Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Auž šalles un palagus ar mūžīgās jaunības noslēpumu

Uzņēmums Ambline, kas piedalās projektā Dienas starts 2014, ražo tekstila izstrādājumus no dzintara pavedieniem. Firma atrodas Ventspilī, un tas ir Dzalbju ģimenes uzņēmums - mamma Inita auž, bet dēls Edgars nodarbojas ar pārdošanu.

Dzintara pavediena stāsts sākās 2006. gadā, kad zinātniece Inga Ļašenko Ēģiptes Nacionālajā bibliotēkā Kairā uzgāja rakstu par dzintara izmantošanu Senajā Ēģiptē.

Dzintara traukos tur senatnē glabātas asinis, izmantotais materiāls ļāvis tām nesarecēt. Ēģiptieši bija centušies radīt no dzintara mākslīgos asinsvadus, tomēr, lai šādi asinsvadi pilnvērtīgi varētu funkcionēt, tiem jābūt elastīgiem. Kas neizdevās senajiem ēģiptiešiem, tas ir izdevies Latvijas zinātniecei. Attīrīts dzintara pulveris tika iestrādāts poliamīda pavedienos, un tā tika radīti pirmie mākslīgie dzintara pavediena asinsvadi.

Spēcīgs biostimulators

Dzintars satur bioloģiski aktīvas vielas, no kurām būtiskākā ir dzintarskābe. Šī skābe ir biostimulators, kam piemīt spēja paaugstināt imunitāti, un tai ir antioksidatīvas īpašības. Žurnāls Ilustrētā Zinātne raksta, ka dzintarskābe palielina muskuļu tonusu un tai ir arī svarīga loma, kavējot trombu veidošanās procesu asinsvados. Pavisam dzintara sastāvā ir vairāk nekā 40 dažādu ķīmisko elementu. Veicot pētījumus, izrādījās, ka, mainot dzintara pulvera koncentrāciju suspensijā, mainās tās iedarbības veids. Piemēram, vienā gadījumā suspensija stimulē matu folikulu augšanu, bet ar citu dzintara koncentrāciju tā stimulē ādas šūnu reģenerāciju un veco šūnu atjaunošanos.

Inita Dzalbe ar aušanu nodarbojas jau vairāk nekā 30 gadu. Audekli top tradicionālā manierē, meistare izmanto senas stelles un no senčiem mantotas iemaņas. «Aužu jau no skolas laikiem - mācījos Liepājas Lietišķās mākslas vidusskolā, kur arī aušanas prasmes apguvu. Tagad aužam segas, tautiskus brunčus. Ar dzintara pavedieniem strādājam četratā - es un vēl trīs audējas,» stāsta Inita. Ražošanas process notiek Ventspils Amatu mājā, kurā atrodas uzņēmējas stelles.

Izstāde rada sakarus

Lai gan Inita Dzalbe ir uzņēmuma īpašniece, ar biznesa lietām vairāk nodarbojas viņas dēls Edgars. Viņš arī ar Ambline izstrādājumiem piedalījās izstādē Baltic Fashion & Textile Riga 2014, kas nesen, aprīļa sākumā, notika Ķīpsalas hallē. «Tas bija ļoti derīgi, nodibināju kontaktus ar vairākiem tirgotājiem, dzintara pavedienu izstrādājumi tagad būs nopērkami arī lielveikalos Galerija Rīga un Sky and More - apģērbu veikalos Maya,» Edgars stāsta.

Dalību izstādē uzņēmumam sponsorēja Europe Enterprise Network (EEN) - Eiropas Komisijas instruments uzņēmējdarbības atbalstam. Firmai tika atvēlēta vieta EEN stendā, par kuru nebija jāmaksā. Edgars atzīst, ka iesaistījies šai tīklā galvenokārt tādēļ, lai tiktu uz izstādi: «Tomēr es ceru, ka dalība EEN palīdzēs dibināt tirdzniecības kontaktus arī citās Eiropas valstīs. Par mums izstādē ieinteresējās itāļi - viņi ražo zelta pavedienus, varbūt mums kopā kaut kas sanāks.» Sarunas sāktas arī ar kādu bērnu apģērbu ražotāju - ideja ir par kopīgu zīdaiņu apģērbu līniju, kurā Ambline piegādātu audumu, bet partneri nodrošinātu šūšanu.

No lētuma tālu

Uzņēmuma Ambline sortimentā ir gan lakati un šalles, gan arī mazāki lakatiņi, gultas veļa, pirts piederumi - palagi un dvieļi -, arī naktsveļa. Produkcija gan nav lēta - šalles maksā nepilnus simt eiro, bet gultas veļas komplekta cena mazliet pārsniedz sešus simtus. Te gan jāpiebilst, ka šie izstrādājumi ir ļoti ekskluzīvi - pasaulē neviens cits tādus neražo. Cik daudz dzintara šaļļu ir pārdots, Edgars nestāsta, tomēr atzīst, ka pieprasījums ir: «Materiāls pats par sevi galīgi nav lēts, turklāt tas ir roku darbs, katra šalle, kabatlakats vai pirts dvielītis tiek austs ar stellēm, un tapšanas process nav ne vienkāršs, ne ātrs.»

Jaunības eliksīra vietā

Dzintara pavediens aužot tiek savīts kopā ar linu, vilnas vai kokvilnas pavedienu vienā vijumā. Edgars stāsta, ka dzintars ir ne tikai dabisks stimulators, bet arī palīdzot atjaunot cilvēku enerģētisko lauku: «Es ticu, ka dzintars palīdz dziedēt negatīvu enerģētisko lauku, kas ir par iemeslu daudzām slimībām. Ja šāds audums ik dienas ir saskarē ar cilvēka ķermeni, nēsātājam uzlabojas pašsajūta, nomierinās nervu sistēma, āda kļūst jaunāka un veselīgāka,» sava uzņēmuma preci slavē uzņēmējs. Viņaprāt, mammas radītie tekstilizstrādājumi ar tajos ieausto dzintara pavedienu ir ne vien smalks un oriģināls roku darbs, bet arī jauns veids, kā to nēsātājiem uzlabot veselību, labsajūtu un skaistumu.

Internetā viss sakārtots

Edgars priecājas, ka firma pēc ilgākiem pūliņiem ir tikusi arī pie interneta lapas: «Viegli un ātri tas nebija, bet beidzot Ambline.lv veikals darbojas. Līdz šim tirgojāmies vietnē Meistardarbs.lv, mums ir lapa arī feisbukā. Mājaslapu radīja profesionāls uzņēmums, daļu no šā pakalpojuma finansēja Ventspils Augsto tehnoloģiju parks. Rezultāts ir labs - lapai ir vairāk nekā 500 sekotāju. Par attīstību runājot, būsim arī Biķernieku maratonā - tur tiks izmēģināts mūsu radītais skriešanas tērps, kas šūts no dzintara auduma. Redzēs, ko teiks sportists un kā tas ietekmēs rezultātu.»

Video par Ambline biznesu skaties te

Eksperta viedoklis

Guntis Strazds, Latvijas Vieglās rūpniecības uzņēmumu asociācijas prezidents:

«Man grūti spriest par amatniecības sektoru, tomēr, ja runājam par rūpniecisko līmeni, tekstilrūpniecībā pēdējos gados būtisks pieaugums nav vērojams. Tas liecina, ka tirgus ir sasniedzis savu maksimālo kapacitāti un daži ražotāji pat ir spiesti reorganizēties, lai optimizētu savus procesus, kā tas ir vērojams Ogres trikotāžas gadījumā. Protams, pētījumu līmenī ir daudz jaunu izstrāžu saistībā ar tekstilmateriālu tehnoloģijām, tomēr līdz pilnvērtīgai ražošanai vēl tāls ceļš ejams. Arī runājot par dzintara pavedienu, trūkst akadēmisku pētījumu par šā materiāla ietekmi uz cilvēka organismu, arī kā to ietekmē mazgāšana, cik šis pārklājums ir noturīgs pret mehānisku un arī ķīmisku iedarbību u. tml.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ko šonedēļ dara citi

Kristiāna Kalniņa, Rīgas DJ skola

«Esam aizvadījuši oficiālo atklāšanas pasākumu. Līdz 30. aprīlim notiek pieteikšanās pirmajām studentu grupām, tāpēc 24. aprīlī organizējām atvērto durvju dienu,» stāsta Kristiāna, kura savai dīdžeju skolai vairākos medijos izvērsusi publicitātes kampaņu.

Elīna Pļaveniece, privātais bērnudārzs, SIA Dudi

«Šonedēļ aktīvi pievēršos projekta izmaksām, lai konkrēti zinātu, kas man ir vajadzīgs bērnudārza iekārtošanai, cik izmaksās viss nepieciešamais: mēbeles, rotaļlietas, sadzīves tehnika, inventārs, mācību materiāli. Tā teikt, tiek plānota jauna naudas plūsma attiecīgajām telpām un uzņemamo bērnu skaits,» atklāj Elīna.

Indulis Uškāns, ekskluzīvu mēbeļu ražotājs, SIA Imelh

Šonedēļ uzņēmumā Imelh turpinājās ēkas pielāgošana ražošanas vajadzībām - tapa signalizācijas plāns, tika ierīkots apgaismojums, lai jau maija sākumā telpās varētu novietot jaunos darbgaldus. «Esam arī sākuši sadarbību ar vairākiem RTU mēbeļu dizaina nodaļas absolventiem, lai veidotu dizaina skices un tehniskos zīmējumus pasūtījumiem. Prieks par puišiem, kuri ir gatavi strādāt un pieņemt izaicinājumus,» saka Indulis.

Zane Ruģēna-Bojāre, bērnu apģērbu zīmols Liepa un ozols

Šonedēļ uzņēmēja ar kolēģēm nodarbojās ar firmas vizuālās identitātes slīpēšanu un bija pie dizaineriem runāt par logotipa izstrādi. Biznesa ieceres tika apspriestas arī ar Dienas starta žūrijas locekli Ģirtu Ozoliņu. «Paviesojāmies arī Patentu valdē, lai uzzinātu par preču zīmes reģistrāciju,» stāsta Zane.

Diāna Ozoliņa, IK RTO auto, autonoma

Minivenu noma beidzot ir tikusi pie jaunas mašīnas - trim jau esošajiem vojadžeriem ir pievienojies ceturtais. Finansējums iegūts, uzrakstot biznesa plānu Latvijas attīstības finanšu institūcijai Altum, un pagājušās nedēļas beigās tika pārskaitīts piešķirtais aizdevums.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Jaunumi

Vairāk Jaunumi