Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Dienas starts: Jaunā biznesa ''uzvalks un kurpes''

Pirmais iespaids par produktu ir tikpat svarīgs kā pirmais iespaids par cilvēku. Tīras kurpes, izgludināts krekls – gluži tāpat kā uzņēmuma logo, interneta lapa vai produkta iepakojums.

Trīs iepakojumi gadā

Uzņēmējs no Ventspils Edgars Dzalbe saviem SIA Ambline ražojumiem pa šo gadu nomainījis trīs iepakojumus. Dzintara pavedienu šallītes, kaklasaites, pirtslietas un nu arī gultasveļa tiek ietītas plānā, krāsainā papīrā un ievietotas melnā kartona kārbiņā, kuras vāciņš atveras kā durtiņas – katra uz savu pusi. Šī trešā iepakojuma versija tapusi nejauši, Edgaram ciemojoties pie uzņēmuma partneriem – prezentreklāmas aģentūras Sanders: «Viņi ir vieni no lielākajiem mūsu produkcijas pasūtītājiem. Reiz biju iegājis par kaut ko aprunāties. Viņiem ir liels skapis ar dažādu kārbiņu paraugiem. Tur arī ieraudzīju šo variantu.»

Ambline ražo produkciju ar augstu pievienoto vērtību. Materiālu izmaksas ir tikai neliela daļa no šalles vai, piemēram, pleda cenas, kas veikalā ir 1000 eiro. Līdz ar to iepakojumam jābūt nostrādātam atbilstošā līmenī, lai pircējam nezustu produkta ekskluzivitātes sajūta. «Pirmajā iepakojuma versijā spiedām uz produkta ekoloģiskumu. Izvēlējāmies nekrāsotu kartonu, vāka apdruku domājām paši. Izskatās tā nedaudz amatieriski, ja paraugās no šodienas skatpunkta. Nākamā kastītes versija bija līdzīga jaunajai, tomēr ar parastu vāciņu,» stāsta Edgars.

Profesionāļi veidojuši arī uzņēmuma mājaslapu un Facebook lapu, te izmantots Ventspils Augsto tehnoloģiju parka sniegtais atbalsts: «Mājaslapā mums ir interneta veikals, savukārt feisbukā liekam jaunumus. Sākotnēji lapu veidoja un apkalpoja partneruzņēmums no inkubatora, tagad saturu izvietojam paši. Lapai dizains ir vienkāršs, ar uzsvaru uz saturu, bet feisbuks ir feisbuks – tur nav pārāk lielas iespējas variēt, toties ir vairāk nekā 600 sekotāju.»

Būs zīmols!

Mēbeļu meistars Indulis Uškāns ir nolēmis, ka viņa firmas nosaukums Imelh nav neko skanīgs, un kopā ar Dienas starta žūrijas locekli Ģirtu Ozoliņu no radošās aģentūras Idea nu sagudrots jauns zīmola nosaukums. «To publiskosim mazliet vēlāk, kad viss būs gatavs – mājaslapa, logo. Pasniedzot mūsu piedāvāto produktu, ļoti svarīgs ir stāsts, sajūtu radīšana. Ražojot mēbeles no senā koka, mēs neizmantojam vienkārši dēļus vai brusas. Lai radītu saimes galdu, tiek izmantotas vecātēva sen, sen paša rokām gatavotās ozolkoka durvis. Vai arī – kādas sajūtas rada krēsls, kura izgatavošanā izmantots koks no XIII–XIV gs. celtām senās Rīgas ēkām,» ieceri ieskicē Marika, Induļa sieva. Viņa ir uzņēmēja galvenais palīgs mārketinga jautājumos.

Izlīdzas saviem spēkiem

«Rīgas DJ skolas vizuālais noformējums caur grafisko identitāti un interjeru bija viens no mūsu svarīgākajiem uzdevumiem,» stāsta skolas īpašniece Kristiāna Kalniņa. Tā ir iespējams auditorijai paziņot par atšķirībām no konkurentiem. «Skolas grafisko identitāti, mājaslapas un reklāmas materiālu dizainu ražojam mēs paši, jo gan man, gan manam partnerim Kasparam Dabram ir pieredze grafiskajā dizainā,» atklāj uzņēmēja. Esot jārēķinās ar ierobežoto budžetu, tādēļ daudz jāliek lietā sava gaume un prasmes, profesionāļi ne vienmēr ir pa kabatai. «Lai gan no ekspertiem ir bijušas kritiskas atsauksmes par mūsu logotipu, no pārējās auditorijas un audzēkņiem dzirdam neskaitāmus komplimentus gan par to, gan par mūsu skolas interjeru,» priecājas Kristiāna.

Logo izvēlas bērni

Elīnas Pļavenieces topošajam bērnudārzam no vizuālās atpazīstamības atribūtiem pagaidām ir tapis tikai logo: «Bilde ar vilcieniņu un nosaukumu ir tapusi jau pirms kāda laiciņa, kad sāku sadarbību ar Altum. Izvēlēties palīdzēja ģimene, draugi. Galvenā nozīme izvēlē bija draudzenei, kas strādā pašvaldības bērnudārzā. Viņa grupiņās dažāda vecuma bērniem parādīja skices ar logo variantiem, un vairākums bērnu deva priekšroku zīmējumam ar vilcieniņu.» Elīna uzskata, ka bērnu viedoklis ir ļoti svarīgs, tomēr uzņēmuma lietišķajā dokumentācijā būs logo variants bez vilcieniņa. Vilcieniņš būs izkārtnē un reklāmas materiālos. «Logo plānoju izmantot atvērto durvju dienās, baneriem, arī konfekšu papīrīšiem, lai tie, kas atnāk ciemos, atceras, kur ir bijuši,» skaidro uzņēmēja.

Birojs firmas krāsās

Auto un piepūšamo atrakciju nomas īpašniece Diāna Ozoliņa uzskata, ka dizains, krāsas un uzņēmuma vizuālais tēls ir ļoti svarīgs: «Mums ir izstrādāts logo, līgumus printējam uz logotipa krāsu papīra – zaļa vai dzeltena. Mašīnas neesam aplīmējuši, jo ne visiem cilvēkiem patīk, ja citi redz, ka viņi brauc ar nomas auto. Neuzbāžamies ar reklāmu ārpusē, savukārt auto iekšpusē ir uzlīmes ar mūsu lapas adresi Draugiem.lv. Esam plānojuši izgatavot numura zīmes turētājus ar atsauci uz firmas mājaslapu.» Diāna uzskata, ka mājaslapas dizainā svarīga vienkāršība, lai visu ātri var atrast. Uzņēmuma krāsās izkrāsots arī firmas birojs, kas ierīkots garāžā blakus Ozoliņu privātmājai. «Es sapņoju par ofisu dzelteni zaļā krāsā ar smuku galdu, aiz kura uz sienas ir www.minivenunoma.lv iniciāļi. Uz galda stāv pieskaņota atribūtika – vāzes un citi nieki –, viss ir tīrs un kārtīgs,» Diāna vizualizē.

Iepakojumam jābūt gudram

Zanes Ruģēnas-Bojāres un viņas partneru uzņēmumam Linden&Oak ar dizaina lietām gājis vislēnāk. Tomēr beidzot uzņēmuma logo ir gatavs. «Nebija viegli, jo šai lietai piegājām ļoti atbildīgi. Negribas visu pēc tam piecreiz mainīt, gribas, lai viss ir kārtībā uzreiz,» stāsta uzņēmēja. Īpaši padomāts arī par bērnu apģērbu iepakojumu: tā kā krekliņus bērni varēs izkrāsot paši ar komplektā iekļautajiem tekstila flomāsteriem, iepakojums būs kā mapīte, ko pēc tam varēs atkārtoti izmantot, lai glabātu citus bērna darbiņus. «Kāpēc gan iepakojums nevarētu būt vairākkārt lietojams un tajā pašā laikā skaists? Daudzi taču izmanto saldējuma iepakojumus, lai glabātu sasaldētas ogas, vai, piemēram, auto logu mazgājamo kanniņu, lai glabātu degvielu pļaujmašīnai. Manuprāt, iepakojumam jābūt gudram, pretējā gadījumā tas vienkārši ir ļoti dārgs atkritums,» tā Zane.

Eksperta viedoklis

Miks Pētersons, Latvijas Dizaineru savienības priekšsēdētāja vietnieks:

«Runājot par uzņēmuma tēlu, pamata lieta būtu, lai šo stāstu par uzņēmumu veido pats produkts, patērētāja pieredze un viedoklis, kas viņam radīsies, šo produktu lietojot. Uzņēmējam ir jāsajūt patērētāja pieredze, un šīm sajūtām jāpieskaņo uzņēmuma tēls, tā šis process būs dabisks un veiksmīgs. Jāklausās, ko runā, stāsta klients. Logotipam ir jābūt saistītam ar preces vai pakalpojuma jēgu – tam jābūt vienam veselumam, tā klientam to ir vieglāk uztvert un identificēt. Ja nav skaidrs, kā vizuāli vai informatīvi paust uzņēmuma vēstījumu, varbūt vajag ieturēt pauzi līdz brīdim, kad ideja atnāks pati: atstāt kā logo tikai uzņēmuma nosaukumu, mājaslapu taisīt vienkāršu un informatīvu. Pa šo laiku tiks iegūta jauna pieredze, kuru tad arī varēs ielikt firmas tēla attīstībā, papildinājumos.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ko šonedēļ dara jaunie uzņēmēji

Indulis Uškāns, ekskluzīvu mēbeļu ražotājs, SIA Imelh

Firma strādā pie vizuālā tēla un informatīvajiem materiāliem – lai arī lielākā daļa klientu ir uzņēmumi, arī to acīs nepieciešams smuki izskatīties. Top mājaslapa, vizītkartes un citas tikpat svarīgas lietas.

Zane Ruģēna-Bojāre, bērnu ekoapģērbu līnija Linden&Oak

Zanei šonedēļ aktuālas sava pamatdarba aktivitātes. Sestdien viņa rīko tiešās pirkšanas pasākumu pagalmā aiz kluba Piens. «Būs iespēja vērot tiešās pirkšanas pulciņu darbību praksē soli pa solim,» stāsta uzņēmēja.

Diāna Ozoliņa, autonoma Minivenunoma.lv

«Meklējam ilgtermiņa sadarbības klientus jeb, precīzāk, esam izstrādājuši bukletus un informācijas lapas,» atklāj Diāna. Ir saskaņota šo bukletu izvietošana pāris viesnīcās. Mašīnu noslogojums esot nedaudz krities, kā tas mēdz notikt septembra pirmajās nedēļās.

Edgars Dzalbe, dzintara tekstila ražotne SIA Ambline

Uzņēmējs gaida ciemos ķīniešus un šajā sakarā cīnās ar Pilsonības un imigrācijas dienesta ierēdniecību: «Vairākas dienas centos sazvanīt Ventspils PID nodaļu, tur neviens necēla telefonu. Zvanīju uz Rīgu, bet tur teica, lai zvanu uz Ventspils nodaļu. Kā gan lai viņus sazvana?»

Elīna Pļaveniece, privātais bērnudārzs Dūdiņdārzs

«Aizvien notiek saimniecības lietu iegāde, tiekos ar uzņēmumiem, kuri piedāvā bērnudārziem nepieciešamās lietas un iesaka pēc pieredzes, ko labāk iegādāties,» stāsta Elīna. Notiks arī pirmā savstarpējā iepazīšanās pedagogiem, lai, kamēr vēl tiek gaidīti dokumenti un atzinumi, atrastu kopsaucēju pedagoģiskajā lauciņā.

Kristiāna Kalniņa, Rīgas DJ skola

«Šobrīd komplektējam iesācēju DJ grupu astoņu mēnešu pamata kursam ar sākumu 2. oktobrī,» stāsta Kristiāna. Nodarbības notiek reizi nedēļā pa 90 minūtēm. Kopā kursā ir 34 nodarbības, to cena – 85 eiro mēnesī.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Jaunumi

Vairāk Jaunumi