Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 1. jūnijs
Mairita, Bernedīne, Biruta

Tuvie austrumi

ASV par Kremļa rīcībā it kā nonākušām Tomahawk raķetēm: Kārtējā Krievijas dezinformācija © DIENA(14)

Krievijas valsts kontrolētā ziņu aģentūra RIA Novosti paziņojusi, ka pēc ASV trieciena pa vairākiem objektiem Sīrijā, atbildot uz aizdomām par Bašāra el Asada spēku realizētu uzbrukumu ar ķīmiskajiem ieročiem, vairākas Tomahawk spārnotās raķetes neesot eksplodējušas un nonākušas Krievijas ekspertu rokās, kas nu palīdzēšot izstrādāt labākus viedo raķešu bloķēšanas mehānismus. ASV Krievijas puses pausto noraida kā "klasisku dezinformāciju".

Superdārgās F-35 pirmo reizi liktas lietā kaujas operācijā © DIENA(10)

ASV ražotie supermodernie lidaparāti F-35 pirmo reizi likti lietā reālā kaujas operācijā. Attēlus ar F-35 operācijas laikā publiskoja Izraēlas bruņotie spēki, norādot, ka lidmašīnas "jau divreiz izmantotas uzbrukumos divās dažādās frontēs", vēsta BBC. Jāatgādina, ka nesen Izraēla veica vairākus kaujas uzlidojumus Sīrijas teritorijā.

Irāna neapmierināta ar Eiropas vājajiem centieniem glābt kodolvienošanos © DIENA(6)

Lai gan Eiropas Savienības (ES) līderi ir pauduši apņēmību glābt 2015. gadā panākto vienošanos ar Irānu par tās kodolieroču programmas apturēšanu, Teherāna paziņojusi, ka Eiropas centieni šobrīd vēl neliecina par dzelžainu apņemšanos, jo vairāki ES uzņēmumi paziņojuši par investīciju iespējamo apturēšanu, ziņo vācu medijs Deutsche Welle (DW).

Palestīnieši atsauc sūtņus no četrām ES valstīm

Palestīniešu pašpārvalde atsaukusi sūtņus no Rumānijas, Čehijas, Ungārijas un Austrijas, jo šo valstu vēstnieki piedalījušies izraēliešu pieņemšanā par godu ASV vēstniecības pārcelšanai uz Jeruzalemi, trešdien pavēstīja palestīniešu administrācijas Ārlietu ministrija. Šo ES valstu sūtņus apmeklējuši pieņemšanu dienu pirms ASV vēstniecības atklāšanas, teikts paziņojumā.

Saasinās vardarbība palestīniešu teritorijās © DIENA(5)

Sadursmes starp palestīniešiem un Izraēlas drošības spēkiem turpinājās arī otrdien, kad Gazas joslā apbedīja daļu no 58 pirmdien protestu laikā nogalinātajiem palestīniešiem. Viņi piedalījās demonstrācijās pret ASV vēstniecības atklāšanu Jeruzalemē, kuras austrumu daļu palestīnieši redz kā savas nākotnes valsts galvaspilsētu. Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu taisnojās, ka ebreju karavīri bijuši spiesti atklāt uguni uz protestētājiem, lai aizsargātu savas valsts robežu. Gazā valdošā radikālā kustība Hamas ir solījusi atriebties par nogalinātajiem palestīniešiem.

Irānas ministram bijusi konstruktīva tikšanās ar Mogerīni par kodolvienošanos

Irānas ārlietu ministrs Mohamads Džavads Zarifs otrdien paziņoja, ka viņam bijusi "ļoti laba un konstruktīva" tikšanās arī Eiropas Savienības (ES) augsto ārlietu pārstāvi Federiku Mogerīni, ES turpinot centienus nosargāt pasaules lielvaru un Irānas kodolvienošanos, no kuras ASV pagājušajā nedēļā izstājās.

ANO izsakās skarbi par Izraēlas armijas rīcību Gazas joslā(24)

Šķiet, ka visi Gazas joslā protestējošie palestīnieši "atbilst tam", ka viņus drīkst nošaut Izraēlas armijas karavīri, neraugoties uz to, vai protestētāji rada tiešus draudus, otrdien pavēstīja ANO cilvēktiesību biroja pārstāvis sakariem ar presi Rūperts Kolvils.