norisināsies 2024. gada 18. maijā plkst. 15.30 Savvaļā, notikumu ciklā Elles ķēķis atklāj Savvaļu.

Kārļa Vērdiņa sastādītā Gunara Saliņa dzejas izlase Apmežosim Ņujorku aptver 101 spožāko no viņa liriskajiem un liroepiskajiem dzejoļiem, kas sarakstīti no 1945. līdz 2003. gadam. Saliņa dzejoļu sašķeltās pasaules izjūta viņu sarado ar daudziem citiem starptautiskā modernisma dzejniekiem, kuri attapās Ņujorkas “kausējamā katlā”, līdzi nesdami atmiņas par citām vietām, par kurām metropolē atgādina tikai kāds īslaicīgs acumirklis, kas izraisa atmiņu vīzijas.

Par grāmatas tituldzejoli sastādītājs Kārlis Vērdiņš skaidro: “Saliņa dzejolis ir daļa no starptautiskā modernisma literatūras, kuras autori tiecās samierināt modernitātes laikmeta sašķelto cilvēka psihi. Industrializācija un urbanizācija pēdējo gadsimtu gaitā pārvērta lielās metropoles par daudzu jo daudzu cilvēku dzīves un darba vietu. Modernisma literatūra reaģēja uz šiem apstākļiem, tai skaitā ar sirreāla vai sintētiska pilsētas tēla radīšanu, kurā dažādās kombinācijās sajaucās civilizācija un daba." Šo aspektu atklāšana arī ir bijis centrālais motīvs izlases veidošanā.

Izlase ir sastādīta ne tikai hronoloģiski, bet arī tematiski, nodaļās apvienojot dažādu laiku un dažādos krājumos publicētus dzejoļus. Tā sniedz kodolīgu, vienlaikus daudzpusīgu ieskatu Saliņa literārajā mantojumā. Dzejas izlasi būtiski papildina Kārļa Vērdiņa sarakstītie priekšvārdi — katrs ir veltīts atsevišķai nodaļai, un tematizē vēsturisko fonu, kurā Saliņa dzejoļi ir tapuši, kā arī uzrāda mākslinieciskas likumsakarības un Saliņa poētikas īpašības.

Grāmatas atvēršanas svētki iekļausies pasākumu ciklā Elles ķēķis atklāj Savvaļu, atzīmējot dzejnieka simtgadi. Sestdien, 18. maijā, plkst. 15.30 Savvaļā (Vidzeme, teritorija starp Drustiem un Jaunpiebalgu) Kārlis Vērdiņš iepazīstinās klātesošos ar jauno dzejas izlasi.

Pasākumā būs iespējams iegādāties grāmatas Apmežosim Ņujorku eksemplārus par īpašu atvēršanas cenu — tikai 10 eiro. Norēķini būs iespējami vienīgi skaidrā naudā. Ieeja pasākumā bez maksas. Grāmatu par īpašo cenu varēs iegādāties arī Gunara Saliņa simtgadei veltītajā konferencē Gunars Saliņš un Elles ķēķis, kas norisināsies no 17. maijā no plkst. 10.00 Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvijas dievnami plaši atver durvis Baznīcu naktī

Sestdien, 1. jūnijā, jau 11. reizi visā Latvijā norisināsies garīgās kultūras notikums Baznīcu nakts, kurā šogad piedalīsies ap 160 dažādu tradicionālo kristīgo konfesiju dievnamu. Tomēr viss sāksi...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja