Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Dienas sēne sausuma nebaidās!

Piektais Dienas un Latvijas Valsts mežu sēņu fotokonkurss sekmīgi noslēdzies. Dienas lasītāji spēj atrast skaistas sēnes arī nesēņu laikā!

Nevajag lielu gudrību, lai skaistas sēnes atrastu izcilos sēņu gados — tādos, kāds bija pagājušais 2014.gads, kas iegājis Latvijas sēņošanas vēsturē kā Trakais Baraviku gads. Daudz lielāki gabali mežā jānostaigā vai daudz labāk meži jāpazīst, lai sēnes atrastu tādā gadā kā šis, kad pat profesionāļiem nebija iespējams prognozēt ne laika apstākļus, ne sēņu ražu. Taču Dienas lasītāji pierādīja: lai gan Diena tiek uzskatīta par pilsētas avīzi, arī vistālākās meža taciņas viņiem nav svešas, no meža viņi nebaidās un spēj atrast sēnes arī tad, ja sēņu nav pat tirgū. Vismaz konkursā Dienas sēne skaistu fotogrāfiju netrūka arī konkursa piektajā un sēņu ražas ziņā nenoliedzami trūcīgākajā gadā. Otra priecīga ziņa ir tā, ka šo konkursa piecu gadu laikā sēņotāji ir kļuvuši gudrāki un acīgāki — šogad tikpat kā nebija ziņu par saindēšanos ar sēnēm, lai gan tik nabadzīgā sēņu gadā, kad cilvēki nevar atļauties tādu greznību kā ņemt tikai baravikas, varēja gaidīt visādus brīnumus (kā tas diemžēl notika ar šāgada noslīkušo statistiku, lai gan šķita, ka vasaras pirmā puse ir tik auksta, ka neviens vispār ūdenī nelīdīs).             

Šogad a/s Latvijas Valsts meži un Dienas kopīgi rīkotais konkurss Dienas sēne ilga no 31.jūlija līdz 30.oktobrim. Brīdi pirms konkursa sākuma likās, ka teju, teju sēnēm jāsprāgst laukā visās malās, jo lai nu kā, bet lietus Latvijā netrūka ne jūnijā, ne jūlijā. Latvijas Dabas muzeja botānikas nodaļas vadītāja, pazīstamā mikoloģe jeb sēņu speciāliste Inita Dāniele (viņa šogad konkursam katru nedēļu sagatavoja informāciju par kādu no Latvijā sastopamo sēņu sugām), gan neņemdamās paredzēt, kāds izvērtīsies sēņu gads, jūlija beigās teica: «Izskatās, ka tūlīt, tūlīt baravikām jābūt, jo mitrums, siltums un pat augošais mēness ir. Jā, varbūt vasaras sēnēm vajag vēl siltāku laiku, nekā līdz šim bijis.»

Jāatgādina, ka neparasti cerīgs sēņotājiem bija jau šāgada pavasaris. Maijā Čiekurkalna tirgū kāds vīrs tirgoja pie Mālpils atrastas baravikas! Lai gan Dāniele skaidroja, ka sēņotne augsnē ir vienmēr un kalendārā neskatās, tāpēc sēne lien laukā, kad vien ir piemēroti apstākļi, tomēr arī viņa atzina, ka baravikas maijā tiešām ir liels retums. (Diena toreiz izteica hipotēzi, ka baravikas izlīda, nespēdamas apvaldīt ziņkārību, — tās gribēja redzēt, kā biologu ievēlē par prezidentu.)

Taču tad nāca sausais un saulainais augusts, kurš bija izcils pludmales prieku cienītājiem, bet nepārprotami nelabvēlīgs sēņu augšanai. Arī Inita Dāniele tagad šo sēņu gadu (starp citu, vēl jau tas nav beidzies, vismaz smiltenes turpina augt neatlaidīgākajiem sēņotājiem par prieku) novērtēja kā kopumā traku. Balstoties Latvijas Dabas muzeja sēņu izstāžu rīkošanas pieredzē vismaz kopš pagājušā gadsimta 60.gadiem, Dāniele gan mierina, ka ir bijuši arī sliktāki gadi, ieskaitot tādus, kad sēņu izstāde nav rīkota, jo sēņu nebija, vai arī izstādi nācies pārtraukt, jo uznāk sals un sēnes sasalst. 

To, ka sēnes šogad bija, tikai tās bija jāmāk atrast, rāda fakts, ka Dienas sēnes nedēļas balva, Latvijas valsts mežu dāvāts ozolkoka fotorāmītis, nevienu nedēļu bez īpašnieka nepalika.

Uzvar ar celmenēm

Šogad sēņu raža tiešām bija izteikti nevienmērīga — Ziemeļvidzemē dažs kaislīgs sēņotājs sūdzējās par baraviku trūkumu, toties ziņas par baravikām pienāca no sēņotāju ne tik iecienītās Zemgales. Savukārt Kurzemē baravikas tradicionālajos baraviku silos bija atrodamas sliktāk nekā netipiskās vietās — kur bija trāpījis pērkona lietus. 

Dienas sēnes’2015 statistika par ražīgāko sēņošanas novadu pārliecinoši uzrāda Vidzemi. Visvairāk lasītās sēņu sugas bija dažādas bekas: apšubekas, bērzu bekas, sviesta bekas, arī ozolu beka. Baravikas samierinājās ar otras lasītākās sēnes godu. Toties šogad konkursam vairāk nekā citugad tika iesūtītas ar neēdamo sēņu fotogrāfijas — visvairāk sarkanās mušmires, tad dažādi pūpēži un piepes.

Dienas sēnes’2015 galveno balvu saņem Intra Maļinovska, kas 3 mēnešu balsojumā savākusi visvairāk balsu! Uzvarējusī bilde — celmenes, atrastas Kandavas novadā. Šis foto saņēma gandrīz trīsarpus tūkstošus balsu. Uzvarētāja saņem lielo balvu: laikraksta Diena un žurnāla Dārza Pasaule gada abonementu.

Pārsteiguma balvu — Dienas īpašo krūzi ar Zirņa jokiem saņem šādu foto autori:

- lielākā sēne: Solveigas Smiltenes iesūtītās bērzu bekas, lasītas Jūrmalā, piemājas dārzā;

- krāsainākā sēne: Ivonnas Jefimovas iesūtītā ļoti interesantas krāsas sēne no Umurgas pagasta (Limbažu novads);

- dīvainākā sēne: Elīnas Rudzītes iesūtītā sēne, kas izaugusi viņas sakņu dārzā Iecavas novadā.

Konkursa organizētāju simpātiju balvas — īpašo sēņotāju gumijas zābaku ieguvējs tiks paziņots novembra pirmajā nedēļā Diena.lv un sociālajos tīklos. Šajā papildspēlē piedalās visi tie, kuri ar saviem sēņošanas paradumiem būs dalījušies sociālajos tīklos Twitter vai Instagram, ievietojot fotogrāfiju kopā ar tēmturiem #dienassene un #mammadaba.



https://www.diena.lv/sene

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas