Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Kāpēc noveco āda un kā apturēt tās novecošanu?

Mūsu āda ir pakļauta daudziem faktoriem, kas ietekmē tās novecošanu. Ārējie faktori iekļauj sevī ultravioleto starojumu, klimatu, stress un toksiskās vielas, piemēram, nikotīnu un alkoholu. Iekšējie faktori iekļauj sevī ģenētiku un slimības. Pēc 25 gadiem pakāpeniski sākas ādas novecošanās procesi. Šajā laikā ideālā gadījumā ir nepieciešams apmeklēt dermatologu, kurš novērtēs tieši jūsu ādas stāvokli un vajadzības un izvēlēsies individuālu ādas kopšanas kompleksu.

Kādēļ noveco āda?

Līdzīgi kā visi citi orgāni un audu sistēmas, arī āda noveco ar gadiem. Tas ir saistīts ar elastīna un kolagēna šķiedru ražošanas samazināšanos ādā, kas nodrošina tās elastību. Arī ādas reģenerācijas spēja samazinās.

Šeit ir daži citi iemesli, kādēļ āda noveco:

  • Saules iedarbība: UV starojums ir viens no galvenajiem faktoriem, kas paātrina ādas novecošanās procesu. 
  • Saules gaismas iedarbība izraisa kolagēna un elastīna šķiedru iznīcināšanu, tādējādi veicinot ādas sausumu,pigmenta plankumu parādīšanos un grumbu rašanos.
  • Neveselīgs dzīvesveids un veselības problēmas: Slikts uzturs, smēķēšana, pārmērīga alkohola lietošana un miega trūkums var negatīvi ietekmēt ādas veselību. Tāpat dažas veselības problēmas, piemēram, hronisks stress vai hormonālie traucējumi, var ietekmēt ādas kvalitāti un paātrināt novecošanos.
  • Vides iedarbība: Vides faktori, piemēram, piesārņojums, putekļi un ķīmiskie vielu sastāvi, arī var ietekmēt ādas veselību. Tie var izraisīt iekaisumu, sabojāt kolagēna un elastīna šķiedras, izraisīt sausumu un pigmentācijas traucējumus.

Kā aizsargāt ādu no novecošanas?

Lai aizsargātu ādu no novecošanas, ir daži padomi, ko varētu ņemt vērā, pamatojoties uz dermatologu ieteikumiem:

  • Izmantojiet saules aizsargkrēmu: Vienmēr lietojiet saules aizsargkrēmu ar SPF (saules aizsardzības faktoru) 30 vai augstāku, lai aizsargātu savu ādu no saules UV starojuma. 
  • Neaizmirstiet par ādu ap acīm: Āda ap acīm ir ļoti plāna un jutīga, un tā ir viena no pirmajām vietām, kur parādās grumbas. Lietojiet mitrinošu acu krēmu, lai uzturētu šo zonu mitru un novērstu grumbu veidošanos.
  • Veiciet regulāru sejas ādas kopšanu: Tīrīšana, tonizēšana un mitrināšana ir būtiskas sejas ādas kopšanas sastāvdaļas. Izvēlieties piemērotus produktus atbilstoši savam ādas tipam, konsultējoties ar dermatologu.
  • Izvairieties no smēķēšanas un alkohola lietošanas: Smēķēšana un pārmērīga alkohola lietošana var būtiski paātrināt ādas novecošanu. Tie ietekmē ādas elastību un izraisa grumbu veidošanos.
  • Veselīga uztura izvēle: Uzturam ir liela nozīme ādas veselībā. Iekļaujiet savā uzturā pietiekami daudz augļu un dārzeņu, kas bagāti ar antioksidantiem un vitamīniem, kā arī veselīgus taukus, piemēram, zivju eļļu.
  • Ierobežojiet stresu: Ilgstošs un pastāvīgs stresa līmenis var ietekmēt ādas stāvokli. Mēģiniet nodrošināt sev pietiekamu atpūtu, miegu un izmantot stresa mazināšanas tehnikas, piemēram, meditāciju vai jogu.
  • Sejas ādu nedrīkst izstiept: Neizstiepjiet sejas ādu, uzklājot vai noņemot kosmētiku, kā arī sejas masāžas laikā, mēģiniet veikt kustību gar masāžas līnijām, lai novērstu grumbu veidošanos.
  • Apmeklējiet dermatologu: Periodiski apmeklējiet dermatologu, lai saņemtu profesionālu ādas aprūpi un ieteikumus. Dermatologs var izvērtēt jūsu ādas veselību, sniegt individuālus padomus un ieteikt piemērotus produktus un procedūras.

Lielākoties ir svarīgi saglabāt veselīgu dzīvesveidu un ievērot pareizu sejas ādas kopšanu, lai aizsargātu ādu no novecošanas. Tomēr katrs cilvēks ir unikāls, tāpēc ir vērts apmeklēt dermatologu, lai saņemtu personalizētus padomus un ieteikumus atbilstoši jūsu ādas tipam un konkrētajām vajadzībām.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Izcel savas mājas dizainu ar betona dakstiņu jumtu

Pareizi izvēlēts jumts var būtiski ietekmēt jūsu mājas kopējo estētiku. Betona dakstiņu jumts – kopējo vides atmosfēru. Tas ne tikai nodrošina izturību un ilgmūžību, bet arī piešķir šarmantu el...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti