Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Vāc parakstus par glifosātu aizliegšanu

Līdz 16. jūnija rītam jau vairāk nekā miljons eiropiešu bija parakstījušies pret glifosātiem. Arī daudzi latvieši. Glifosāti ir arī Latvijā pagaidām populārākajā herbicīdā raundapā. To jebkurš var pirkt un bez speciālām zināšanām smidzināt dārzā, laistīt zemi, augus pret nezālēm. Nevis tās izravēt... Sliņķiem raundapa preparāti tiek reklamēti pat mazdārziņu apsaimniekošanā – it kā tās dažas pienenes nevarētu vienkārši izraut!

Vāc parakstus

Parakstus vāc organizācija Avaaz, kura tos nodos Eiropas Komisijai (EK). Šī pilsoņu iniciatīva varētu pārliecināt ES lēmējus par glifosātu bīstamību, uzskata Avaaz komanda. Tā atsaucas uz Eiropas lielo mediju publikācijām par vēža rašanos glifosātus saturošo preparātu lietotājiem, apstrādāto dārzu labumu ēdējiem.

ES darbīgās vielas apstiprina uz noteiktu laiku, un, kad pienāk termiņa beigas, to pārskata, ņemot vērā jaunākās zinātnes atziņas un drošības prasības. Šī procedūra tika veikta arī glifosātam. ANO Pasaules Veselības organizācijas Starptautiskā Vēža pētījumu aģentūra ir ziņojusi, ka pastāv vēža rašanās iespējamība. Šī informācija vēlreiz tika skatīta ES, atkārtoti veikts novērtējums, balstoties uz plašu pētījumu bāzi, skaidro Dace Ūdre no Valsts augu aizsardzības dienesta. Pagaidām apstiprināts jau iepriekš secinātais, ka glifosāta lietošana lauksaimniecībā nerada kaitējumu cilvēku veselībai. Tas saskan arī ar citu valstu, piemēram, Kanādas, Japānas un Austrālijas, nesen veikto novērtējumu rezultātiem. Pašreiz glifosāta atkārtota vērtēšana notiek ASV, un pirmie rezultāti liecina, ka šo vielu, visticamāk, arī turpmāk atļaus lietot lauksaimniecībā. Tomēr ES valstis nav varējušas vienoties par kopīgu atbalstu glifosāta lietošanai, un ir nolemts pašreizējo apstiprinājuma termiņu pagarināt līdz 2017. gada beigām, sagaidot Eiropas Ķimikāliju aģentūras atzinumu. Martā aģentūra paziņoja, ka glifosāts nav klasificējams kā kancerogēna viela. Eiropas Komisijai kopā ar dalībvalstīm līdz gada beigām būs jāpieņem galīgais lēmums par tā nākotni. 
 
Drīkst lietot arī mazdārziņos

Latvijā ikviens var nopirkt trīs herbicīdus ar glifosātiem. Vai prot tos lietot? Tie nav 2. klases preparāti, kuru lietošana ir jāmācās augu aizsardzības kursos. Tāpēc kāds raundapu pat ir iedzēris, kāda dārzkope miglojusi dobes (nevis ravējusi), kad blakus paziņa, neko nenojaušot, bez aizsargtērpa ravējusi bietes. Abi cilvēki slimnīcā izglābti. Glifosāts ir inde. Ne stiprākā, bet tomēr.

Agronome un augu aizsardzības eksperte no Viļāniem Anita Trūpa raundapa vai citu glifosātus saturošu preparātu lietošanu pieļauj tikai atmatas atbrīvošanai no nezālēm. Tur dārzeņus tik drīz vēl neaudzēs. Raundapu tur varētu miglot vienu reizi un tieši tā, kā teikts lietošanas pamācībā. Nekādā ziņā lielāku devu. Tā var saindēties!

Rīgas Stradiņa universitātes Anestezioloģijas katedras pasniedzējs toksikoloģijā Dr. Roberts Stašinskis nezina nevienu gadījumu, kad Gaiļezera slimnīcā būtu nonācis kāds, kurš būtu saindējies ar glifosātu. Vai tas ietekmē saslimšanu ar vēzi, skaidras atbildes nav, un tas jau ir pasaules zinātnieku jautājums. Taču jau pirms 500 gadiem botāniķis un medicīnas tēvs Paracelzs ir teicis, ka jebkuras zāles var būt arī inde – viss atkarīgs no devas lieluma…
 
Bitēm kaitē

Bitenieks Andrejs Briedis no z/s Priežkalns ir pret glifosātu – tā dēļ bojā var aiziet bites, kas meklē ziedu nektāru, bet augi jau saņēmuši iznīcinošo vielu. Pēc laika, dzīvojot ar glifosātiem piesārņotā vidē, patērējot tajā audzētus dārzeņus, arī cilvēku organisms tiek ietekmēts. Tad nav jābrīnās, kāpēc mums tik daudz onkoloģisko slimnieku.

Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta BIOR vadītājs Aivars Bērziņš saka: aktīvā viela ir droša, lietojot tās preparātus pareizi, ar mēru. Lietojot nepareizi, protams, vide tiek piesārņota.
 
Kas ir organizācija Avaaz

Avaaz dažās Eiropas valstu un Āzijas tautu valodās nozīmē "balss". Organizācija sāka savu darbību pirms 10 gadiem Eiropas, Tuvo Austrumu un Āzijas valstīs kā vienkāršu demokrātisku misiju. Tagad Avaaz palīdz miljoniem cilvēku risināt aktuālus globālus, reģionālus un nacionālus jautājumus, sākot no korupcijas un nabadzības līdz nacionāliem konfliktiem un klimata pārmaiņām. Organizācijā ir 44,8 miljoni biedru visā pasaulē, kopš 2007. gada veikti 337 947 673 pasākumi. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas